Secretele istoriei: Ceausescu a refuzat sa se sarute cu pupaciosul Brejnev

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 11:44
12465 citiri
Secretele istoriei: Ceausescu a refuzat sa se sarute cu pupaciosul Brejnev

Fostul lider sovietic Brejnev isi manifesta prietenia fata de personalitatile cele mai pretuite de el, prin imbratisare si sarut pe ambii obraji, iar uneori chiar si pe gura.

Aceasta ultima formula era dovada suprema de afectiune si a ramas cunoscuta in istoria diplomatiei sovietice cu denumirea "triplul sarut Brejnev".

In legatura cu modul cum isi manifesta Brejnev afectiunea fata de prieteni, dar si cu reactia acestora, Factroom rememoreaza cateva cazuri care sunt si astazi inscrise ca raritati in palmaresul diplomatiei.

1. Triplul sarut Brejnev a fost inaugurat la intalnirea liderului sovietic cu Gustav Husak (foto), secretarul general al partidului comunist cehoslovac. Brejnev socotea ca Husac merita atata rasplata, el fiind coada de topor care a anihilat "primavara de la Praga", condusa de Dubcek.

2. O impresie proasta a facut la Moscova liderul roman Nicolae Ceausescu, care, imbratisat cu efuziune de "pretinul" Brejnev, a refuzat brutal sa se sarute cu acesta.

3. In 1971, diplomatia sovietica a esuat un alt "triplu Brejnev", tocmai cand era gata sa se produca. Victima urma sa fie premierul britanic, doamna Margaret Thatcher, care, cu o miscare abila dar ferma, a reusit sa se eschiveze de la acest gest de afectiune.

4. In schimb, Jimmy Carter, cel de al 39-lea presedinte al Statelor Unite, a cazut usor in capcana entuziasmului prietenos al secretarului general sovietic.

5. O legenda, neconfirmata cu acte, dar sustinuta cu insistenta in presa rusa de astazi, pretinde ca, la intalnirea cu Iosif Broz Tito, imbratisarea a fost atat de calduroasa, incat Brejnev l-a muscat de buze pe acesta.

6. Nu este un secret faptul ca liderul palestinian Yasser Arafat era la fel de pupacios, ca si Brejnev. Arhivele ruse pastreaza si acum imaginile idilice ale triplului sarut, cu care s-au gratulat reciroc cei doi, la Kremlin.

7. Nici Indira Gandhi n-a scapat de "triplul Brejnev". Momentul istoric s-a petrecut chiar in apartamentele ei, devenite astazi muzeu memorial, unde o fotografie, privind intalnirea dintre cei doi lideri, se mai pastreaza.

8. "Triplul Brejnev", petrecut in 1971, la intalnirera cu liderul Germaniei de Est, Eric Honecker, a fost imortalizat prin imagini aparute in presa, dar si pe pelicula. In 1989, tanarul Dmitri Vrubel a pictat scena pe Zidul Berlinului, lucrarea sa constituind un simbol al caderii comunismului.

9. In 1974, cand a vizitat URSS, Fidel Castro fusese avertizat de ritualul rezervat de Brejnev pentru oaspetii cei mai dragi. Stiind ca asa ceva i-ar fi sricat imaginea in propria tara, Fidel Castro s-a prezentat in fata conducatoruui sovietic cu un imens trabuc in gura, fumegand.

Citeste si:
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...