Declic a depus o plângere penală la DIICOT privind anularea sesizărilor de plagiat în cazul premierului Ciucă

Joi, 25 August 2022, ora 13:54
2158 citiri
Declic a depus o plângere penală la DIICOT privind anularea sesizărilor de plagiat în cazul premierului Ciucă
Nicolae Ciucă, premierul României FOTO Facebook/ Nicolae Ciucă

Comunitatea Declic a anunţat, joi, că a depus o plângere penală la DIICOT prin care solicită investigarea modului în care au fost anulate în instanţă sesizările de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă.

Potrivit unui comunicat remis joi de Comunitatea Declic, plângerea penală înregistrată la Parchet vizează infracţiunea de alterare a integrităţii datelor informatice, după ce în presă a apărut informaţia că s-ar fi intervenit în repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel Bucureşti ca să ajungă la un "judecător dedicat".

Jurnaliştii publicaţiei G4media au scris că, printr-o intervenţie asupra softului care repartizează aleatoriu dosare în instanţă, speţa în care premierul Nicolae Ciucă a cerut anularea sesizărilor a ajuns, "cu dedicaţie", la judecătorul Marius Iosif, "un apropiat al PNL". Imediat după ce a respins sesizările privit plagiatul în cazul premierului, judecătorul s-a pensionat, a relatat publicaţia.

"Metoda folosită pentru a repartiza dosarul către un anume judecător este cunoscută ca metoda coperta. În aceste condiţii, în care există suspiciuni că dosarul nu a fost repartizat aleatoriu, cerem procurorilor DIICOT să verifice dacă a fost încălcată legea", transmite Declic.

"Posibilitatea ca un premier să fenteze justiţia, ca să scape de acuzaţiile că şi-a plagiat teza de doctorat, este scandaloasă. Atât eroarea de înregistrare a dosarului, cât şi pensionarea subită a judecătorului după decizia în favoarea premierului Nicolae Ciucă par cusute cu aţă albă. Am militat dintotdeauna pentru justiţie independentă. Vrem ca cetăţenii să afle adevărul şi el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală", a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

Plângerea a fost redactată de avocaţii Declic şi a fost depusă, joi, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Costurile pentru plata avocaţilor sunt suportate integral din donaţiile membrilor Declic.

"Având în vedere mecanismul de încălcare a procedurii repartizării aleatorie a dosarului, rezultă o posibilă implicare a mai multor persoane în săvârşirea faptei de alterarea integrităţii datelor informatice, cum ar fi spre exemplu: judecătorul de serviciu, grefieri, grefier-şef ori persoane care operează sistemul informatic", se arată în plângerea înregistrată la DIICOT.

În această speţă, premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educaţiei şi CNATDCU, acţiunea fiind deschisă la Curtea de Apel Bucureşti. Avocaţii premierului au cerut anularea celor trei sesizări de plagiat pentru teza sa de doctorat. Aceste sesizări au fost depuse la CNATDCU după ce jurnalista Emilia Şercan a afirmat că cel puţin 42 de pagini, dintr-un total de 138, din teza de doctorat a premierului Ciucă au fost plagiate.

În cazul repartizării dosarului, 14 ONG-uri au sesizat Inspecţia Judiciară şi au cerut verificări. Inspecţia Judiciară a considerat că nu e nimic în neregulă cu repartizarea dosarului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#nicolae ciuca plagiat doctorat, #DIICOT, #declic , #justitie