Noi dezvaluiri despre procesul si moartea sotilor Ceausescu, in presa internationala

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 10:13
10232 citiri
Noi dezvaluiri despre procesul si moartea sotilor Ceausescu, in presa internationala
Foto: Arhiva

Ceausescu e mort de aproape un sfert de secol, dar personalitatea sa si, in special, conditiile in care a decurs executia sa si a sotiei sale continua sa provoace interesul romanilor. Ba chiar mai mult: statul roman face bani de pe urma lui Ceausescu.

Targoviste este un oras mic aflat in sud-estul Romaniei, care a devenit renumit pentru faptul ca acolo a fost executat dictatorul comunist Nicolae Ceausescu. Fosta cazarma unde el si sotia sa, Elena Ceausescu, au fost impuscati, dupa un proces fulger, s-a transformat in muzeu, scriu reporterii Radio Deutschland citati de Deutsche Welle.

"Executia in sine a fost o chestiune de secunde", isi aduce aminte romanul Dorin Carlan, ofiter la acea vreme. Acesta impreuna cu alti doi colegi au fost adusi de la unitatea militara de parasutisti din apropiere, pentru a duce la indeplinire condamnarea la moarte dictata impotriva lui Ceausescu. Cu automate Kalashnikov.

"Imi aduc aminte lacrimile lui Ceausescu. A tras adanc aer in piept si a strigat 'Traiasca Romania!'. A spus, dupa aceea, ca istoria il va razbuna si a inceput sa cante Internationala. Noi am deschis focul cand inca mai canta", spune Carlan in reportajul mentionat.

Un proces aranjat

Condamnarea la moarte a fost dictata cu putin inainte de executie, dupa un proces fulger. Ce isi aminteste Carlan despre aceasta: "Ministrul Apararii a venit la noi in cazarma, ne-a tras deoparte, dandu-ne indicatii precise despre ce avem de facut, inclusiv cu cate gloante sa-i lichidam pe cei doi. Totul s-a intamplat inainte ca procesul sa inceapa. Totul fusese aranjat". Mentionam ca Dorin Carlan este membru al "Asociatiei 21" si a mai vorbit despre acest subiect in fata reporterilor "The Observer", in iulie 2009.

Membru al plutonului de executie: Am stat pe cadavrul lui Ceausescu

Acum locul executiei sotilor Ceausescu s-a transformat in muzeu. Astazi, o mare parte a romanilor regreta acest final nemilos de care au avut parte cei doi. Deschiderea noului muzeu va aduce din nou in atentie o serie de intrebari legate de acele evenimente, spun jurnalistii Radio Deutschland.

De ce noii conducatori ai Romaniei nu l-au vrut pe Ceasusescu viu? Cine poarta vina pentru mortii Revolutiei, de dupa arestarea lui Ceausescu? Procuratura romana cauta de doua decenii aceste raspunsuri, dar este departe de a fi gasit ceva concludent.

Conform istoricului roman Marius Oprea, care de ani buni analizeaza trecutul comunist al tarii, muzeul nu va atrage decat nostalgici ai trecutului. "In mod clar, fostii comunisti nu au scrupule din a face bani si din moartea lui Ceausescu", spune Oprea.

Alte locuri legate de viata lui Ceausescu aduc bani frumosi statului. De pilda, fostul sau Palat din Bucuresti este vizitat de aproape 140.000 de turisti anual (jurnalistii se refera la Casa Poporului n.red).

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ceausescu executie reportaj, #moarte ceausescu revolutie, #revolutie romania ceausescu , #executie