Ministrul Apararii anunta ca 2.600 de camioane militare IVECO vor fi produse in Romania

Sambata, 08 Februarie 2020, ora 15:40
10077 citiri
Ministrul Apararii anunta ca 2.600 de camioane militare IVECO vor fi produse in Romania
Foto: Facebook/Nicolae Ionel Ciuca

Ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, a anuntat, referindu-se la achizitia de camioane militare IVECO, ca, incepand cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce in Romania, locul in care vor fi produse urmand sa fie decis de furnizor impreuna cu structura responsabila din Ministerul Economiei, Oficiul de Compensare a Achizitiilor de Tehnica Speciala.

Ministrul a explicat, intr-un interviu pentru Ora armatei, ca achizitia camioanelor IVECO a fost facuta in mai multe secvente.

"Am avut o secventa, un contract subsecvent, ca sa vorbim mai concret, in care am achizitionat 173 de astfel de mijloace, ulterior, atunci cand au fost create conditiile tehnice sa poata sa fie derulata procedura si incheierea un contract-cadru pentru achizitia atat a autocamioanelor, cat si a platformelor derivate necesare inzestrarii Armatei Romaniei, s-a intamplat si astazi vorbim despre un contract de aproximativ 2.900 de camioane, intr-un prim acord de 942 de camioane", a declarat Ciuca.

El a precizat ca, "incepand cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce in Romania".

"Unde anume - este decizia furnizorului impreuna cu structura responsabila din Ministerul Economiei, si anume Oficiul de Compensare a Achizitiilor de Tehnica Speciala, si aceasta urmeaza sa se concretizeze intr-o decizie, speram noi, cat mai curand posibil. Nu este vorba de speranta noastra, ci este vorba de obligativitatea din contract pentru ca, inca o data, cel de-al 301-lea mijloc auto trebuie sa fie integrat in Romania", a adaugat ministrul Apararii, subliniind ca aceasta cifra este "cat se poate de corecta", pentru ca, in baza contractului de offset, 80 la suta din valoarea contractului fara TVA trebuie sa se intoarca in economia nationala.

Ulterior, Nicolae Ciuca a declarat ca exista o decizie la nivelul Guvernului ca, indiferent de procedura de achizitie, aceasta sa aduca beneficii industriei romanesti.

"Exista o decizie la nivelul guvernului, sunt discutii pe care le-am avut cu celelalte structuri care raspund de inzestrarea Armatei si optiunea este ca, indiferent ce procedura de achizitie vom derula, aceasta sa se concretizeze in offset cu beneficii pentru industria romaneasca. Pentru ca aici nu este vorba doar de achizitie si de operarea acestor echipamente noi, ci este vorba de tot ceea ce inseamna durata de viata, partea de mentenanta si nevoia de operare pe o perioada de timp de minim 20-30 de ani", a explicat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Nicolae Ionel Ciuca camioane militare IVECO , #ministrul Apararii