Bancile romanesti, controlate in proportie de 90 la suta de straini, au primit injectii de capital in valoare de 572 milioane de euro (758 milioane dolari) pana in luna noiembrie, pentru rezista mai usor la socuri, a declarat Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Bancile, inclusiv Banca Comerciala Romana si BRD-Groupe Societe Generale, au convenit cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Nationala a Romaniei sa pastreze banii in tara si sa majoreze capitalul pentru a satisface o rata de solvabilitate de 10 la suta rata de solvabilitate.
Bancile-mama au adus, de asemenea, o suplimentare de 75 milioane de euro, bani ce s-au dus in fonduri pentru creditare, a mai spus Cinteza, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Industria bancara din Romania se lupta cu creditele neperformante, in conditiile in care recesiunea prelungita impiedica clientii sa-si poata rambursa datoriile. Bancile-mama au injectat aproximativ 450 milioane de euro in unitatile lor din tara in ulimele 12 luni, conform directorului general al BCR, Dominic Bruynseels.
"Cred ca bancile sunt foarte importante intr-o situatie in care o economie trebuie sa-si revina, iar bancile insele isi refac capitalul. Bancile isi refac bilanturile si se asigura ca respecta conditiile bancii centrale, ceea ce este un lucru bun, caci va ajuta economia sa iasa din recesiune mai devreme", a adaugat el.
Romania va resimti in 2010, potrivit Bloomberg, care citeaza FMI o contractie a economiei pentru al doilea an consecutiv, din cauza masurilor de austeritate puse in aplicare in luna iulie pentru a indeplini obiectivele de deficit.