Cartea lui Nicolae Ciucă, aspru criticată și pentru formă, și pentru conținut: „Un eșec!". Unde ar fi greșit staff-ul

Joi, 12 Septembrie 2024, ora 21:10
5348 citiri
Cartea lui Nicolae Ciucă, aspru criticată și pentru formă, și pentru conținut: „Un eșec!". Unde ar fi greșit staff-ul
Nicolae Ciucă & PNL au furat startul campaniei electorale / NicolaeCiucă.ro

Nicolae Ciucă și-a anunțat candidatura la prezidențiale prin lansarea unei cărți autobiografice, după o reclamă agresivă făcută de PNL cu ajutorul panourilor publicitare montate în aer liber, o campanie care a costat în jur de două milioane de euro, fonduri publice. În total, este vorba despre 400 de panouri montate la nivel național, cu chipul lui Nicolae Ciucă, „Un ostaș în slujba țării".

PNL și staff-ul de campanie al lui Nicolae Ciucă „au dat-o de gard" în momentul lansării propriu-zise a cărții, susțin diverse voci în spațiul public.

În opinia politologului Radu Enache, e greșit din start ca un candidat să spere că prin lansarea unei cărți va câștiga alegerile.

„Se repetă, cumva mecanic, structuri de campanie și scheme de campanie, prefabricate, care au succes în Occident și mă îndoiesc că au același succes în România. Noi am luat moda asta cu politicienii care scriu cărți din America. Îi avem pe Obama, Clinton, Trump și așa mai departe", a declarat Enache, pentru Ziare.com.

Oricum, Ciucă nu e tipul de candidat care să contrasteze cu Klaus Iohannis. De asemenea, aruncarea lui Ciucă într-un cadru cu lăutari, pe malul lacului este mai degrabă forțat, potrivit analistului.

„Candidatura lui Ciucă a fost construită în jurul acestui concept, 'un ostaș în slujba țării', care nu e rău. Eu cred că personajul ar fi trebuit umanizat, în antiteză cu președintele actual, acuzat că e insensibil, inactiv, rupt de realitate. Deci trebuia un personaj contrastant, simpatic. S-a încercat cu lansarea de carte de la Mircea Dinescu în emisiune, unde au fost aduși lăutari. Dar mă îndoiesc de faptul că majoritatea electoratului român acceptă acest derizoriu. Tuturor ne plac glumele, bancurile, dar cred și sper că există în structura națiunii noastre o zonă de seriozitate", a mai precizat Enache.

Radu Enache, specialist în geopolitică: „Fotografia de pe coperta cărții lui Nicolae Ciucă e un eșec"

Și, dacă PNL tot l-a aruncat pe Ciucă în luptă, măcar trebuiau să păstreze imaginea de pe panourile publicitare, e de părere politologul.

„Fotografia de pe panouri era foarte bună, o imagine profesională, din profil, care înseamnă 'el', 'iată-l pe el!', înlocuită pe coperta cărții de o imagine foarte banală, care înseamnă 'eu'. Figura bonomă a domnului Ciucă nu prea îl ajută. Dacă ne uităm la toți candidații post-decembriști importanți, toate fotografiile lor de campanie au fost serioase. Să ne aducem aminte chiar și de Traian Băsescu, îmbrăcat cu uniformă, era o fotografie care impunea. La fel și-n cazul lui Ciucă, imaginea de pe panou.

Fotografia de pe coperta cărții lui Nicolae Ciucă e un eșec. Denotă faptul că cei care sunt în echipa de campanie s-au sperat de derizoriul în care media au adus toată campania cu panourile. Toată lumea a râs de panourile cu Ciucă. Nu este bine să schimbi atât de brusc lucrurile", a mai comentat analistul.

Dan Petre, om de publicitate, despre campania „PNL&Ciucă": „Oamenii s-au simțit agresați"

Dan Petre, specialist în publicitate, susține că PNL a derulat pentru Nicolae Ciucă o campanie agresivă, agasantă, motiv pentru care au și apărut multe critici și glume la adresa prezidențiabilului.

„A fost o campanie extrem de agresivă. Nu există branduri în România care-și permit o campanie outdoor atât de intensă, pentru un timp atât de îndelungat și oamenii s-au simțit agresați. Orice reclamă, orice formă de comunicare, spot video care e pusă pe un panou outdoor are un număr de expuneri care la un moment dat, începe să lucreze împotriva brandului.

Sunt spoturi pe care le putem vedea de două ori și spoturi pe care le putem vedea de 20 de ori. Oricum, se ajunge la acea saturație, iar în cazul de față, la acel punct s-a ajuns de mult. Și acest lucru se numără printre motivele pentru care fotografia a fost schimbată", a comentat Dan Petre, pentru Ziare.com.

Andrei Țăranu, politolog: „Conținutul cărții lui Ciucă e destul de pueril"

Andrei Țăranu, politolog, nu a avut nervii suficient de tari pentru a citi cap-coadă cartea lui Nicolae Ciucă.

„Conținutul e destul de pueril. Nu am avut nici răbdarea și nici cheful suficient. M-am uitat mai mult în partea a doua, în care ne spune de ce ar trebui să-l susținem. E scrisă într-o manieră puerilă, spune că 'ar fi bine să nu fie rău', dar nu spune exact cum. E multă lozincăreală. Iar pe asta cu 'În slujba țării', n-am înțeles-o", a precizat politologul, pentru Ziare.com.

