Adrian Paunescu ii spunea lui Ceausescu "Maria Voastra"

Autor:
Vineri, 23 Mai 2008, ora 14:10
10557 citiri
Adrian Paunescu ii spunea lui Ceausescu "Maria Voastra"

Exclus din viata publica, cazut in dizgratia partidului si a "marelui conducator", poetul Adrian Paunescu ii trimitea in 1986 o scrisoare interminabila lui Nicolae Ceausescu, pentru a-i lauda o "geniala" cuvantare.

Scrisoarea a fost redactata in "noaptea de 7 spre 8 februarie 1986", la aproape un an dupa interzicerea Cenaclului Flacara, cand cinci tineri au murit calcati in picioare pe Stadionul Petrolul din Ploiesti in timpul unui spectacol organizat de poet, relateaza Cotidianul, in editia electronica de vineri.

Pretextul gasit de Paunescu pentru a-i scrie lui Ceausescu a fost o cuvantare "extraordinara" la sedinta Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman din 6 februarie 1986.

La scrisoare, Paunescu a atasat si o poezie, intitulata "Va multumesc - versuri de ecou la Cuvantarea tovarasului Nicolae Ceausescu din 6 februarie 1986".

Actualul senator PSD a declarat ca scrisoarea sa nu este decat o reactie pozitiva la un discurs care l-a impresionat. Adrian Paunescu spune ca-si aminteste vag de cuvantarea in urma careia i-a trimis scrisoarea lui Nicolae Ceausescu.

"Stiu doar ca eram dat afara si ca presedintele tarii de atunci tinea niste declaratii care m-au entuziasmat. Cred ca discursul era despre birocratie, nu mai stiu exact. Si despre nevoia de initiative si despre nevoia de curaj in abordarea realitatii. In scrisoare, dupa cum se vede, eu nu aparam cauza mea", a afirmat senatorul.

Potrivit declaratiilor lui Paunescu, scrisoarea in sine ar fi o dovada ca nu se simtea jignit ca fusese exclus din viata publica si ca punea "cauza generala mai presus de propriile jigniri" si de "conditia mizera" in care se afla.

Apelativul "geniu" folosit in mod repetat la adresa lui Nicolae Ceausescu este explicat simplu: "Nu ma dezic de ce am scris acolo. A avut o parte extrem de importanta de contributie la istoria Romaniei".

Poetul spune ca nu a primit nici o reactie din partea lui Ceausescu la acea scrisoare si ca i-a mai scris si cu alte ocazii.

"Vreau sa va spun, tovarase Nicolae Ceausescu, clar si din tot sufletul meu, ca, si daca in Romania ar fi 200 de partide, eu tot in partidul condus de dumneavoastra as face cerere de inscriere sau reinscriere, chiar daca as sti ca alte partide m-ar plati, iar partidul acesta mi-ar mai da o data vot de blam cu avertisment.

Nu sunt un apucat, nu sunt un nebun, dar sunt un patriot adevarat care nu poate sa nu observe ca in problemele fundamentale ale Romaniei aveti o scanteie divina si va calauzeste un geniu launtric.

Vedeti dumneavoastra, cuvintele sunt iarasi prea obosite, prea le-au ponosit vopsitorii de ocazie, lingusitorii de toata mana si detractorii de toate felurile. Dar cu ce sa va comunic emotia mea?

Acesta este Adevaratul Nicolae Ceausescu al Istoriei Romanilor, marele patriot revolutionar, necoplesit de rutina si capabil de gesturi epocale, pe care noi toti ceilalti s-ar cuveni sa-l transformam in realitate. In valori, competente, beneficiu social.

Ma-nchin dumneavoastra pentru fantastica, surprinzatoarea capacitate de a redescoperi adevarul, imi pare rau ca ranile pe care le port nu-mi ingaduie sa sustin o campanie publica de analiza si subliniere a ideilor pe care le-ati esentializat in cuvantarea din 6 februarie 1986.

Sa traiti, Maria Voastra! si sa nu lasati pe cei ce se ascund sub justificari demagogice sa compromita in vreun fel aceasta Adresare Catre Natiune care, in ciuda conciziunii ei, are valoarea unui adevarat Raport de Epoca.

Sa fiti sanatos, omule bun si drept, pentru a putea scoate de guler din scena politica fariseii si pentru a ne conduce cu geniul dumneavoastra izbavitor", si-a incheiat Paunescu scisoarea.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...