26 iunie: Ziua Drapelului National. Ministrul Apararii: "Tricolorul exprima tot ceea ce inseamna patrie, neam, trecut, prezent si viitor"

Vineri, 26 Iunie 2020, ora 11:41
2468 citiri
26 iunie: Ziua Drapelului National. Ministrul Apararii: "Tricolorul exprima tot ceea ce inseamna patrie, neam, trecut, prezent si viitor"

Drapelul national al Romaniei este un tricolor cu benzi verticale. Potrivit Constiutiei Romaniei, culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu. Legea nr. 75/1994 precizeaza ca fasiile drapelului national au culorile albastru cobalt, galben crom si rosu vermion.

Tricolorul romanesc era cunoscut inca din secolul XIX drept simbol national, cu cel putin un deceniu inainte de oficializarea sa

In timpul revolutiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al natiunii in prima zi a victoriei revolutiei burghezo - democratica (1848 - 1849), 14/26 iunie, cand avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucuresti si promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului national.

Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul - rosu, galben si albastru - sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor; cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, cifra trei este numarul perfect, pe langa tara noastra mai existand alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia.

Ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, reaminteste ca azi se implinesc 172 de ani de la declararea oficiala a Tricolorului ca drapel national.

"Tricolorul exprima tot ceea ce inseamna patrie, neam, trecut, prezent si viitor, constituindu-se astfel, de-a lungul timpului, in entuziasmul care a insuflat in constiinta romanilor idealurile de mandrie, dragoste de tara, dorinta de unitate si independenta. In contextul Revolutiei din 1848, in numele libertatii si unitatii de neam, tricolorul a fost arborat, pentru prima data, ca simbol al luptei celor care au infaptuit acel act, Stindardul libertatii, Guvernul revolutionar decretand ca Tricolorul sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor", scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

Nicolae Ciuca afirma ca "Tricolorul se afla in inimile noastre si, de aceea, sarbatoarea Zilei Drapelului National este, si cu siguranta va ramane, o sarbatoare draga tuturor romanilor, oriunde s-ar afla".

Citeste si:
Verificarea oficială a doctoratului lui Nicolae Ciucă nu mai poate fi evitată. Un deputat USR a sesizat CNATDCU
Verificarea oficială a doctoratului lui Nicolae Ciucă nu mai poate fi evitată. Un deputat USR a sesizat CNATDCU
Deputatul USR Mihai Poliţeanu anunţă, joi, că a sesizat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) în legătură cu teza de doctorat a...
Plagiatul și epocala criză de încredere în conducerea României
Plagiatul și epocala criză de încredere în conducerea României
România, al cărei premier e acuzat cu probe de plagiat, riscă să se confrunte cu o epocală criză de încredere în conducerea ei. Una fără precedent în istorie, cu atât mai amplă cu cât...
Comentarii
Pieues
rank 5
Avem drapelul copiat de la Ciad.
MosGerila
rank 5
In fine, o explicatie istorica a Zilei Drapelului Romanesc.