Plângere penală după campania agresivă „PNL & Ciucă". Dan Petre, specialist în publicitate: „A fost o campanie cu adevărat gigantică"

Cartea lui Nicolae Ciucă a fost promovată în contextul acestui an electoral, dar fără însemnele PNL. Astfel, PNL și-a dorit să nu încalce legea, potrivit căreia candidații pot fi promovați doar în perioada dedicată campaniei. Pe 10 octombrie se stabilesc definitiv numele candidaților pentru Palatul Cotroceni, iar campania electorală va fi demarată oficial abia pe 25 octombrie. Alegerile sunt programate pentru 25 octombrie.

În privința celor două milioane de euro achitate de PNL pentru promovare, ele sunt, de fapt, achitate din bani publici. Aceste costuri, care acoperă o perioadă de trei luni de afișaj, au fost suportate din bani publici, mai precis din subvenția primită de PNL de la bugetul de stat.

„Există o plângere penală în contextul acestei probleme cu panourile. Există niște forțări, dacă nu încălcări ale legii. Faptul că s-au plătit milioane de euro pentru acel panotaj, în contextul în care foarte puțini români citesc cărți, aproape nimeni nu trăiește din vânzare de cărți", a mai transmis Enache.

Președintele AUR, George Simion, a sesizat procurorii de la Parchetul General privind suma de două milioane de euro din bani publici cheltuită de PNL privind promovarea cărții „Un ostaș în slujba țării”.

Potrivit lui Dan Petre, partidul care-l susține pe Nicolae Ciucă a plătit mult mai mult decât companiile private gigantice, pentru astfel de campanii outdoor (panouri afișate în aer liber).

„Au furat startul, au găsit o metodă, inteligentă de altfel, de a 'îndoi' legea, nu de a o încălca, pentru a face comunicare înainte de a începe campania electorală.

Totodată, vorbim despre o sumă impresionantă. N-am auzit de vreun brand mare din România să aloce un buget de publicitate mai mare de 500.000 de euro pe an, pe outdoor. Deci a fost o campanie cu adevărat gigantică", a remarcat cadrul universitar, pentru Ziare.com.

USR, pe modelul PNL

Și USR pregătește un „tun" asemănător. 1,5 milioane de euro va plăti USR pentru aproape 700 de panouri cu Elena Lasconi, pe final de an, potrivit Snoop.ro. Rămâne de văzut ce sume vor aloca restul partidelor.

Între timp, din ce în ce mai multe voci susțin că, pentru Nicolae Ciucă, parcursul politic se va încheia după alegeri - VEZI AICI.

De ce e Ciucă cel mai bun candidat la Cotroceni, în opinia unui fost ministru: ”Nu poţi fi preşedinte când minţi că ai fost decreţel sau când eşti copilul lui Putin”
De ce e Ciucă cel mai bun candidat la Cotroceni, în opinia unui fost ministru: ”Nu poţi fi preşedinte când minţi că ai fost decreţel sau când eşti copilul lui Putin”
Fostul ministru al Energiei, europarlamentarul Virgil Popescu afirmă că PNL are cel mai bun candidat la preşedinţie, lansând un atac la adresa contracandidaţiilor lui Nicolae Ciucă....
Nicolae Ciucă despre mita în cazul Nelu Tătaru: ”Justiţia va fi cea care condamnă, nu noi direct din acuzaţii”
Nicolae Ciucă despre mita în cazul Nelu Tătaru: ”Justiţia va fi cea care condamnă, nu noi direct din acuzaţii”
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, la Iaşi, referindu-se la situaţia lui Nelu Tătaru, cercetat pentru luare de mită, că acest caz arată că instituţiile îşi fac treaba,...
#nicolae ciuca, #carti, #imagine , #stiri Nicolae Ciuca
  1. Mihai Tudose afirmă că Piedone este membru PSD: „Aduce o plus-valoare, are o bogată experienţă”. Ce spune despre Ponta
  2. Legea pensiilor militare întârzie. Gabriel Andronache acuză PSD că a găsit o nouă metodă de tergiversare
  3. Cine deschide listele pentru parlamentare la PSD, în București. Un medic, cap de listă la Senat
  4. Elena Lasconi, despre scandalul de la Piaţa Unirii: „Dacă PSD va avea toată puterea, România va deveni un stat mafiot” FOTO
  5. Primarul din Mangalia, sancționat că a sunat abuziv la 112, după ce membrii AUR au făcut scandal în instituție
  6. Nicușor Dan acuză Poliția Română că a refuzat să pună în aplicare „un act emis de o autoritate locală”, după „Bătălia pentru Planșeul Unirii”
  7. Cine sunt candidații PNL București la alegerile parlamentare. Un ministru și un fost ministru, capi de listă pentru cele două camere
  8. Acuzații halucinante lansate de un preot a cărui candidatură pentru Cotroceni a fost respinsă. În ce context a ajuns să se vadă cu Putin
  9. Festivalul smereniei politicianiste în perioada alegerilor. De ce este atât de importantă componenta religioasă în percepția electoratului din România
  10. De câte voturi are nevoie un candidat la prezidențiale pentru a obține victoria din primul tur și de ce șansele sunt aproape nule