Ziare.com

BNR: Sistemul bancar va incheia si anul 2011 pe pierdere

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 17:24

   

BNR: Sistemul bancar va incheia si anul 2011 pe pierdere
Sistemul bancar din Romania va incheia si anul 2011 pe pierdere, din cauza acumularii de credite neperformante.

Declaratia ii apartine directorului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. Acesta a spus, sambata, ca creditele neperformante sunt responsabile de accentuarea rezultatului negativ din ultimul trimestru, intr-o declaratie citata de Mediafax.

"Anul acesta, categoric sunt convins ca se va incheia cu pierdere pe sistem. In trimestrul patru ma astept la pierdere. In septembrie, pierderea era de 766,4 milioane lei, iar la sfarsitul lunii octombrie a ajuns la 957,5 milioane lei. Partea buna este ca avansul provizioanelor este mai mic decat cresterea pierderii. Operational, bancile mai produc venituri care sa acopere pierderea financiara", a declarat supraveghetorul-sef al BNR.

In trimestrul al treilea, sistemul bancar a inregistrat pierderi de 860 de milioane de lei, dupa ce la semestru se raportase un profit de 94,5 milioane de lei.

Pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar, din primele noua luni ale anului, depaseste astfel 766 milioane de lei, fata de 474 milioane de lei, in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna o crestere de 62%.

Rezultatul negativ pe primele noua luni ale anului 2011 este mai rau decat cel din intreg anul 2010, cand s-a inregistrat o pierdere neta de 516 milioane de lei.

Anul 2010 a fost primul incheiat pe pierdere, dupa 1999. Spre comparatie, in 2009 s-a raportat un castig cumulat de 815 milioane de lei.

Provizioanele bancilor au continuat sa creasca, insa, in 2011, trecand pentru prima oara de pragul de 30 de miliarde de lei. Numai in trimestrul trei au fost inregistrate provizioane suplimentare de trei miliarde de lei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 880 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Unde e cauza?

Normal ca in conditiile in care Bancile nu joaca cinstit si au marit nejustificat dobanzile pe parcursul derularii creditelor ajung sa plateasca pentru lacomia de care au dat dovada.
S-au folosit de Ordonanta 50/2010, apoi de Legea 288/2010, pentru a-si legaliza hotia.
Pana cand va tine???

 

Poker Gratis

Jucati poker gratis in turnee freeroll pentru a face bani pe http://highpulsepoker.com/ si urmati urmatorii pasi :
1. Downloadati jocul
2. Faceti-va cont
3. La crearea contul adaugati la referal (ultima casuta) codul LKGDGS pentru a putea intra in turneul de 10000 euro Gratis de Craciun !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor