Mos Craciun si Mos Nicolae C. (Opinii)

Joi, 26 Decembrie 2013, ora 09:47
5187 citiri
Mos Craciun si Mos Nicolae C. (Opinii)

Tineti-va bine, ca iar imbinam sarbatorile si comemorarile. Craciunul, ca in fiecare an, cade in ziua executiei lui Ceausescu. Fatidic aproape, nu stiu cand vom ajunge sa nu le mai asociem.

Nu de alta, dar eu nu ma simt prea confortabil cu faptul ca un conducator al Romaniei a fost omorat chiar in ziua de Craciun, oricat de rau a fost el. Daca uitam de asta sau uitam cine e Ceausescu, nicio problema, are grija Romania TV sa ne sufoce cu informatii care mai de care mai spectaculoase (a se citi "otevistice") despre fostul dictator, acum personaj de legenda, umanizat. O fi murit el Ceausescu, dar cultul lui n-a murit.

Desigur, nu mai e cultul Genialului Conducator, al Preaiubitului Fiu al Patriei, al Marelui Luptator Mondial pentru Pace, al omului pupat te miri pe unde de diversi oameni care azi ne invata comportamentul in societate. Pe asta cu Genialul Conducator, Carmaci, Pilot sau ce o mai fi fost el o mai cred doar fanaticii care se aduna in fiecare an la mormantul lui.

Pe unul l-am urmarit si eu. Il cheama Caprita si veti gasi niste filmulete absolut geniale cu el pe Youtube, le recomand.

Dar noul cult al lui Ceausescu nu e pentru astia si nu e de natura transformarii lui Ceausescu in supraom si supralider. E cultul omului Ceausescu, al bunului si familistului Ceausescu, al cetateanului care petrece si el ca oricare roman si care, pe modelul "bunului imparat", nu era chiar asa nociv, doar aia de sub el erau.

Mie, ca om alfabetizat si istoric la baza, imi e imposibil sa-l vad pe Ceausescu de maniera asta, ca pe un om ca oricare altul, cand stiu ca a fost ultimul stalinist al Europei, un conducator care a terorizat pe oricine indraznea sa i se opuna cu ajutorul sinistrei Securitati si presedintele care si-a infometat si tinut in frig poporul pentru proiectele sale utopice.

Doar ca, pe fondul a tot ce se intampla rau in societatea asta, multi incep sa-l vada in alta lumina pe Ceausescu. Multi dintre cei batrani si, ce e mai deranjant, o multime de tineri care s-au nascut dupa Revolutie. "Am auzit ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu".

Imi vine sa le dau cate una peste cap. Mi-e teama ca mai crestem o generatie de tineri ignoranti, care apoi isi vor transporta ideile catre altii sau catre propriile actiuni. Asta nu e infricosator, infricosator e ca astia au drept de vot si ne decid, indirect, soarta.

"Imagini unice cu Elena si Nicolae Ceausescu in ipostaze pe care poporul nu le-a putut vedea niciodata", titra Romania TV in ziua de Craciun.

Ma intreb de ce nu fac si una cu "Craciunul pe vremea lui Nicolae Ceausescu". Sa vada ce bine era, mai ales pe frig si foame. Poate fac una si cu disidentii asasinati pe vremea lui Ceausescu, cu faptul ca daca voiai sa calatoresti in nu-stiu-ce tara riscai sa te haituiasca Securitatea vreo cativa ani sau ca trebuia sa inghiti cea mai urata propaganda si sa fii tratat ca un animal care trebuie dresat si indoctrinat pentru a nu face probleme.

Nu mai spun, pe vremea lui Ceausescu era prigonit chiar si Mos Craciun. Pentru cei care nu stiu, nu era voie sa spui ca vine Mos Craciun, ci ca vine Mos Gerila. Chiar, pe la voi a trecut Mos Gerila anul asta?

Am si eu o amintire de pe vremea lui Ceausescu, cred ca era chiar de Craciun. Stiu ca, dupa ce m-am intors dintr-o vizita la vecina mea, care imi era de-o varsta si al carei tata era politist (deci se "descurca" sa mai faca rost de lucruri), i-am intrebat pe ai mei: "mami, tati, ce e ala cascaval".

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#cult Nicolae Ceausescu, #Nicolae Ceausescu comemorat Craciun , #stiri Nicolae Ceausescu