Evaluarea cabinetului Ciucă – momentul adevărului

Autor: Doru Sinca - inginer
Luni, 30 Mai 2022, ora 10:46
4283 citiri

De zile bune aud că Guvernul Ciucă va face o evaluare a tuturor ministerelor, în urmă cărora se va stabili dacă sunt restanţe în îndeplinirea jaloanelor PNNR, cei care sunt responsabili de nerealizări urmând să fie analizați în forurile de conducere a acestei coaliții eterogene. Nu de alta, dar dacă și din PNNR tragem doar vreo 20-30% și ăia din împrumuturi, nu din grant-uri, mai rupem un pilon de sprijin de la chinuita noastră economie, cu consecințe sumbre asupra bunăstării generale.

Învârtoşarea atinsă cu ocazia alegerilor PNL din 27 mai 2022, n-a creat emoții sau schimbări notabile pe scena politică.

Mă întreb cum a putut fi admisă candidatura la funcția de Prim Vicepreședinte al PNL a d-lui Virgil Popescu, ce-l recomandă pentru nominalizare măcar, că “vocea și talentul” nu se pun la socoteală în acest caz.

Sunt tare curios de rezultatul evaluării d-lui Prim Ministru Bogdan Ciucă. Să vedem dacă poate, acum și cu prerogativele funcției politice câștigate-președinte PNL, să țînă piept baronilor din PNL care-și susțin candidații din executiv, indiferent de competențe sau performanțe. De astea ne trebuiesc nouă?!

Analiza diverșilor specialișți în macro-economie a rezultatelor guvernării la 6 luni, nu arată semne îmbucurătoare, în pofida unor creșteri, nu mici, a încasărilor la Bugetul de Stat, nu prea s-au înghesuit realizările promise la începutul mandatului.

Mare parte din aceste creșteri se datorează dublării facturilor la energie, gaze, majorării substanțiale al prețului carburanților, toate conținând elemente care se colectează la Bugetul Statului, deci nu unei eficientizări a colectării sau conformării masive a actorilor din piață, obișnuiți să eludeze prin tot felul de forme, plata taxelor și impozitelor.

Cea mai slabă și neinspirată declarație populistă, rămâne cea cu promisiunea celor 120 de zile de păsuire privind calendarul aplicării legii 127, făcută în programul de guvernare și reluată de zeci de ori de Ministrul Muncii, dl. Marius Budai. Și, care acum, nu mai zice nimic despre nici un calendar de aplicare a Legii 127, rămasă în vigoare, dar prorogată de Gvernul Orban.

Este preocupat de împărțirea a tot felul de ajutoare pentru categoriile sărace de pensionari, risipind sume imense pe paleative, care nu rezolva problemele structurale ale pauperitatii unor oameni, a căror singură vină este că au muncit 30-45 de ani sau mai mult, și-au plătit datoriile către stat, și acum se văd umiliți de acest stat, care s-a bucurat când le-a încasat banii de contribuții zeci de ani, uitând acum să le asigure un trăi minim civilizat, conform cu evaluările INS. Traiul minim se poate asigura cu un venit de cca 3000 RON net lunar, declara experții INS. Pentru simplul motiv că toate prețurile umflate din ultima perioada se datorează exponenților statului, aleși numai pe criterii de competență, nu pe criterii politice, pentru că “ la noi sunt numai oameni bine pregătiţi si responsabili”.

Pandemia a ”dispărut” ca prin minune

Pandemia s-a diluat atât de mult încât, acum, dacă mai vezi o știre sau două pe săptămâna cu date statistice. Toate scenariile apocaliptice din iarnă au pălit în față ororilor războiului din Ucraina. Toate dezastrele din piața energiei, a carburanților, a alimentelor, au fost justificate de intervenția brutală a Rusiei în Ucraina, guvernanții contemplând senin distorsionarea piețelor, pe modelul implacabil al tragediilor antice greceșți. Plafonarea în cele două faze, a întărit dublarea prețului cel puțin și la energie și la gaze. Mă tem de ce va fi din octombrie, dar mai ales după 31.martie 2023. Până atunci, au început să se vadă efectele scumpirii energiei și carburanților în procesele de fabricație, cu consecințe din ce în ce mai grave. Inflația a sărit la 13.8% deja din aprilie, dizolvând complet cei 10% acordați la începutul anului 2022 ca și creștere a punctului de pensie.

