Ziare.com

Familia Ceausescu - o umanizare periculoasa (Opinii)

de Constantin Racaru
Sambata, 17 Septembrie 2011, ora 23:40

   

Familia Ceausescu - o umanizare periculoasa (Opinii)
De cateva zile familia Ceausescu ne intra zilnic in case, descinzand ba de pe ecranele televizoarelor, ba din paginile ziarelor.

As mai intelege, daca am fi in miezul unui iulie fierbinte si toropit, cu totul lipsit de evenimente, perioada numita si in presa de peste ocean "silly season" tocmai din cauza ca ziaristii sunt obligati sa faca din orice un subiect. Dar actualitatea acestui inceput de toamna este destul de generoasa.

In plus, nu este vorba doar despre o initiativa de presa. Recent si Elena Udrea facea apel la fantoma fostului dictator, lansand ideea unui circuit turistic rosu, care sa urmareasca principalele coordonate biografice, tare ma tem ca romantate, ale lui Nicoale Ceausescu.

Daca in cazul presei pot banui o nostalgie perversa cu mesajul "era mai bine cu dictatorul acela decat cu dictatorul acesta", pe Elena Udrea nu o pot suspecta de asa ceva.

Explicatia tine, probabil, de faptul ca Ceausescu "vinde" in continuare. Face rating, trafic, tiraj, fascineaza, cam ca Dracula sau orice alt personaj misterios si terifiant, pe care il poti privi linstit doar prin geamul de protectie al istoriei. In plus, inca nu suntem vindecati de trauma Ceausescu.

Trebuie sa mai treaca timp si cateva generatii pana cand el sa intre cu adevarat in mormant. Nu in uitare, caci asta ar fi periculos, ci in locul sau din istorie, asa cum au intrat dupa o vreme inclusiv Hitler si Stalin.

Pentru asta este, intr-adevar, necesara evocarea fantomei sale, dar nu ca divertisment, ci ca exercitiu de exorcizare colectiva. Asta ar insemna ca adevarurile si crimele, toate ororile "Epocii de Aur" sa fie scoase la suprafata, sa fie discutate cu calm si obiectivitate, sa avem un proces macar mediatic autentic al comunismului, cu indicarea tuturor vinovatilor, adica a celor fara de care Ceausescu n-ar fi fost in veci ceea ce a ajuns.

Ma tem insa ca asa ceva e aproape imposibil, caci multi dintre acesti vinovati sau copiii lor ocupa functii cheie in societatea romaneasca, fie ca este vorba de pozitii politice sau in economie. Exorcizarea ar insemna deconspirare si lustratie. Nu e suficient ca Nicolae Ceasescu e mort, cat timp Ion Iliescu face jocurile in politica romaneasca, iar fostii mari securisti controleaza partidele politice, finantele si, partial cel putin, presa acestei tari.

Asa ca ceea ce ni se livreaza acum este departe de un proces necesar de exorcizare, ci o perversa si periculaosa umanizare a familiei Ceausescu, ai carei membri au devenit personaje de divertisment. Aflam detalii picante din viata Elenei si a lui Nicolae, despre povestea lor de dragoste in clandestinitate chiar fata de tovarasi, despre camasa de in in care se culca el noapte de noapte si despre busuiocul pe care ea i-l punea sub perna. Cat romantism!

Suntem pusi la curent cu amorurile raposatei Zoe, dar si cu "panseurile" lui Nicu, evocat cu duiosie si compatimit chiar. Martori ai epocii ne povestesc ce om bun era el. Paula Iacob ne povesteste inlacrimata ce demn si inteligent era, iar Realitatea TV difuzeaza obsesiv fragmente dintr-un interviu realizat in anii '90, de catre Lidia Mitchievici, pe atunci o tanara jurnalista care lucea ca un bec de fericire in prezenta "printisorului" si era incapabila sa-i puna macar o intrebare relevanta.

