Comisarul european pentru transporturi se va întâlni cu premierul Ciucă la Bruxelles. Promisiunile obținute până acum de șeful guvernului

Joi, 27 Octombrie 2022, ora 07:40
3724 citiri
Comisarul european pentru transporturi se va întâlni cu premierul Ciucă la Bruxelles. Promisiunile obținute până acum de șeful guvernului
Adina Vălean și Nicolae Ciucă FOTO Gov.ro

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă, în a doua zi a vizitei acestuia la Bruxelles.

La ora 8.15, ora Bruxelles-ului, prim-ministrul Ciucă va avea o întrevedere cu delegaţia europarlamentarilor români, în cadrul unui mic dejun de lucru.

De la ora 10.00, premierul va avea o întrevedere cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport, iar de la 11.00 acesta va susţine o conferinţă de presă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles.

Printre subiectele discutate, miercuri, de premier cu preşedinta Parlamentului European s-au numărat aderarea României la Spaţiul Schengen, răspunsul Uniunii Europene la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, consolidarea acţiunii Uniunii Europene în vecinătatea sa şi securitatea energetică, potrivit Guvernului României. La rândul ei, Roberta Metsola a afirmat că nu mai trebuie pierdut timpul deoarece locul ţării noastre este în Spaţiul Schengen, iar PE sprijină pe deplin aderarea imediată a României.

De asemenea, discuţiile prim-ministrului României cu preşedinte Comisiei Europene Ursula von der Leyen au fost axate asupra aderării României la Spaţiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova. Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen, a transmis premierul.

Premierul Ciucă a menţionat că, în cazul PNRR, România va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

După întâlnirea cu şeful NATO Jens Stoltenberg, miercuri la Bruxelles, premierul Ciucă a precizat că România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi va continua să fim un contribuitor responsabil. El a adăugat că, în acest sens, creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret, în spiritul solidarităţii aliate. Şeful Executivului a mai precizat că a reiterat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucureşti.

La finalul întrevederii de miercuri cu Nicolae Ciucă, premierul Belgiei Alexander De Croo a anunţat că a discutat cu acesta despre aderarea României la Schengen şi a exprimat speranţa ca pasul final spre aderare să fie făcut, deoarece e un aspect important pentru România.

Oficialul belgian a apreciat, de asemenea, eforturile făcute de România în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina.

La rândul său, Nicolae Ciucă i-a mulţumit omologului său pentru faptul că Belgia sprijină aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen şi ridicarea MCV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#nicolae ciuca, #vizita, #Adina Valean, #comisar european , #stiri Nicolae Ciuca