Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"

Marti, 17 Septembrie 2024, ora 03:15
7177 citiri
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidențiale din 2024 / FOTO: N. Ciucă (Facebook), NicoaleCiuca.ro

Așa cum bine știm, staff-ul de campanie al lui Nicolae Ciucă „a furat" startul în campania pentru alegerile prezidențiale. Cartea fostului premier a fost promovată intens, cu câteva luni înainte de lansare. Strategia lui Nicolae Ciucă și a echipei sale a fost analizată pentru Ziare.com de către Dan Petre, specialist în publicitate și cadru universitar.

Timp de câteva luni, echipa lui Ciucă a promovat panouri publicitare în care fostul premier apare din profil, în monocrom. După lansarea cărții, au fost montate panouri în care fostul militar e imortalizat frontal și color. Deciziile privind campania prezidențiabilului sunt atent stabilite, potrivit specialistului în campanii publicitare.

„Într-o campanie de marketing politic, mai ales într-o campanie electorală pentru cea mai înaltă funcție în stat, fotografia care este folosită e unul dintre cele mai importante instrumente. Se lucrează foarte mult, se trag mii de cadre pentru a alege imaginea cea mai potrivită, pentru a fi utilizată în campanie. Este o activitate extrem de importantă, se lucrează câteva săptămâni pentru a se alege fotografia respectivă", a declarat Dan Petre.

De ce staff-ul lui Nicolae Ciucă a schimbat imaginile de promovare a cărții fostului premier

Motivele pentru care staff-ul lui Ciucă a hotărât să schimbe imaginile de promovare, din campanie, sunt multiple. S-a plecat de la imaginea militarului rece, binecunoscută și s-a ajuns în cele din urmă la cea a omului normal, cu emoții, din spatele cadrului militar rigid.

„A existat acea diferență de timp între această campanie de teasing - cum îi spunem noi în jargonul publicitar - lansarea cărții, care a avut, de fapt, două etape de teasing: una în care cartea nu a fost disponibilă, dar era anunțată, iar apoi a apărut, totul în vederea candidaturii. Astfel, au fost alese două fotografii.

Al doilea motiv este faptul că orice formă de comunicare politică trebuie să aibă toate elementele aliniate. Acea formă de comunicare este cartea, care cumva vorbește despre cariera militară, deci vorbim despre o carte 'războinică'. Astfel, era nevoie de o imagine care să fie aliniată cu această idee, o imagine mai de forță, de militar competent, în putere. Cel mai probabil, unghiul acela, din lateral, îl avantajează în mai mare măsură pe domnul Ciucă, pentru a transmite acest tip de mesaj. Cea actuală este una care trebuie să cuprindă și alte aspecte, că este 'un președinte pentru toți românii', că 'este o persoană caldă'. Candidatul trebuie să transmită mai multe fațete, mai multe aspecte.

În al treilea rând, aș spune că această metodă de comunicare nu a avut efectul scontat, a avut mai degrabă efecte negative (n.r. - teasingul cu imaginea alb-negru a lui Ciucă, de pe panouri). Au vrut să întrerupă acest 'lanț', a fost o campanie extrem de agresivă", a mai precizat specialistul în advertising.

Lansarea de cărți în preajma alegerilor, un truc eficient în campaniile electorale, încă

În România, lansarea cărților în preajma alegerilor încă poate fi o strategie utilă, e de părere Dan Petre.

„Eu cred că da, încă pot fi de folos cărțile politicienilor, lansate în preajma alegerilor, pentru că se transmite mesajul că acea persoană are și o dimensiune mai intelectuală. În cazul domnului Ciucă, în afară de cariera militară, nu existau și alte lucruri pe care să le folosească în această campanie. Astfel, a fost nevoie să se adauge și alte componente, să-l umanizeze. Cartea sa conține povești personale, istorii din teatrul de război. Pe de o parte, a trebuit să vorbească despre cariera sa militară, pe de altă parte, a trebuit să vorbească despre el ca persoană, să fie umanizat", a mai punctat Petre.

„Cartea lui Mircea Geoană a avut un impact mai mare decât cea a lui Nicolae Ciucă"

Consolidarea imaginii publice au fost pentru Ciucă și Geoană argumentul pentru lansarea cărților. Însă, la nivel specific, cei doi candidați au avut obiective diferite.

„Cartea lui Mircea Geoană a avut un impact mai mare decât cea a lui Nicolae Ciucă. Este tot o formă de comunicare electorală, pentru că în ea este programul lui politic. Și el a furat startul, înainte de a putea face asta din punct de vedere legal. Sunt metode de comunicare foarte inteligente, care au eficiență, chiar și prin simplul fapt că acești oameni sunt prezenți pe harta noastră mentală înainte să înceapă campania, pot vorbi în mod indirect despre programul lor politic sau despre ei, ca oameni.

Domnul Geoană și-a lansat programul politic prin acea carte, iar domnul Ciucă și-a prezentat și acea latură umană, respectiv latura intelectuală, în plus față de cea militară. Aceste strategii funcționează, contribuie în sens pozitiv, dar nu au efectul maxim, nu sunt precum un 'glonț magic'", a concluzionat Petre, pentru Ziare.com.

Mircea Geoană a lansat în primăvara acestui an cartea „Bătălia pentru viitorul României", în timp ce Nicolae Ciucă s-a prezentat românilor prin intermediul cărții autobiografice „Un ostaș în slujba țării", carte care tocmai a fost lansată.

Promisiunea făcută de Marcel Ciolacu românilor, înainte de alegeri: „Vă spun cu certitudine!"
Promisiunea făcută de Marcel Ciolacu românilor, înainte de alegeri: „Vă spun cu certitudine!"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la Iaşi, că marţi, 15 octombrie, va avea un Consiliu Politic Naţional în cadrul căruia va cere colegilor săi să nu existe niciun candidat care...
De ce e Ciucă cel mai bun candidat la Cotroceni, în opinia unui fost ministru: ”Nu poţi fi preşedinte când minţi că ai fost decreţel sau când eşti copilul lui Putin”
De ce e Ciucă cel mai bun candidat la Cotroceni, în opinia unui fost ministru: ”Nu poţi fi preşedinte când minţi că ai fost decreţel sau când eşti copilul lui Putin”
Fostul ministru al Energiei, europarlamentarul Virgil Popescu afirmă că PNL are cel mai bun candidat la preşedinţie, lansând un atac la adresa contracandidaţiilor lui Nicolae Ciucă....
#nicolae ciuca, #alegeri 2024, #campanie , #alegeri prezidentiale 2024
  1. ”O inginerie administrativă cu iz penal”. Cum comentează Ludovic Orban scandalul Planșeului Unirii
  2. Cristian Diaconescu și-a lansat oficial candidatura la prezidențiale: ”Românii nu sunt o marfă”. Promisiunea fostului ministru pentru justiție VIDEO
  3. Planșeul Unirii: Conflict administrativ în jurul reabilitării unui pericol public
  4. PMP și FD au depus listele cu candidații la parlamentare. Ludovic Orban: „Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor, manifestată de-a lungul referendumurilor"
  5. Promisiunea făcută de Marcel Ciolacu românilor, înainte de alegeri: „Vă spun cu certitudine!"
  6. Camera Deputaţilor a votat ridicarea imunităţii fostului ministru Nelu Tătaru. Urmează percheziții domiciliare
  7. Simion îl amenință pe Vanghelie: „Îl dau în judecată!" Vedetele pe care AUR le propune în Parlament
  8. De ce e Ciucă cel mai bun candidat la Cotroceni, în opinia unui fost ministru: ”Nu poţi fi preşedinte când minţi că ai fost decreţel sau când eşti copilul lui Putin”
  9. Fostul ministru Adrian Cheșnoiu se retrage de lista PSD pentru parlamentare: „Nu vreau să fiu o posibilă frână pentru echipa din care fac parte”
  10. Contestațiile lui Geoană împotriva a două decizii ale Biroului Electoral Central privind alegerile prezidențiale au fost respinse