Toate acestea nu mi se par periculoase atat in raport cu cei care au apucat vremurile dictatorului. Caci daca ai trait sub Ceasusescu fara a fi un nomenclaturist privilegiat si regreti acea perioada, ori esti nascut sa fii sclav si deci esti pierdut fara speranta, ori esti victima nostalgiei propriei tinereti, ceea ce e de inteles si, indraznesc sa spun, nepericulos.

Toate acestea sunt insa teribil de nocive pentru tinerii nascuti dupa 1989 sau inca mult prea mici in perioada aceea pentru a avea amintiri. Ei ar trebui sa fie corect informati despre ce a insemnat ceausismul, Securitatea, comunismul, ei ar trebui sa stie ce nu mai trebuie sa repete cu niciun pret.

Ei bine, pentru ei Ceausestii devin niste persoanje cool si chiar simpatice, iar dictatura autentica este similara cu aceea "de tip Basescu". In mintea lor probabil ca si Ceausescu era injurat de dimineata pana seara la televizor de oameni care se duceau apoi linstiti acasa si isi vedeau in continuare, netulburati, de treburi, iar inchisorile politice erau pline cu betivi.

Fata de acesti tineri am avea obligatia de a rupe legenda tot mai abil tesuta in jurul familiei Ceausescu, inlocuind-o cu teribilele adevaruri istorice. O obligatie deocamdata restanta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9038 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
106 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

omiduta

apropo demarx care spunea"cea mai mare exploatare a omului fatza de om va fi indemocratie"capischi,dovedeste contrariu.in legatura ca "robotii si sclavii"ori cum robot ai fost in comunism insa aveai satisfactia ca ceea ce faci faci in folosul tuturor ne simtindute sclav,acuma esti robot si sclavul unuia de care depinde soarta ta iar cu beneficiu isi satisface poftele chiar daca nu sunt prea ortodoxe ajungind pina la distrugerea in masa.PS pina si tzaranu care a fost cea mai multilateral dezvoltata patura care parea liberala si tot era robot si sclavul nevoilor existentei

 

florinft

Tu ai fost in uzinele alea care zici ca s-au desfiintat? Ai vazut in ce conditii lucrau oamenii? Tii minte explozia turnatoriei de le Tractorul, in care au murit sau au ramas invalizi zeci de oameni, musamalizata de Ceausescu?
Iar esti eroare, mon cher! Pe platforma Autocamioane Brasov, sunt vreo 2 sau 3 firme, inclusiv a lui Niculae, de autobuze. E drept, Tractorul a fost rasa, dar de cine? Dar in locul celor rase, au aparut altele, moderne: Ina Schaeffler, Autoliv, Stabilus s.a. Ai vazut ce conditii de munca sunt acolo si ce lefuri? Oricum, ceva mai mari ca in fabricile falimentare.
Obisnuieste-te cu ideea ca firmele apar si dispar. Infloresc si dau faliment, dupa cererea pietei. Iar faptul ca patronii sunt straini, n-ar trebui sa ne mire. Unde a putut invata romanul management autentic? In comunism? Romanul cand se ajunge, nu investeste in fabrici, isi trage viloaie, isi cumpara bolizi suflati cu aur si petrece in tari exotice, dupa modelul ceausist. Modelu' nemtesc nu se lipeste de noi, presupune munca temeinica si nu suntem invatati cu ea.
Nu degeaba suntem la portile orientului si acolo vom ramane multa vreme...

 

TOP sefi de stat si de guvern din Romania

1. Carol I
2.Ferdinand I
3. Alex. Ioan Cuza
4.Ion Antonescu
5.Nicolae Ceausescu
6.Mihail Kogalniceanu
7.I. C . Bratianu
8.Nicolae Iorga
9.Iuliu Maniu
10.Mihai I
11.Ion Iliescu
12. Emil Constantinescu
.
.
.
.
300.Emil Boc
301.Traian Basescu

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor