Sotii Ceausescu au fost deshumati

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 11:27
21920 citiri
Sotii Ceausescu au fost deshumati

Nicolae si Elena Ceausescu au fost deshumati, miercuri, in urma procesului deschis de urmasii cuplului care doresc sa afle ce s-a intamplat cu ramasitele parintilor, dupa executie.

Cimitirul Ghencea a fost inchis publicului, deoarece urmasii au dorit ca operatiunea de deshumare sa se desfasoare fara incidente.

Testele ADN in cazul sotilor Nicolae si Elena Ceausescu ar putea dura si sase luni daca solul in care au stat sicriele a avut multa umiditate, ingrasaminte sau acid, a declarat miercuri pentru Mediafax directorul general al Institutului National de Medicina Legala (INML), Dan Dermengiu.

Valentin Ceausescu si Mircea Oprean, sotul defunctei Zoia Ceausescu, s-au luptat ani de zile in instanta pentru a afla ce s-a intamplat cu adevarat dupa Revolutie cu trupurilor celor doi.

Dupa procesul lui Nicolae si Elena Ceausescu, ce s-a finalizat cu condamnarea si impuscarea lor, potrivit versiunii oficiale, acestia ar fi fost ingropati la cimitirul din Ghencea, insa urmasii nu sunt convinsi ca trupurile s-ar afla acolo.

Pana acum urmasii nu au avut actul de concesiune asupra criptelor, asa ca nu au putut sa obtina acordul de deshumare. Actul a fost obtinut de Valentin Ceausescu printr-o hotarare judecatoreasca.

Mircea Oprean, sotul Zoei Ceausescu, a fost prezent, miercuri dimineata, la cimitirul Ghencea, si a explicat ca vor fi prelevate mostre din ramasitele ingropate, care vor fi analizate.

"Nu era nevoie de nicio aprobare, din moment ce au trecut 20 de ani era vorba de alte aprobari pentru scoaterea ramasitelor din cimitir si transportul la Institutul de Medicina Legala. Astazi urmeaza doar deshumarea, prelevearea unor ramasite care ar putea fi supuse analizei si celelalte se inhumeaza la loc. In primul rand trebuie sa aflam daca sunt ei, daca sunt ei o sa facem pasii care trebuie crestineste", a declarat Mircea Oprean, pentru Realitatea TV.

Acesta a adaugat ca, timp de 20 de ani, nu au putut sa se apropie de mormant, pentru ca potrivit registrului acolo erau inmormantate cadrele militare cu care familia Ceausescu nu avea nicio legatura.

Intrebat cui i-ar putea fi frica de deshumarea sotilor Ceausescu, acesta a raspuns: "Cred ca celor care au facut crimele: Iliescu, Voiculescu, Brucan, Petre Roman, Mugurel Florescu, oameni care au iesit deasupra in mizeria din decembrie 1989". Ulterior, Oprean a continuat, completand lista cu Virgil Magureanu si generalul Victor Stanculescu.

Sotii Ceausescu vor fi inmormantati impreuna, tot in cimitirul Ghencea

Sotul Zoei Ceausescu, Mircea Oprean, a declarat, dupa deshumare, ca intentioneaza sa ii ingroape pe cei doi tot in cimitirul Ghencea, insa impreuna. Acesta sustine ca trupul lui Ceauescu era ingropat intr-un loc nefiresc, undeva pe alee, intre morminte.

"Am recunoscut hainele. Sunt gaurite, pantalonii lui erau gauriti si paltonul. La soacra-mea, locul a fost mai umed si probele au fost mai degradate", a declarat Mircea Oprean, dupa deshumare, cu lacrimi in ochi.

Sotul Zoei Ceausescu a adaugat ca deasupra mormintelor nu s-a turnat beton, asa cum s-a vehiculat, si s-a declarat revoltat ca cei care au ingropat trupurile s-au purtat "ca niste pagani", pentru ca au fost pusi pe rumegus, "n-au pus nici macar o carpa sau o zdreanta sub ei".

Acesta sustine ca nu este inca convins de faptul ca este vorba despre trupurile sotilor Ceausescu: "Nu s-a lamurit niciun mister, am spus ca dupa ce am vazut, inclin sa cred ca sunt ei. Pana nu se face proba cu ADN, n-am confirmare 100%. Dezgropandu-l, in primul rand am dezgropat neomenia celor care s-au erijat in conducatorii tarii", a spus Oprean.

Oprean a precizat ca Valentin Ceausescu nu a fost prezent la deshumare din pricina unor probleme de sanatate.

Zoe Ceausescu voia sa stie daca parintii ei sunt inmormantati in Ghencea

In aprilie 2005, Zoia Ceausescu, fiica lui Nicolae si a Elenei Ceausescu, a cerut concesionarea mormintelor parintilor sai. Atunci, Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane a depus la instanta un act in care spunea ca nu poate onora cererea pe motiv ca nu exista nici un document oficial care sa ateste ca acolo este inmormantat cuplul Ceausescu.

In 30 septembrie 2005, Judecatoria sectorului 5 a respins cererea Zoiei Ceausescu, dar obliga Ministerul Apararii Nationale sa demonstreze cu acte ca sotii Ceausescu se afla in mormintele respective.

Nemultumita de decizia instantei, Zoia Ceausescu a facut contestatie si a solicitat si efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea identitatii persoanelor ingropate in cele doua morminte din Cimitirul Ghencea Militar.

Dupa moartea Zoei Ceausescu, Valentin, unicul fiu supravietuitor al cuplului dictatorial, a continuat demersurile incepute de sora sa.

Dupa 4 ani de procese, in 2009 Valentin Ceausescu si cumnatul sau Mircea Oprean au obtinut certificatul de concesiune a mormintelor.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#Nicolae Ceausescu, #deshumare Ceausescu, #deshumare soti Ceausescu , #stiri Nicolae Ceausescu