Inchisoarea Doftana, ruinata de capitalism

Marti, 05 August 2008, ora 12:29
10142 citiri
Inchisoarea Doftana, ruinata de capitalism

Inchisoarea Doftana era celebra in timpul lui Nicolae Ceausescu pentru ca aici statuse el in arest. Locul devenise obiectiv principal pe harta turismului ideologic "cu scoala" sau "cu unitatea de pionieri".

Mai multe generatii de elevi au devenit aici pionieri, moment festiv al inregimentarii comuniste, petrecut undeva in clasa a II-a, cand elevul primea cravata rosie de pionier, obligatorie pentru urmatorul deceniu al vietii lui de scolar.

Acum, inchisoarea Doftana a ajuns o ruina, ramasa neingrijita in ultimele doua decenii.

Dupa ce i-a avut "locatari" pe Nicolae Ceausescu si pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, inchisoarea din Prahova a fost vizitata doar de hotii de fier vechi.

Gratiile au fost taiate si furate, geamurile au fost sparte, iar acoperisul este distrus de ploi. Numai zidurile construite din piatra de munte si poarta principala a inchisorii mai stau in picioare, scrie Evenimentul Zilei in editia electronica.

Din 1990, inchisoarea Doftana, declarata monument istoric, a fost preluata de Ministerul Culturii, care a desfiintat insa Muzeul Eroilor din Telega, asa cum se numea edificiul, si l-a lasat fara finantare.

Dupa ce nu a mai fost nimic de furat, fosta puscarie a lui Ceausescu a fost transferata in patrimoniul comunei Telega, pe teritoriul careia se afla.

Inchisoarea Doftana a fost ridicata in anul 1895, din ordinul Regelui Carol I. Puscaria este singura din Romania amenajata dupa modelul belgian, cladirea avand mai multe aripi, iar fiecare corp este prevazut cu o curte interioara.

Localnicii spun ca exista o legenda potrivit careia Regele Carol I a construit puscaria la rugamintea unui mosier din zona, a carui fiica, Paraschiva, a fost violata de mai multi ocnasi care trudeau in galeriile de sare sapate in Dealurile Telegii.

Din 1970, la solicitarea expresa a lui Nicolae Ceausescu, puscaria de la Doftana a fost transformata in muzeu. In 1990, Ministerul de Interne a solicitat Consiliului Local Telega concesionarea inchisorii, pentru a o transforma intr-o arhiva, insa autoritatile locale au refuzat.

Citește și:
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a României. Șeful Statului de la Chișinău a mulţumit României pentru sprijin,...
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...