Cum a ajuns guvernul Ciucă la stabilitate fără nicio remaniere. Istoricul zbuciumat al guvernărilor anterioare

Miercuri, 27 Iulie 2022, ora 03:40
5076 citiri
Cum a ajuns guvernul Ciucă la stabilitate fără nicio remaniere. Istoricul zbuciumat al guvernărilor anterioare
Executivul condus de Nicolae Ciucă este cel mai stabil din ultimii ani FOTO Facebook / Nicolae Ciucă

Cu toate că PNL și PSD au avut în ultimele luni nemulțumiri cu privire la o serie de miniștri, toți membrii executivului au trecut fără probleme de evaluarea premierului Nicolae Ciucă, marcând astfel unul dintre cele mai stabile executive din ultimii ani.

Într-o prezentare a bilanțului de după șapte luni de activitate, premierul Nicolae Ciucă anunța la începutul lui iulie că a evaluat toți miniștrii Cabinetului pe baza a zece criterii „obiective raportate la așteptările cetățeanului și a societății românești”. Și cu toate că existau o serie de nemulțumiri cu privire la activitatea unor miniștri precum ministrul Economiei Adrian Câciu (PSD) și a ministrului Energiei Virgil Popescu (PNL), premierul a precizat că niciunul nu va fi remaniat.

În comparație cu alte guverne din ultimii ani, executivul Ciucă este printre singurele care supraviețuiește fără vreo remaniere. Înainte de Nicolae Ciucă, în guvernul condus de Florin Cîțu au existat două remanieri a miniștrilor USR, care a dus în cele din urmă și la ruperea coaliției. Primul executat a fost ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, în primăvara lui 2021, asupra sa fiind adunate nemulțumiri cu privire la gestionarea pandemiei de coronavirus. Atunci, Florin Cîțu l-a demis pe Voiculescu fără să se consulte cu partenerii de guvernare și a provocat un scandal monstru cu USR. Următorul pe lista de execuții a fost ministrul Finanțelor de la acea vreme, Alexandru Nazare, care era un apropiat al fostului lider PNL Ludovic Orban. Ultima remaniere, care avea să după atât la sfârșitul coaliției de guvernare dar și la sfârșitul guvernului Cîțu a fost cea a ministrului Justiției Stelian Ion. La acea dată, USR, dar și Ludovic Orban îl acuzat pe Klaus Iohannis că ar fi fost cel care a ordonat demiterea lui Stelian Ion.

Înainte de era Cîțu a fost cabinetul condus de Ludovic Orban, care a guvernat timp de câteva luni de la trântirea guvernului Dăncilă și până la alegerile parlamentare, votat cu o majoritate extrem de fragilă. Liberalii au fost prinși la guvernare și în toiul declanșării pandemiei de COVID-19, motiv pentru care, singurul membru al guvernului dat afară a fost ministrul Sănătății Victor Costache, care a fost înlocuit cu Nelu Tătaru.

Era Dăncilă

Înainte să fie remaniat printr-o moțiune de cenzură, de la începutul lui 2018 și până în 2019, executivul condus de Viorica Dăncilă a suferit nu mai puțin de 20 de modificări. O parte dintre decizii s-au făcut în renumitele CEx-uri în perioada în care Liviu Dragnea era președinte al partidului, dar remanierile au continuat și după condamnarea acestuia, în perioada în care Dăncilă a încercat să facă ordine în partid. Dintre cei revocați amintim pe Carmen Dan de la ministerul de Interne, remaniată pentru evenimentele din 10 august, Nicolae Moga, tot de la Interne, revocat pentru modul în care a gestionat crimele de la Caracal, Ecaterina Andronescu de la ministerul Educației după o declarație scandaloasă cu privire la victimele tragediei de la Caracal, Lia Olguța Vasilescu, care a demisionat singură de la ministerul Muncii pentru a prelua ministerul Dezvoltării și apoi Transporturi, însă a fost respinsă de către Klaus Iohannis, sau Tudorel Toader de la ministerul Justiției, executat în CEx din cauza legilor Justiției.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
#nicolae ciuca, #guvernul ciuca, #guvernul dancila , #stiri Nicolae Ciuca