Inchisoarea Doftana, ruinata de capitalism

Marti, 05 August 2008, ora 12:29
10164 citiri
Inchisoarea Doftana, ruinata de capitalism

Inchisoarea Doftana era celebra in timpul lui Nicolae Ceausescu pentru ca aici statuse el in arest. Locul devenise obiectiv principal pe harta turismului ideologic "cu scoala" sau "cu unitatea de pionieri".

Mai multe generatii de elevi au devenit aici pionieri, moment festiv al inregimentarii comuniste, petrecut undeva in clasa a II-a, cand elevul primea cravata rosie de pionier, obligatorie pentru urmatorul deceniu al vietii lui de scolar.

Acum, inchisoarea Doftana a ajuns o ruina, ramasa neingrijita in ultimele doua decenii.

Dupa ce i-a avut "locatari" pe Nicolae Ceausescu si pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, inchisoarea din Prahova a fost vizitata doar de hotii de fier vechi.

Gratiile au fost taiate si furate, geamurile au fost sparte, iar acoperisul este distrus de ploi. Numai zidurile construite din piatra de munte si poarta principala a inchisorii mai stau in picioare, scrie Evenimentul Zilei in editia electronica.

Din 1990, inchisoarea Doftana, declarata monument istoric, a fost preluata de Ministerul Culturii, care a desfiintat insa Muzeul Eroilor din Telega, asa cum se numea edificiul, si l-a lasat fara finantare.

Dupa ce nu a mai fost nimic de furat, fosta puscarie a lui Ceausescu a fost transferata in patrimoniul comunei Telega, pe teritoriul careia se afla.

Inchisoarea Doftana a fost ridicata in anul 1895, din ordinul Regelui Carol I. Puscaria este singura din Romania amenajata dupa modelul belgian, cladirea avand mai multe aripi, iar fiecare corp este prevazut cu o curte interioara.

Localnicii spun ca exista o legenda potrivit careia Regele Carol I a construit puscaria la rugamintea unui mosier din zona, a carui fiica, Paraschiva, a fost violata de mai multi ocnasi care trudeau in galeriile de sare sapate in Dealurile Telegii.

Din 1970, la solicitarea expresa a lui Nicolae Ceausescu, puscaria de la Doftana a fost transformata in muzeu. In 1990, Ministerul de Interne a solicitat Consiliului Local Telega concesionarea inchisorii, pentru a o transforma intr-o arhiva, insa autoritatile locale au refuzat.

Citește și:
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Deși Regulamentul Camerei Deputaților le cere aleșilor să-și depună CV-ul odată ce au fost aleși, 20 dintre aceștia încă îl țin ascuns. De cealaltă parte, la Senat, unde regula ține...
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...