Nicolae Ciucă, la aniversarea a 149 de ani de la fondarea PNL: "Liberalii au fost motorul politic în momente de cotitură pentru istoria noastră"

Vineri, 24 Mai 2024, ora 11:30
1237 citiri
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 149 de ani de la fondarea PNL: "Liberalii au fost motorul politic în momente de cotitură pentru istoria noastră"
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL FOTO Facebook Nicolae Ionel Ciucă

Preşedintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța sa istorică, cu ocazia împlinirii a 149 ani de la înfiinţarea formaţiunii politice. Într-un mesaj publicat vinei, 24 mai, pe o rețea de socializare, fostul premier a explicat impactul pe care l-au avut liberalii în „momentele de cotitură”.

„Partidul Naţional Liberal împlineşte astăzi 149 de ani. În aproape un veac şi jumătate, PNL a fost prezent şi activ la toate evenimentele importante în care s-a construit România pe care o ştim astăzi. Liberalii au fost motorul politic care a demarat sau a deblocat momente de cotitură pentru istoria noastră: independenţa, Marea Unire, reformele agricole, economice sau educaţionale”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Potrivit acestuia, „de câte ori ţara a avut un premier liberal, au fost înregistrate evoluţii economice sau reforme structurale”.

„Istoria României din aceşti ultimi 149 de ani s-a scris simultan cu cea a partidului nostru. Încă din perioada cluburilor politice care au precedat fondarea PNL, de câte ori ţara a avut un premier liberal, au fost înregistrate evoluţii economice sau reforme structurale. În perioada ilegalităţii impuse de regimul comunist, fruntaşii liberali au suferit şi au murit alături de românii aruncaţi în închisori. Renaşterea ţării după Revoluţia din decembrie 1989 a marcat şi revenirea în viaţa politică a Partidului Naţional Liberal”, a completat liderul PNL.

Fondarea Partidului Național Liberal

După mai multe încercări de coalizare a oamenilor politici care susțineau principii liberale, partidul o coaliție a fost formată în ziua de 24 mai 1874, ca forță de opoziție împotriva guvernului conservator, scrie Historia.

La 5 iunie 1875, „Românul” a publicat lista cu numele celor 25 de membrii constituiţi în comitetul coordonator: Vasile Arvanezu, Dimitrie Berindei, Pană Buescu, Ion Constantin Brătianu, Dumitru Brătianu, dr. Nae Calinderu, Dimitrie Cariadgi, Ion Câmpineanu, Manolache Costache Epureanu, Nicolae Fleva, Mihail Ferechide, Ion Ghica, Dimitrie Giani, Alexandru G. Golescu, Constantin Grădişteanu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Lupescu, Constantin Nacu, Remus Opran, Pache-Protopopescu, Constantin Alexandru Rosetti, Eugeniu Stănescu, Dimitrie Alexandru Sturdza și George Văcărescu.

Nicolae Ciucă, întrebat ce se întâmplă cu data alegerilor prezidențiale: „Ce trebuie”
Nicolae Ciucă, întrebat ce se întâmplă cu data alegerilor prezidențiale: „Ce trebuie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, miercuri, 19 iunie, că data alegerilor prezidenţiale va fi stabilită în funcţie de ceea ce vor românii. Tot miercuri, liberalii și...
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
După febra alegerilor locale începe o nouă etapă, poate la fel de dificilă pentru partide - negocierile pentru consiliile locale. La Primăria București, unde Nicușor Dan a avut o victorie...
#nicolae ciuca pnl, #Partidul National Liberal, #fondarea pnl, #aniversare PNL , #PNL
  1. Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
  2. TOP scandaluri în care a fost implicat Klaus Iohannis, în 10 ani ca președinte al României
  3. USR alege timp de două zile noul președinte al partidului. Cine sunt cei 6 candidați validați
  4. Alegerile locale vor fi reluate: Localitățile în care cetățenii vor merge din nou la vot
  5. Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
  6. Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
  7. Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
  8. Prima promisiune a Elenei Lasconi, ca prezidențiabil. Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce șefi de stat o inspiră
  9. Elena Lasconi pregătește revoluție în USR: "Ei au adus aici partidul". Drulă și Barna, primele nume de pe "lista neagră"
  10. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"