Nu pot afirma că dezastrul creat de Rusia în Ucraina nu a influențat economiile europene și nu numai, dar bâlbele făcute de guvernul PNL-USR cu liberalizarea pieței de energie din 2020, fără o pregătire temeinică a reglementărilor acestei piețe, sensibilă și determinantă în funcționarea unei țări cu aspirații europene, nu a avut nimic de a face cu războiul pornit în 2022. Mai mult, avea ocazia guvernul instalat după 25 noiembrie 2021 să repare ce au stricat cei dinainte, fără multe artificii - revenirea la piața reglementată- eventual cu compensarea numai a celor care au cumpărat energie în avans la valori mai mari decât prețul de producție din octombrie 2021. Asta, dacă traderii erau corecți și nu au rostogolit aceiași cantitate de energie de mai multe ori, să crească prețul. Și totul era încheiat.

Și acel domn, care în cele două guverne s-a ocupat de problemele energiei, cu rezultatele care se văd în piață - dublarea facturilor la consumatorii casnici, falimente masive, exact în rândul micilor societăți, care nu au cum să facă față scumpirilor absurde, pentru că ies din piață, a avut îndrăzneala să candideze la un post de Prim-Vicepreședinte PNL. Bine că, măcar în ceasul al doisprezece-lea, s-a retras. Așa trebuia să facă și cu prețul energiei și al gazelor.

Greu poți convinge oamenii că ce proiectezi tu e bine, dacă asta nu se traduce și în nivel de trai civilizat. Prin asta se diferențiază liderii adevărați de impostori.

Tot aflăm că PIB-ul a crescut de câteva ori față de 2007, tot primim lecții de la vizionarii politici cum că investițiile sunt singurele căi care vor aduce prosperitatea națiunii. Și asta nu se mai întâmplă, deși au fost alocați banii pentru acele “ investiţii”- cine le-a văzut, să ne zică și nouă - acestea ar fi trebuit să producă efecte, nu, că de aia au investit.

Din toată zbaterea asta, nu vedem decât că dobânzile la care se împrumută statul sunt din ce în ce mai mari, consecință a împrumuturilor din 2020-2021 de cca 52 mld. Euro, care nu se știe pe ce s-au dus, că încasările la Bugetul de Stat au crescut față de perioada anului trecut cu câteva zeci de miliarde de Lei, motiv să mai distribuie celor mai săraci dintre noi, ajutoare jalnice pentru orice om care a muncit o viață, și-a păstrat onoarea și demnitatea prin faptele sale, nu să fie păcălit cu paleative iluzorii de care inflația, noul virus la modă în economia noastră, are grijă să le ducă în derizoriu.

Parcă lumea care-i înconjoară pe guvernanții noștrii este alta decât cea pe care o trăim noi. Ni se tot repetă cum nu pot fi majorate pensiile și salariile din lipsa resurselor, fără că cineva să răspundă de ce nu se adună resursele din taxe, impozite la nivelul țărilor din UE, unde media de colectare sare de 45% din PIB.

ANAF crește numărul angajaților pe motiv că majoritatea celor prezenți au o medie de vârstă de 50 ani – probabil cu motivarea că aceștia sunt bătrâni și nu mai pot da randamentul pe care șefii lor îl așteaptă. Cred că în această branșă, experiența celor trecuți de 45 de ani, este importantă pentru realizarea obiectivelor de colectare, expertiza specialiștilor ANAF nu se măsoară în impetuozitatea sau elanul tineresc în abordarea controalelor sau colectărilor. Nu cred că adună taxele și impozitele cu lopata și nici nu trebuie să-și încordeze mușchii.

Nu poți angaja un tânăr ieșit de pe băncile facultății cu speranța că va face minuni, dacă nu cunoaște mecanismele funcționării economiei, nu are experiența evaluărilor de proces în activitatea economică, să poată decela unde e evaziune sau fraudă fiscală și unde e o activitate în limitele legii.

Toate posturile media discută despre pensii, cu anunțuri care mai de care mai atrăgătoare pentru audiență. Și când vezi ce debitează invitații sau moderatorii constați că este o peltea întinsă fără conținut. Ți se anunță un noian de noutăți la o ora fixă, stai să vezi ce mai spun somitățile zilei, dar întâi mai suporți vreo 10 minute de publicitate, că așa e economia de piață, trebuie audiență să încasezi banii de publicitate. Și singurul subiect arzător folosit pentru audiență sunt pensiile. După care, în emisiune ți se aruncă tot felul de eschive, jenante și pentru copii de școală elementară. Dar problema e dezbătută că și cum de mâine se pogoară cornul abundenței peste pensionari.

