Ziare.com

Inchisoarea Doftana, ruinata de capitalism

de Madalina Ionescu
Marti, 05 August 2008, ora 12:29

   

Inchisoarea Doftana, ruinata de capitalism
Inchisoarea Doftana era celebra in timpul lui Nicolae Ceausescu pentru ca aici statuse el in arest. Locul devenise obiectiv principal pe harta turismului ideologic "cu scoala" sau "cu unitatea de pionieri".

Mai multe generatii de elevi au devenit aici pionieri, moment festiv al inregimentarii comuniste, petrecut undeva in clasa a II-a, cand elevul primea cravata rosie de pionier, obligatorie pentru urmatorul deceniu al vietii lui de scolar.

Acum, inchisoarea Doftana a ajuns o ruina, ramasa neingrijita in ultimele doua decenii.

Dupa ce i-a avut "locatari" pe Nicolae Ceausescu si pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, inchisoarea din Prahova a fost vizitata doar de hotii de fier vechi.

Gratiile au fost taiate si furate, geamurile au fost sparte, iar acoperisul este distrus de ploi. Numai zidurile construite din piatra de munte si poarta principala a inchisorii mai stau in picioare, scrie Evenimentul Zilei in editia electronica.

Din 1990, inchisoarea Doftana, declarata monument istoric, a fost preluata de Ministerul Culturii, care a desfiintat insa Muzeul Eroilor din Telega, asa cum se numea edificiul, si l-a lasat fara finantare.

Dupa ce nu a mai fost nimic de furat, fosta puscarie a lui Ceausescu a fost transferata in patrimoniul comunei Telega, pe teritoriul careia se afla.

Inchisoarea Doftana a fost ridicata in anul 1895, din ordinul Regelui Carol I. Puscaria este singura din Romania amenajata dupa modelul belgian, cladirea avand mai multe aripi, iar fiecare corp este prevazut cu o curte interioara.

Localnicii spun ca exista o legenda potrivit careia Regele Carol I a construit puscaria la rugamintea unui mosier din zona, a carui fiica, Paraschiva, a fost violata de mai multi ocnasi care trudeau in galeriile de sare sapate in Dealurile Telegii.

Din 1970, la solicitarea expresa a lui Nicolae Ceausescu, puscaria de la Doftana a fost transformata in muzeu. In 1990, Ministerul de Interne a solicitat Consiliului Local Telega concesionarea inchisorii, pentru a o transforma intr-o arhiva, insa autoritatile locale au refuzat.

Citeste mai multe despre Ceausescu Nicolae Ceausescu Doftana pionier
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8458 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un cap luminat, ar face o afacere de proportii

De ce trebuien neaparat, distrus, acest edificiu? Daca ar fi un om capabil,in zona, ar putea face acolo, un spatiu extraordinar de frumos, cum ar fi o CRAMA. Nimic, mai frumos, mai romantic,sau mai pitoresc, nu ar putea concura, cu acest loc.Dar, cum nimeni,nu se gandeste la asa ceva, se va narui, fara sa le pese celor in a carui grija, ar trebui sa fie patrimoniul national. Pacat, mare pacat.

 

pentru ce..

Pentru ce sa pastram acreasta cladire care numai pentru comunisti era importanta. Sunt atatea adevarate cladiri de patrimoniu care trebuiesc pastrate, unele renovate.

 

Pentruca e o parte din istorie la fel ca si cuptoarele de la auschwitz

Toate lucrurile istorice trebuie pastrate pentru generatiile viitoare, cel putin pentru valoarea educationala pentru cei care le vor vizita.
Lucrurile cu valoare istorica servesc ca invatatura sau inspiratie pentru cei care apleaca urechea si invata.

Eu8 cred ca era......

Cand eram tanar si ghid la ONT se organiza sute de excursi la aceasta inchisoare muzeu,unde pioneri primeau cravata rosie cu un ceremonial patriotic si placut.Pe langa vechi ilegalist care au fost inchisi aici erau si detinuti de drept comun,oare nu e cazul sa mai amintim de cimintirul 7 Pruni....Cand peste ani vor veni alte regimuri oare memorialul dela Sighet va rezista,Cine e la putere hotareste,nu sunt nostalgic dar trebuia renovat ca un mic motel si o sectie muzeala a celor care au fost inchisi si torturati de fosta siguranta a statului .poate un hotel si o sectie muzeistica care sa aminteasca de acele vremuri- Videl 5 august 2008 Suedia

 

afaceri

Putin stiu cate carti de valoare au fost furate de acolo si cate tablouri imense au fost vandude de localnici la preturi de nimic. Pacat a fost un edificiu care merita mai mult interes. Putini stiu ca din acel muzeu se puteau si poate se mai pot face foarte multi bani (inca o afacere de perspectiva)

 

PACAT SI RUSINE

IN TARILE CIVILIZATE O ASA RUSINE NU SE INTAMPLA. PACAT DE ISTORIA NOASTRA CARE MOARE , DISPARE, SUB OCHII NOSTRI. AUTORITATILE LOCALE , CAT SI CELE NATIONALE SUNT INDIFERENTE DAR SI INCOMPETENTE IN ACEASTA PROBLEMA A PASTRARII ISTORIEI NOASTRE. PACAT SI RUSINE.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor