Ciucă, convins că România nu poate fi luată prin surprindere de un atac: Sunt planuri deja coordonate şi reacţia nu trebuie să ne genereze temeri

Duminica, 14 Aprilie 2024, ora 23:44
2186 citiri
Ciucă, convins că România nu poate fi luată prin surprindere de un atac: Sunt planuri deja coordonate şi reacţia nu trebuie să ne genereze temeri
Liderul PNL Nicolae Ciucă FOTO Facebook/ Nicolae Ciucă

Nicoale Ciucă a declarat duminică seara, 14 aprilie, că nu există posibilitatea ca România să fie luată prin surprindere de un eventual atac. Președintele Senatului a precizat că în această perioadă ”nu se mai realizează surprinderea strategică”.

Totodată, președintele PNL a precizat că România are deja trupe NATO pe teritoriul său şi nu ar trebui să aştepte sosirea acestora.

Nicolae Ciucă, a fost întrebat, duminică seară, la B1 TV, în cât timp va interveni NATO, în România, în cazul unui eventual atac şi a afirmat: ”Cel mai bun exemplu s-a întâmplat azi noapte când s-a creat o coaliţie ad-hoc. Dacă o coaliţie a reuşit să se mobilizeze şi să răspundă în două-trei ceasuri, România ca membră NATO, beneficiază de toate garanţiile de securitate”.

Ciucă a explicat ca România are deja trupe NATO pe teritoriul său.

”Nu întâmplător, în momentul de faţă, pe teritoriul României avem trupe NATO, avem mijloace de răspundere, de Poliţie Eeriană, avem forţe terestre, avem mijloace de supraveghere şi avertizare timpurie. Sunt planuri care sunt deja coordonate şi reacţia este absolut una care nu trebuie să ne genereze temeri. Este foarte greu, nu se mai realizează surprinderea strategică. Să ne trezim dintr-o dată că România este atacată peste noapte şi nu există timpul necesar să se formeze pachetul de răspuns este aproape imposibil”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat, de asemenea, despre serviciul militar obligatoriu, Ciucă a afirmat că acesta este greu de realizat în România.

”Sunt mai multe ţări care au readus în discuţie problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu. La nivelul nostru este foarte greu de realizat un astfel de demers pentru că pe de-o parte discutăm de o armată profesionistă care are toate mecanismele, tot ceea ce înseamnă partea procedurală construită pentru o armată profesionistă. Doar din punct de vedere logistic va fi complicat să revenim la o armată obligatorie. Ideea cu care s-a venit din partea MApN de a discuta despre serviciu militar voluntar cred că este o idee foarte bună”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Recent, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că în cazul unei invazii, ai nevoie să rezişti 45 – 60 de zile până vin ajutoarele de la NATO.

“În cazul unei invazii, ce înseamnă 2.000 de puşcaşi marini la Kogălniceanu şi 1.000 de militari străini la Cincu sub comandă franceză? Înseamnă nimica toată. Trebuie să ai o armată care îţi permită să rezişti 45 - 60 de zile până când NATO îşi mobilizează resursele de război să te poată ajuta. Sigur, la summit-ul din Ţara Galilor din 2014 s-a stabilit formarea acestor forţe rapide, dar nici o forţă rapidă nu vine mai devreme de zece zile pe teritoriul României şi vine la dimensiuni reduse şi nu la dimensiunile la care să poţi face faţă unui atac masiv, spre exemplu, din partea Federaţiei Ruse”, a declarat Băsescu.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă își va lansa prima carte: „Nu e program electoral, este despre mine”
Nicolae Ciucă își va lansa prima carte: „Nu e program electoral, este despre mine”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că îşi lansează în luna iunie cartea “Un ostaş în slujba ţării”. El precizează că toate încasările vor fi donate către iniţiative...
Rusia a lansat noi atacuri masive, inclusiv asupra Kievului. Cum a răspuns Ucraina
Rusia a lansat noi atacuri masive, inclusiv asupra Kievului. Cum a răspuns Ucraina
Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seară cu atacuri masive cu drone, transmite dpa. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din sud-vestul...
#nicolae ciuca, #atac Rusia, #NATO amenintare Rusia , #stiri Nicolae Ciuca