România și Spania au hotărât să înființeze un grup lucru pentru acordarea dublei cetățenii românilor din Spania

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 16:52
3143 citiri
România și Spania au hotărât să înființeze un grup lucru pentru acordarea dublei cetățenii românilor din Spania
România și Spania au semnat mai multe memorandumuri FOTO Captură Video

Premierul Nicolae Ciucă și omologul său spaniol Pedro Sanchez au adoptat o declarație comună în care precizează că vor să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania.

De cealaltă parte, Spania îşi reiterează sprijinul pentru integrarea promptă şi deplină a României în spaţiul Schengen şi, la fel ca şi România, îşi reafirmă angajamentul de a susţine dezvoltarea unei zone sigure cu frontiere interne deschise, care să permită neîntrerupta liberă circulaţie a persoanelor.

„Organizarea acestei prime şedinţe comune a Guvernelor României şi Regatului Spaniei, după cea de-a 140-a aniversare, din 2021, a stabilirii relaţiilor diplomatice, constituie un moment de referinţă de importanţă istorică şi consolidează o relaţie tot mai puternică şi mai dinamică între cele două ţări poziţionate la marginile geografice ale continentului european”, se precizează în document.

Totodată, declarația notează contribuția comunității de români din Spania la dezvoltarea economică și a societății spaniole. Totodată, cele două ţări notează că vor să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania.

Se menţionează de asemenea că în ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis să lanseze discuţii în ceea ce priveşte aderarea la această organizaţie a şase ţări, inclusiv România. Procesul de aderare la OCDE este o oportunitate unică de modernizare a economiei, administraţiei şi societăţii româneşti, ca întreg, fiind, în acelaşi timp, o oportunitate excelentă pentru aprofundarea cooperării politice şi economice cu unele dintre cele mai dezvoltate şi dinamice economii din lume, inclusiv Spania. Ambele guverne vor face schimb de opinii, vor împărtăşi experienţe şi vor identifica eventualele programe de colaborare pentru a sprijini parcursul României în obţinerea calităţii de membru OCDE.

În domeniul medical, România şi Spania se obligă să intensifice schimbul de informaţii şi bune practici pentru a-şi consolida serviciile naţionale de sănătate, în special în domeniul prevenirii şi managementul integrat al bolilor transmisibile şi netransmisibile.

Guvernele României şi Spaniei fac apel la Rusia să dispună imediat încetarea atacurilor, care afectează, în principal, populaţia civilă şi infrastructura vitală din Ucraina, şi solicită retragerea completă, imediată şi necondiţionată a personalului armatei ruse şi a altor forţe ruse de pe teritoriul Ucrainei în graniţele acesteia recunoscute la nivel internaţional.

De asemenea, România şi Spania sunt de acord că este necesară adoptarea rapidă de măsuri pentru a face faţă crizei energetice, agravate de acţiunile Rusiei, şi pentru a proteja gospodăriile şi mediul de afaceri. Ambele ţări sunt de acord că accelerarea tranziţiei la energia verde, prin implementarea energiei din surse regenerabile, electrificare eficienţă energetică, este cea mai bună soluţie pentru a asigura o sursă sigură, rentabilă şi durabilă de energie în întreaga Uniune Europeană.

Cele două Guverne au semnat următoarele documente: Memorandum de Înţelegere privind cooperarea între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii şi Economiei Sociale din Regatul Spaniei Memorandum de Înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe din România şi Ministerul Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării din Regatul Spaniei privind Consultările Politice Memorandum de Cooperare între Institutul Diplomatic Român – Ministerul Afacerilor Externe al României şi Şcoala Diplomatică de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării al Regatului Spaniei privind cooperarea în domeniul formării diplomaţilor Memorandum de Înţelegere în domeniul cooperării culturale dintre Ministerul Culturii al României şi Ministerul Culturii şi Sportului al Regatului Spaniei Memorandum de Înţelegere în domeniul protecţiei civile între Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul de Interne din Regatul Spaniei Memorandum de Înţelegere privind cooperarea dintre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Ministerul Agriculturii, Pescuitului şi Alimentaţiei din Regatul Spaniei în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale Memorandum de Înţelegere în domeniul sănătăţii între Ministerul Sănătăţii din România şi Ministerul Sănătăţii din Regatul Spaniei.

Eveniment Quarterly Report

Theodor Stolojan susține că PNL va merge cu propriul candidat la prezidențiale: ”Deocamdată nu avem altul”
Theodor Stolojan susține că PNL va merge cu propriul candidat la prezidențiale: ”Deocamdată nu avem altul”
Fostul premier Theodor Stolojan a vorbit despre alegerile prezidențiale din 2024, susținând că PNL va avea propriul candidat. El a vorbit și despre liberalii care îl critică dur pe...
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite....
#nicolae ciuca, #premierul Romaniei, #premierul spaniei, #momorandum spania, #romani Spania , #stiri Nicolae Ciuca