Minunată replica d-lui Marcel Ciolacu, la insistențele jurnaliștilor neinspirați în weekend-ul trecut. La întrebarea dacă se vor mari pensiile anul viitor, comunica cu emfază că avem o lege care trebuie respectată, că sigur pensiile se vor majoră de la 1 ianuarie 2023 cu rată inflației, cel puțin. Uită să spună că mai avem o lege dată de partidul dansului care este prorogată până în septembrie 2023, dar este trecută sub tăcere, ba din cauza procentului de 9,4% din PIB pus în PNNR, ba din cauză că nu sunt resurse pentru corectarea inechităților și aducerea la un nivel decent a punctului de pensie. Tot ce pot face este să nu respecte ce au promis, dânsul și dl Budăi, pentru că, nu-i așa “promettre c’est noble, tenir c’ést…” și nouă nu ne plac “burghejii”.

Mă întreb ce scuze or să găsească dacă inflația pe 2022 o să sară de 20%, ce or să mai inventeze. Dar mă rog să n-am eu dreptate, pentru că îmi dau seama că pentru domniile lor nu contează dacă o ducem rău sau bine. Și cu o inflație de 20%, sigur nu ei vor suferi. S-a văzut deja destul de bine.

Am tot auzit cum acel domn Ghinea de la USR și-a bătut joc de o țară întreagă, trecând în PNNR numai ce a dorit dansul. Dar n-am auzit nici un demers legal sau politic, de tragere la răspundere pentru activitatea sa în fruntea Ministerului Fondurilor Europene. Cred că mai mult stă pe acasă, să nu se împiedice dacă iese pe stradă, de câte ori a fost pomenit şi catalogat în fel și chip de dl. Marius Budăi și ceilalți.

Și dacă în ianuarie părea că schimbarea procentului asta de 9.4% din PIB, e ca o plimbare prin parc, acum după 4 luni, băltim în aceiași situație, fără măcar să departajăm pensiile pe contributivitate de cele de serviciu, cărora să le schimbăm denumirea – că, oricum pensii speciale, cum tot țipă cei de la USR când se opintesc să le elimine, nu există.

Și oricum nu știu cum fac, dar nu le iese, orice propuneri de modificare fac. Și rămân ca la început. Dl. Drulă ar trebui să se ia mai mult în serios, Mâine-poimâine sare de 45 de ani și or să zică unii că deja e bătrân și nu mai e în stare să conducă un partid ce vrea să reformeze sistemic România. Vezi exemplul cu ANAF.

Nu mă aștept ca de la acest guvern să văd minuni.

Sper că se vor lua totuși măsuri rapide de creștere a nivelului salariilor, pentru că încă mai sunt nostalgici, oameni necăjiți, sclavii băncilor la creditele luate pentru casă sau altele, care încă mai muncesc aici. Dacă și aceștia își vor lua lumea în cap și vor pleca, cum au făcut-o, cred eu, peste 5 milioane de români (ne va spune recensământul ce se va încheia în iulie sau august a.c.), nu văd cum se va mai putea susține minunata noastră economie cu aparatul său bugetar (nu știu dacă e mare sau mic, ineficient e sigur).

Dacă se măresc salariile, ținând cont de coșul minim, de realitățile economiei pe bune, nu pe avantaj competitiv, poate va începe să fie un pic mai bine și la noi.

Pensiile vor urma trendul, pentru că dacă se adună mai mulți bani la fondul de pensii din contribuții, nu cred că e cineva inconștient să redirecționeze acești bani în altă parte. Aşa poate fi sistemul de pensii sustenabil.

Doar n-or fi băut apă toți după cei care au reglementat piața energiei și a gazelor, să taie la jumătate nivelul actual de pensii. Că atunci chiar nu mai avem ce spera.

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic București, în prezent pensionar

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a anunţat, miercuri, că vor fi livrate pensiile, până de sărbătorile pascale. El a precizat că, în funcţie de momentul în care vor...
#nicolae ciuca, #guvern, #pensii, #gaze, #energie , #stiri Nicolae Ciuca