Ziare.com

Familia Ceausescu - o umanizare periculoasa (Opinii)

de Constantin Racaru
Sambata, 17 Septembrie 2011, ora 23:40

   

Familia Ceausescu - o umanizare periculoasa (Opinii)
De cateva zile familia Ceausescu ne intra zilnic in case, descinzand ba de pe ecranele televizoarelor, ba din paginile ziarelor.

As mai intelege, daca am fi in miezul unui iulie fierbinte si toropit, cu totul lipsit de evenimente, perioada numita si in presa de peste ocean "silly season" tocmai din cauza ca ziaristii sunt obligati sa faca din orice un subiect. Dar actualitatea acestui inceput de toamna este destul de generoasa.

In plus, nu este vorba doar despre o initiativa de presa. Recent si Elena Udrea facea apel la fantoma fostului dictator, lansand ideea unui circuit turistic rosu, care sa urmareasca principalele coordonate biografice, tare ma tem ca romantate, ale lui Nicoale Ceausescu.

Daca in cazul presei pot banui o nostalgie perversa cu mesajul "era mai bine cu dictatorul acela decat cu dictatorul acesta", pe Elena Udrea nu o pot suspecta de asa ceva.

Explicatia tine, probabil, de faptul ca Ceausescu "vinde" in continuare. Face rating, trafic, tiraj, fascineaza, cam ca Dracula sau orice alt personaj misterios si terifiant, pe care il poti privi linstit doar prin geamul de protectie al istoriei. In plus, inca nu suntem vindecati de trauma Ceausescu.

Trebuie sa mai treaca timp si cateva generatii pana cand el sa intre cu adevarat in mormant. Nu in uitare, caci asta ar fi periculos, ci in locul sau din istorie, asa cum au intrat dupa o vreme inclusiv Hitler si Stalin.

Pentru asta este, intr-adevar, necesara evocarea fantomei sale, dar nu ca divertisment, ci ca exercitiu de exorcizare colectiva. Asta ar insemna ca adevarurile si crimele, toate ororile "Epocii de Aur" sa fie scoase la suprafata, sa fie discutate cu calm si obiectivitate, sa avem un proces macar mediatic autentic al comunismului, cu indicarea tuturor vinovatilor, adica a celor fara de care Ceausescu n-ar fi fost in veci ceea ce a ajuns.

Ma tem insa ca asa ceva e aproape imposibil, caci multi dintre acesti vinovati sau copiii lor ocupa functii cheie in societatea romaneasca, fie ca este vorba de pozitii politice sau in economie. Exorcizarea ar insemna deconspirare si lustratie. Nu e suficient ca Nicolae Ceasescu e mort, cat timp Ion Iliescu face jocurile in politica romaneasca, iar fostii mari securisti controleaza partidele politice, finantele si, partial cel putin, presa acestei tari.

Asa ca ceea ce ni se livreaza acum este departe de un proces necesar de exorcizare, ci o perversa si periculaosa umanizare a familiei Ceausescu, ai carei membri au devenit personaje de divertisment. Aflam detalii picante din viata Elenei si a lui Nicolae, despre povestea lor de dragoste in clandestinitate chiar fata de tovarasi, despre camasa de in in care se culca el noapte de noapte si despre busuiocul pe care ea i-l punea sub perna. Cat romantism!

Suntem pusi la curent cu amorurile raposatei Zoe, dar si cu "panseurile" lui Nicu, evocat cu duiosie si compatimit chiar. Martori ai epocii ne povestesc ce om bun era el. Paula Iacob ne povesteste inlacrimata ce demn si inteligent era, iar Realitatea TV difuzeaza obsesiv fragmente dintr-un interviu realizat in anii '90, de catre Lidia Mitchievici, pe atunci o tanara jurnalista care lucea ca un bec de fericire in prezenta "printisorului" si era incapabila sa-i puna macar o intrebare relevanta.

Toate acestea nu mi se par periculoase atat in raport cu cei care au apucat vremurile dictatorului. Caci daca ai trait sub Ceasusescu fara a fi un nomenclaturist privilegiat si regreti acea perioada, ori esti nascut sa fii sclav si deci esti pierdut fara speranta, ori esti victima nostalgiei propriei tinereti, ceea ce e de inteles si, indraznesc sa spun, nepericulos.

Toate acestea sunt insa teribil de nocive pentru tinerii nascuti dupa 1989 sau inca mult prea mici in perioada aceea pentru a avea amintiri. Ei ar trebui sa fie corect informati despre ce a insemnat ceausismul, Securitatea, comunismul, ei ar trebui sa stie ce nu mai trebuie sa repete cu niciun pret.

Ei bine, pentru ei Ceausestii devin niste persoanje cool si chiar simpatice, iar dictatura autentica este similara cu aceea "de tip Basescu". In mintea lor probabil ca si Ceausescu era injurat de dimineata pana seara la televizor de oameni care se duceau apoi linstiti acasa si isi vedeau in continuare, netulburati, de treburi, iar inchisorile politice erau pline cu betivi.

Fata de acesti tineri am avea obligatia de a rupe legenda tot mai abil tesuta in jurul familiei Ceausescu, inlocuind-o cu teribilele adevaruri istorice. O obligatie deocamdata restanta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9038 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
106 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Periculoasa dezumanizare a lui Ceausescu

Nu pot decanta ce sta cu adevarat in spatele seriei de articole sau emisiuni TV care-i readuc in prim plan pe Ceausescu di familia sa. Ma indoiesc insa ca vreo exhibare a nostalgie dupa Epoca de Aur. Mai degraba cred ca vor sa-l prezinte asa cum si era de fapt: un om dintre alti oameni. Adica il umanizeaza.

Campania opusa, din care fac parte si articole de genul celui scris mai sus de Constantin Racaru, insista pe ideea spiritului malefic intruchipat de Ceausescu, a unei entitati ce nu are nimic de-a face cu omul. Adica il dezumanizeaza.

Indiferent de substratul motivational al acestor campanii, cea de-a doua metoda de abordare a fenomenului ceausist consider ca este cea mai periculoasa.

Si asta deoarece Raul este externalizat, bizuindu-se pe supozitia ca nici o fiinta umana n-ar fi putut face ceea ce a facut. Asfel sunt inclusi la rubrica non-umani Hitler, Stalin, Pol-Pot sau Ceausescu. Nimic mai gresit.

In conditiile potrivite, in absenta normelor sociale si legale sau in cazul nefunctionalitatii lor cresc sansele ca puterea politica sa incapa pe mana unor ahtiati de putere absoluta, ce-si aroga misiuni mesianice cu care pacalesc multimile care-i si aclama, indivizi dispusi la utilizarea oricaror mijloace aflate la dispozitie pentru atingerea propriului scop.

Sa nu uitam ca Hitler a ajuns cancelarul Germaniei prin mijloace pur constitutionale.

Inseamna ca ei sunt mai putin oameni? Oh, nu! Sunt oameni dintre oameni, dar al caror patos pentru parvenire si autocratie il depaseste pe al majoritatii.

Cand mecanismele democratice nu sunt consecvent si permanent intretinute, intreaga masinarie se gripeza la un moment dat. Si atunci apar "salvatorii natiei", inlocuind masinaria complicata a democratiei cu instrumentele lor simple, primitive, dar extrem de eficiente scopului lor.

 

A fost revolutie in 1989 iar nu lovitura.

Am fost milioane de oameni pestrazi, iar toti s-au bucurat cind l-au impuscat.
22 de milioane de romani il blestemam la cozi, in frig, in intuneric.
Un milion de mafioti, comunisti, o parte din securisti, mandatari, beneficiari ai traficului de influenta si nepotismului, coorvele stabilor o duceau bine.
inginerii, arhitectii, economistii, etc, erau sclavii analfabetilor Ceausescu.

 

TOP sefi de stat si de guvern din Romania

1. Carol I
2.Ferdinand I
3. Alex. Ioan Cuza
4.Ion Antonescu
5.Nicolae Ceausescu
6.Mihail Kogalniceanu
7.I. C . Bratianu
8.Nicolae Iorga
9.Iuliu Maniu
10.Mihai I
11.Ion Iliescu
12. Emil Constantinescu
.
.
.
.
300.Emil Boc
301.Traian Basescu

 

florinft

Tu ai fost in uzinele alea care zici ca s-au desfiintat? Ai vazut in ce conditii lucrau oamenii? Tii minte explozia turnatoriei de le Tractorul, in care au murit sau au ramas invalizi zeci de oameni, musamalizata de Ceausescu?
Iar esti eroare, mon cher! Pe platforma Autocamioane Brasov, sunt vreo 2 sau 3 firme, inclusiv a lui Niculae, de autobuze. E drept, Tractorul a fost rasa, dar de cine? Dar in locul celor rase, au aparut altele, moderne: Ina Schaeffler, Autoliv, Stabilus s.a. Ai vazut ce conditii de munca sunt acolo si ce lefuri? Oricum, ceva mai mari ca in fabricile falimentare.
Obisnuieste-te cu ideea ca firmele apar si dispar. Infloresc si dau faliment, dupa cererea pietei. Iar faptul ca patronii sunt straini, n-ar trebui sa ne mire. Unde a putut invata romanul management autentic? In comunism? Romanul cand se ajunge, nu investeste in fabrici, isi trage viloaie, isi cumpara bolizi suflati cu aur si petrece in tari exotice, dupa modelul ceausist. Modelu' nemtesc nu se lipeste de noi, presupune munca temeinica si nu suntem invatati cu ea.
Nu degeaba suntem la portile orientului si acolo vom ramane multa vreme...

