BNR: Peste 8% din romanii care au credite mai mari de 20.000 euro sunt rau-platnici

Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 14:07
1383 citiri
BNR: Peste 8% din romanii care au credite mai mari de 20.000 euro sunt rau-platnici

Fiecare al doisprezecelea roman care are contractat un imprumut mai mare de 20.000 de euro inregistreaza restante la plata ratelor, sustine Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei.

"In noua luni, de la inceputul anului, neperformanta aferenta creditelor populatiei peste 20.000 lei a crescut foarte mult. Nu ma sperie nivelul la care au ajuns restantele pentru aceste imprumuturi cat ma sperie tendinta", a explicat Cinteza, citat de NewsIn.

Astfel, volumul creditelor de peste 20.000 lei contractate de populatie si afectate de restante era de 6,38% din volumul total al imprumuturilor populatiei mai mari de 20.000 lei la finalul lui decembrie 2007, urcand dupa primele noua luni ale anului la 8,28%.

Creditele populatiei cu valoare de peste 20.000 lei ajunsesera la 72,84 miliarde lei la finalul lunii septembrie, de la 49,45 miliarde lei la sfarsitul anului trecut, si acumulau 75,76% din volumul imprumuturilor populatiei, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare.

Din sumele restante ale persoanelor fizice, de 852,57 milioane lei, sumele restante pentru creditele peste 20.000 lei ajunsesera la 215,8 milioane lei la finalul lui septembrie 2008, de la 74,8 milioane lei la sfarsitul anului trecut.

Oficialul BNR a mai precizat faptul ca in sistemul bancar din Romania exista si banci care au o pondere a creditelor restante in portofoliu de doua ori mai mare ca media pe sistem, pe segmentul imprumuturilor pentru populatie cu valoare peste 20.000 lei.

"O banca are o pondere a creditelor restante de 17%, dar in portofoliu sau, imprumuturile pentru populatie reprezinta doar 18%. Aceste credite neperformante provin dintr-un singur produs lansat cu ceva timp in urma, dar ingrijorator este ca produsul nu a fost oprit la timp, ceea ce sugereaza un management slab la banca respectiva", a adaugat oficialul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#Nicolae Cinteza, #BNR, #restante credite, #imprumuturi persoane fizice, #rau platnici , #stiri Nicolae Cinteza