Nicolae Ciucă, despre „agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei”: „Ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi”

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 09:54
1674 citiri
Nicolae Ciucă, despre „agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei”: „Ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi”
Premierul României, Nicolae Ciucă FOTO Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, de Ziua Armatei Române, că importanţa capacităţii defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi.

”Ziua Armatei Române, pe care o sărbătorim astăzi, este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor căzuţi în luptă pentru apărarea pământului românesc. Acum, avem cel mai bun prilej de a le mulţumi generaţiilor de astăzi de militari ai României, în care ne punem toată încrederea pentru apărarea ţării sau ne reprezintă cu cinste în misiuni şi diferite teatre de operaţii din lume sub egida Alianţei Nord-Atlantice, ONU sau a Uniunii Europene”, spune premierul în mesaj.

Potrivit şefului Executivului, ”profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj şi dăruire – acesta este profilul militarilor din Armata Română, confirmat de aprecierile primite constant din partea partenerilor şi aliaţilor internaţionali”.

”Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forţe militare ale lumii, poziţionând-o ca cea de-a 11-a forţă militară a Uniunii Europene şi a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică şi procesul continuu de modernizare demarat de atunci. Importanţa capacităţii defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi. Ţinând cont de contextul acesta, pregătirea şi înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuare direcţii-cheie, pentru a întări capacitatea de apărare a ţării noastre şi pentru a răspunde exigenţelor şi provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunităţii euro-atlantice”, afirmă premierul Ciucă.

El menţionează că, după începerea războiului din Ucraina a fost luată o decizie importantă în acest sens, de a creşte de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare, cu un aport considerabil pentru înzestrarea cu echipamente şi tehnică militară modernă a Armatei României, precum şi reprioritizarea unor programe de înzestrare.

”Avem în desfăşurare, la ora actuală, mai multe programe de modernizare a echipamentelor din dotare şi de înzestrare cu avioane multi-rol, cu sisteme şi echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum şi echipamente de decontaminare şi protecţie individuală colectivă. Conceptul de armată profesionistă în jurul căruia este gândit domeniul apărării presupune deopotrivă personal profesionist, specializat la standarde de ultimă generaţie, iar militarii români demonstrează cu fiecare misiune nivelul înalt de pregătire. Vă mulţumim pentru seriozitatea cu care vă faceţi datoria. Pe lângă corpul de militari profesionişti activi la nivel naţional, avem numeroşi militari detaşaţi în misiuni NATO, UE, ONU şi misiuni de tip coaliţie”, spune Nicolae Ciucă.

Premierul declară că ”Armata Română se bucură în continuare de încredere în rândul cetăţenilor, iar acest lucru ne încurajează în demersurile pe care le facem pentru a asigura şi o rezervă operaţională de oameni pregătiţi, prin recrutarea de rezervişti voluntari şi prin stagiul militar voluntar”.

”Din experienţa acumulată ca ministru al Apărării şi cadru militar, cunoscând nivelul înalt de pregătire al foştilor mei colegi, am toată încrederea în capacitatea Armatei Române de a răspunde exigenţelor defensive şi de securitate actuale. Îi apreciez în continuare şi le mulţumesc pentru seriozitatea cu care îşi fac datoria pentru a creşte nivelul de apărare al ţării, inclusiv cu sprijinul celor circa 5000 de militari străini detaşaţi în România în cadrul Grupului de Luptă al NATO în România, al detaşamentelor americane prezente în ţara noastră, al comandamentelor NATO din România, precum şi al unor exerciţii comune şi al misiunii de poliţie aeriană. În egală măsură, îmi exprim respectul faţă de militarii răniţi în misiuni, a căror putere de a merge mai departe indiferent de obstacole este emoţionantă şi o adevărată lecţie de viaţă”, mai spune premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Fără arme, deoarece Occidentul întârzie să le trimită, Ucraina ar putea avea parte de o înfrângere dureroasă în războiul său cu Rusia lui Putin, avertizează Politico. Promisiunea...
#nicolae ciuca, #armata, #Ucraina razboi Rusia , #stiri Nicolae Ciuca