 

omiduta

apropo demarx care spunea"cea mai mare exploatare a omului fatza de om va fi indemocratie"capischi,dovedeste contrariu.in legatura ca "robotii si sclavii"ori cum robot ai fost in comunism insa aveai satisfactia ca ceea ce faci faci in folosul tuturor ne simtindute sclav,acuma esti robot si sclavul unuia de care depinde soarta ta iar cu beneficiu isi satisface poftele chiar daca nu sunt prea ortodoxe ajungind pina la distrugerea in masa.PS pina si tzaranu care a fost cea mai multilateral dezvoltata patura care parea liberala si tot era robot si sclavul nevoilor existentei

 

Lui C Racaru

"Ei ar trebui sa fie corect informati despre ce a insemnat ceausismul, Securitatea, comunismul, ei ar trebui sa stie ce nu mai trebuie sa repete cu niciun pret".
De acord:
Ceausescu n-a insemnat nimic fara Securitate, fara gasca PCR-ista. A fost un fel de "Urma scapa turma", daca ai jucat pitulusul. Ceausescu (acuzat de vrute si nevrute fantasmagorice) impuscat de cei care astfel s-au salvat pe ei insisi de la un glont binemeritat si care astazi sunt mari si tari, ca doar capitalismul romanesc este dupa chipul si asemanarea fostilor stabi care au asimilat Romania cu o vaka de muls.

 

Oameni buni si cu mintea acasa

Nu este vorba de nostalgie cind vorbim de Ceausescu. Fiti corecti o secunda si realizati ca era infinit mai bine pentru romanasul nostru, adica avea un salariu asigurat (erai obligat sa ai un serviciu), era stabilitate deci contai pe ceva, cind promitea ca mareste salariu cu100 lei asa facea, si in primul rind era un real patriot. Uitati-va acum cita umilinta si ura indura romanasii din zonele cu unguri. Cum este posibil sa nu mai fie aparat de nimeni si nimic romanul in tara lui? Copiii lui Ceausescu au studiat, ce fac copiii bogatilor de azi, a parlamentarilor sau a satanuluichior? Romania este distrusa din interior, toate structurile au fost distruse si azi nu mai este nimic din ce trebuie sa aiba orice tara (armata, politie,jandarmerie, biserica,invatamint,justitie etc) la modul real. Coruptia a devenit lege in Romania. Este o inversare a valorilor cum nu este niciuunde in lume! Nu va intrebati unde am ajuns? Ce se va intimpla miine cu romanasii cinstiti? Au muncit oamenii ani de zile in frig, acum sint bolnavi nu mai au pensie decenta(si asa era mica, au taiat) nici macar de traiul zilnic, apoi medicamente si restul. Este o crima morala savirsita la adresa poporului roman, o lupta concertata impotriva lui sa il distruga, nici vorba de drepturi sau altceva. Tinerii de azi nu au scoala, nu au modele, sint dezorientati, ce viitor au ei? Cum vor fi generatiile viitoare? Mizeria fizica si morala este legea in Romania. Tiganii si tot ce inseamna non-valoare sfideaza cu opulenta lor facuta intr-o tara unde legile sint omorite din fasa. Romanasii sint ingroziti, depresivi, fara orientare si directie in viata, tragic si iar tragic de un miliard de ori. Este cazul sa va treziti.

 

vioslove, sunt corecta si treaza, era infinit mai rau

Nici acum, dupa ce cunosti Memorialul durerii, nu te lepezi de Satan?

Cea mai mare greseala, consider ca s-a facut si deloc intentionat, aveam sa aflam asta mult prea tarziu, cand s-a fixat prin Lege, pentru toti judecatorii la gramada, statut de inamovibil. In acel moment toti judecatorii si procurorii care au colaborat cu securitatea, care au facut politie politica au capatat acest statut. Practic imediat sistemul instalat dupa decembrie '89, a asigurat perpetuarea acestui rau al degradarii morale si spirituale intr-un sistem independent. Crima organizata, sistemul mafiot, coruptia scapate din mana unui sistem judiciar "inamovabil" plin de oameni santajabili, sunt responsabile pentru dezastrul in care se afla Romania de 21 de ani

MUZEUL COMUNISMULUI

este o OBLIGATIE MORALA pe care Guvernul Boc ar trebui s-o puna in pagina istoriei nationale si in practica cunoasterii istoriei reale a poporului roman, de romani! In primul rand!

 

"MEMORIALUL DURERII"

este singurul document ce tine de cald DEMNITATII si memoriei romanesti, de 20 de ani incoace! Doamna Hossu-Longin ar trebui elogiata, anual, de TVR, pentru curaj, tenacitate si demnitate!

