Guvernul a adoptat controversatele modificări la legile justiției. Ce promisiuni fac Predoiu și Ciucă

Miercuri, 24 August 2022, ora 13:06
4460 citiri
Guvernul a adoptat controversatele modificări la legile justiției. Ce promisiuni fac Predoiu și Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a lăudat efortul ministrului Justiției Cătălin Predoiu FOTO Guvernul României / Facebook

Guvernul a aprobat miercuri, 24 august, pachetul de legi ale justiţiei. Premierul Nicolae Ciucă a declarat în deschiderea şedinţei de guvern că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate, în ciuda controverselor existente vizavi la aceste modificări.

”Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani, care au generat atât opinii critice sau favorabile, cred că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate”, a spus premierul.

Şeful Executivului a precizat că ”este un obiectiv pe care şi l-au asumat atât prin PNRR dar şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)”.

”Cred că cel mai important de subliniat este faptul că, prin aceste legi, nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenţei justiţiei şi binenţeles garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

”Doresc să remarc efortul care s-a făcut la nivelul Ministerului Justiţiei şi să îi mulţumesc domnului ministru”, a mai spus premierul, precizând că mulţumeşte şi instituţiilor care s-au implicat în elaborarea pachetului de legi, CSM, ÎCCJ, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, DNA, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi societăţii civile, CES şi Consiliul Legislativ.

Şeful Executivului şi-a exprimat convingerea că ”întreg demersul s-a încadrat în respectarea principiilor şi normelor juridice”.

”Îmi exprim convingerea că, odată finalizat demersul, reuşim să ieşim de sub mecanismul de control şi verificare şi de asemenea să putem să facilităm decizia pe care toţi românii o aşteaptă, de atât de mult timp, decizia integrării în Spaţiul Schengen”, a mai spus Ciucă.

Cătălin Predoiu: Temerea că aducem atingere caracterului obligatoriu al deciziilor CCR este nejustificată

În aceeași ședință ministrul Justiției Cătălin Predoiu a afirmat că legile justiţiei ”sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor şi a parchetelor noastre dar şi a CSM, garantul independenţei justiţiei, potrivit Constituţiei”.

”Într-un cuvânt, aceste trei legi sunt fundamentale pentru justiţie şi asta explică, probabil, şi dificultăţile din ultimii ani cu privire la critalizarea unor proiecte care să le îmbunătăţească şi dezbaterile aprinse care au însoţit întotdeauna discutarea proiectelor de modificare a legilor justiţiei”, a spus ministrul.

Cătălin Predoiu a afirmat că şi-a dorit ca în acest demers să urmărească câteva principii fundamentale, nu stabilite arbitrar de Ministerul Justiţiei ci decantate în discuţiile cu judecătorii şi procurorii şi cu societatea civilă, şi anume în primul rând independenţa justiţiei.

”Apoi, un alt principiu fundamental reclamat foarte puternic de către sistemul judiciar, în ultimii an, care s-a cerut întărit, subliniat, îmbunătăţit, a fost acela al separării carierelor de judecător şi procuror, ţinând cont de funcţiunile constituţionaleale fiecăruia dintre aceste profesii. Un alt principiu pe care l-am urmărit a fost responsabilizarea Justiţiei, în raport de propriile rezultate, propria funcţionalitate, pentru că aici există în continuare aşteptări neîmplinite din partea cetăţenilor, a companiilor şi chiar din partea sistemului însuşi”, a mai spus Predoiu.

”Cred că sistemul nostru judiciar a ajuns la o maturitate, a-şi recunoaşte propriile vulnerabilităţi, a le aborda în dezbateri, cu controverse, dar în orice caz, într-un sens constructiv, este ceea ce am constatat pe parcursul acestor 10 luni de discuţii”, a afirmat Cătălin Predoiu.

El a dat câteva exemple de prevederi care tind să responsabilizeze acest sistem, afirmând că o prevedere este cea care anticipează transferul gestiunii şi responsabilităţii bugetelor justiţiei de către ÎCCJ, un obiectiv cerut constant de către judecători şi procurori, ca un element de întărire a independenţei acestora şi un element de respoonsabilitate privind cheltuirea fondurilor publice alocate justiţiei.

”Dacă aceste proiecte vor vedea lumina tiparului Monitorului Oficial, în magistratură se va intra, ca regulă, doar prin examen. Există o singură excepţie, cu privire la magistraţii pensionaţi care ar putea fi reîncadraţi, acolo unde instanţele şi parchetele suferă de deficit de personal, o excepţie foarte limitată”, a explicat Predoiu.

El a mai arătat că ”prescripţia răspunderii disciplinare a crescut de la 2 la 3 ani”. ”Am consolidat Inspecţia judiciară şi am întărit rolul secţiei pentru procurori CSM în desemnarea propunerilor pentru funcţiile de procurori de rang înalt în cadrul comisiei care urmează să funcţioneze la Minsterul Justiţiei în acest scop”, a spus el.

Cătălin Predoiu a afirmat că un alt principiu urmărit prin legile justiţiei a fost întărirea coerenţei unor dispoziţii, dând exemplul uniformizării regulilor privind cooptarea perocurorilor în cele două unităţi specializate ale Parchetului de pe lângă ÎCCJ, respectiv DNA şi DIICOT şi arătând că existau acolo unele diferenţe care nu erau justificate.

”Am urmărit şi creşterea eficienţei sistemului judiciar, prin asumarea, din nou, de responsabilităţi”, a mai declarat Predoiu, precizând că au încercat să reglementeze proceduri care stimlează asumarea de responsabilităţi la nivelul conducerii instanţelor şi a parchetelor. Predoiu s-a referit şi la caracterul obligatoriu al deciziilor CCR, aspect dezbătut în ultima perioadă.

”Aş vrea să afirm, cu textele pe masă, că niciun articol din aceste trei legi, niciun aliniat, nicio nuanţă, nicio interpretare nu afectează cu nimic obligativitatea deciziilor CCR”, a spus Predoiu, arătând că deciziile CCR, odată publicate în Monitorul Oficial, au caracter de obligativitate şi se produc efecte numai pentru viitor.

Ministrul a mai spus că există un capitol întreg dedicat răspunderii disciplinare. ”De asemenea, nicio prevedere din această lege nu se referă la raporturile României cu Comisia Europeană, integrarea euroatalantică face obiectul unor articole din Constituţie şi sunt neatinse”, a mai menţionat Predoiu.

”Această dezbatere a fost utilă, dar temerea că, prin aceste legi noi aducem atingere caracterului obligatoriu al deciziilor CCR este, conform textelor, nejustificată”, a spus Predoiu.

Citește și:
Guvernul este obligat să organizeze alegeri locale parțiale în cel puțin 51 de localități, după ce Ludovic Orban a câștigat procesul împotriva Executivului
Guvernul este obligat să organizeze alegeri locale parțiale în cel puțin 51 de localități, după ce Ludovic Orban a câștigat procesul împotriva Executivului
Preşedintele Forţei Dreptei Ludovic Orban a anunţat vineri, 17 martie, că a câştigat procesul împotriva Guvernului Ciucă şi a obţinut în instanţă obligarea Executivului la organizarea...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#nicolae ciuca, #Guvernul Romaniei, #legile justitiei, #Ministrul Justitiei, #Catalin Predoiu ministru Justitie , #stiri Nicolae Ciuca