Valentin Ceausescu se lupta in continuare pentru banii avuti la CEC de Zoia

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 17:33
6714 citiri
Valentin Ceausescu se lupta in continuare pentru banii avuti la CEC de Zoia

Valentin Ceausescu nu abandoneaza ideea de a recupera in instanta banii pe care ii avea depusi la CEC sora sa, Zoia Ceausescu, si pe care Parchetul a instituit sechestru, chiar daca Tribunalul Bucuresti a dat o decizie irevocabila prin care acesti bani nu vor fi restituiti proprietarilor.

Fiul cel mare al dictatorului asteapta, impreuna cu avocatul sau, motivarea instantei pentru a vedea ce solutie mai poate aborda pentru a recupera banii sorei sale, scrie Adevarul.

Zoia Ceausescu si sotul sau, Mircea Oprean, s-au judecat timp de 12 ani pentru restituirea bunurilor confiscate in decembrie 1989. Imediat dupa Revolutie, cei doi au fost acuzati de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, iar procurorii au dispus confiscarea mai multor bunuri - tablouri, statui, covoare, carti, albume de arta - si a mai multor sume de bani.

La 26 aprilie 2001, Parchetul General a decis incetarea urmaririi penale fata de Zoia Ceausescu si fata de Mircea Oprean intrucat intervenise amnistia si prescriptia penala pentru infractiunile de care erau acuzati. Cu toate acestea, procurorul a decis confiscarea speciala a banilor si a unor opere de arta, care urmau sa fie restituite catre Muzeul National de Arta, Muzeul de Istorie al Romaniei si Muzeul Peles.

Prin ordonanta, doar bunurile personale si libretele CEC ale acestora erau restituite. Zoia Ceausescu si Mircea Oprean si-au indreptat procesul impotriva acestei ultime ordonante. La 20 noiembrie 2006, Zoia Ceausescu a decedat, iar in cauza a fost introdus, ca mostenitor, fratele acesteia, Valentin Ceausescu.

La data de 5 iunie 2009, Judecatoria Sectorului 4 a decis restituirea tuturor bunurilor si a banilor. Instanta a aratat ca indisponibilizarea banilor de pe libretele CEC a fost nelegala si "ca atare, ele trebuie restituite contestatorului ramas in viata la valoarea actuala, motiv pentru care va dispune actualizarea cu rata inflatiei, incepand cu luna ianuarie 1990 si pana la data platii efective".

Sumele care trebuiau restituite: 1.450.020 lei - consemnata in librete CEC si depozite pe numele Zoiei Ceausescu, si cea de 112.283 lei - consemnata pe numele Mircea Oprean.

La sfarsitul lunii iunie 2010, sectia a V-a Civila a Tribunalului Bucuresti a admis partial o cerere facuta de procurorii Parchetului General, care au contestat restituirea mai multor bunuri confiscate in decembrie 1989 de la Zoia Ceausescu si de la Mircea Oprean.

Magistratii au decis, totusi, restituirea catre Mircea Oprean a 11 tablouri, a unor carti si albume de arta, dar si a aproximativ 180.000 de lei, bani gasiti in casa celor doi in timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Nicolae si Elena Ceausescu au ramas fara CEC-urile copiilor la Salcuta, unde au fost abandonati in camp de elicopterul prezidential.

Capitanul Marian Rusu a povestit cum a intrat in posesia servietei cu carnete CEC: "Am deschis geanta pe drum, in care era un plic mare, alb. Plicul nu era lipit. In el erau niste carnete CEC pe care le-am predat reprezentantilor FSN. Erau pe numele lui Valentin, Zoia si Nicu Ceausescu. Cate unul nominal si cate unul cu parola. Mai era si un libret pe numele fiului lui Valentin. Valoarea totala era de trei milioane si jumatate de lei".

Citeste si:
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat joi, 28 octombrie, că "sănătatea oamenilor nu se negociază", afirmând că românii au înţeles acest lucru,...
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...
Sursa: Ziare.com