 

FELICITARI

pentru "cuvant", Domnule Constantin Racaru ! Continuati, va rog!

 

vorbesti, vorbe

Dumneata promovezi subiectul in momentul de fata, dumneata ziaristule prin articolul pe care il scrii, evoci trecutul. Adevarul este ca si dupa 20 de ani poporul vorbeste despre Ceausescu. Despre dumneata dupa ce o sa-ti dai obstescu sfarsit o sa vorbeasca numai familia dumitale.
Vrei sa faci cariera pe spatele trecutului pentru care nu ai nici un merit, asta nu este jurnalism ci mai degraba"scris macabru de cioclu" Asa ca ar trebui sa-ti schimbi cariera si sa mazgalesti pe cruci.

 

Sneezy gresesti!

A unamiza insemna a dovedi ca Ceausescu, Hitler, Stalin etc., au avut si parti bune. Ceea ce spui tu, este altceva si nu umanizare. Dar nu mai am chef sa iti spun, dati seama singur!

 

“Dati" sama Sneezy ca dupa cum combate,

fata se dovedeste ca EREA o notorie dizidenta in vremea regimului care “a fost". Pacat ca noi nu o stim, si este inca o anonima. Mai dihai decat Tisma insusi – poate ca ca ar fi meritatat sa faca, ea, prezentarea condamnarii regimului (ma mir ca Ghiocel, mai jos, nu mentioneaza evenimentul condamnarii din parlament si remarca Memomorial Durerii in exclusivitate, ca act al recapatarii demnitatii nostre).

Oricum, e ziua ei, astazi. E, totusi, obosita, dupa o asa performanta, “nu mai are chef", pur si simplu. Sa ne mai lumineze. N-avem norocu lu‘ Spartacus, el e "pe unda“, nu mai are nevoie de vorbe.

nu pot intelege mentalitatea romanilor !

sunt o multime de nemultumiti de 20 de ani, toti striga in gura mare ca fac alta revolutie !
la mitingurile de protest daca se strang 200 de cetateni ce danseaza pinguinu', foarte nemultumiti!
si ce revolutie fac ei ?
Plang o multime de nostalgici dupa comunism, dar nimeni nu-i pedepseste pe criminalii ce l-au asasinat pe ceausescu !!!!!

 

manelistii

Un popor, unde cantaretii de manele, ajung vedete, nu ma mira sa faca si din Ceausescu un erou!

 

Periculoasa dezumanizare a lui Ceausescu

Nu pot decanta ce sta cu adevarat in spatele seriei de articole sau emisiuni TV care-i readuc in prim plan pe Ceausescu di familia sa. Ma indoiesc insa ca vreo exhibare a nostalgie dupa Epoca de Aur. Mai degraba cred ca vor sa-l prezinte asa cum si era de fapt: un om dintre alti oameni. Adica il umanizeaza.

Campania opusa, din care fac parte si articole de genul celui scris mai sus de Constantin Racaru, insista pe ideea spiritului malefic intruchipat de Ceausescu, a unei entitati ce nu are nimic de-a face cu omul. Adica il dezumanizeaza.

Indiferent de substratul motivational al acestor campanii, cea de-a doua metoda de abordare a fenomenului ceausist consider ca este cea mai periculoasa.

Si asta deoarece Raul este externalizat, bizuindu-se pe supozitia ca nici o fiinta umana n-ar fi putut face ceea ce a facut. Asfel sunt inclusi la rubrica non-umani Hitler, Stalin, Pol-Pot sau Ceausescu. Nimic mai gresit.

In conditiile potrivite, in absenta normelor sociale si legale sau in cazul nefunctionalitatii lor cresc sansele ca puterea politica sa incapa pe mana unor ahtiati de putere absoluta, ce-si aroga misiuni mesianice cu care pacalesc multimile care-i si aclama, indivizi dispusi la utilizarea oricaror mijloace aflate la dispozitie pentru atingerea propriului scop.

Sa nu uitam ca Hitler a ajuns cancelarul Germaniei prin mijloace pur constitutionale.

Inseamna ca ei sunt mai putin oameni? Oh, nu! Sunt oameni dintre oameni, dar al caror patos pentru parvenire si autocratie il depaseste pe al majoritatii.

Cand mecanismele democratice nu sunt consecvent si permanent intretinute, intreaga masinarie se gripeza la un moment dat. Si atunci apar "salvatorii natiei", inlocuind masinaria complicata a democratiei cu instrumentele lor simple, primitive, dar extrem de eficiente scopului lor.

 

.. Inseamna ca ei sunt mai putin oameni? Oh, nu!

Oh ... da! Cel care distruge destinele a 24 mil oameni (minus securistii) .. nu ie om. Nici macar nu mai trebuie amintit / pomenit.


Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor