Coaliția Națională pentru România, denumirea alianței PSD-PNL-UDMR. Partidele semnează mâine acordul privind rotația premierilor

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 19:11
1775 citiri
Coaliția Națională pentru România, denumirea alianței PSD-PNL-UDMR. Partidele semnează mâine acordul privind rotația premierilor
Nicolae Ciucă va fi primul premier în noua alianță FOTO Hepta

Liderii PNL-PSD-UDMR şi grupului minorităţilor se vor întruni, joi dimineaţă, înaintea plenului reunit pentru învestirea viitorului Executiv care va începe la ora 10.00, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu pentru a semna acordul politic care va sta la baza coaliţiei de guvernare, au declarat surse politice, pentru News.ro.

Acordul vizează formarea Coaliţiei Naţionale pentru România - coaliţie de guvernare pentru perioada 2021-2024. Documentul prevede premier prin rotaţie, iar la schimbarea prim-ministrului, vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL, ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

De asemenea, ministrul Finanţelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei. În plus, coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Întâlnirea va fi doar o formalitate şi nu vor fi făcute declaraţii de presă sau poze, au adăugat sursele citate.

„Primul candidat la funcţia de prim-ministru, din partea PNL, susţinut de cele 4 formaţiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

La schimbarea premierului, conform rotaţiei politice convenite, se vor înlocui şi următorii reprezentanţi în Guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; ministrul Finanţelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, prevede documentul obţinut de News.ro.

De asemenea, în cazul desemnării celui de-al doilea premier, cel din partea PSD, „conform prevederilor constituţionale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte şi 2 viceprim-miniştri, care vor reprezenta formaţiunile coaliţiei care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern”.

În plus, şedinţele coaliţiei vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea uneia dintre părţile semnatare.

„În cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare. La aceste şedinţe participă prim-ministrul şi membrii cabinetului. Delegaţiile de consultare în cadrul coaliţiei vor avea componenţa şi numărul de persoane stabilite de către preşedinţii celor 4 formaţiuni parlamentare. Secretariatul tehnic va fi asigurat de către fiecare formaţiune reprezentată în guvern, lunar, prin rotaţie. Şedinţele coaliţiei vor aborda agenda politică guvernamentală şi parlamentară”, mai arată acordul politic.

Deciziile coaliţiei vor fi luate prin consens

Totodată, deciziile coaliţiei sunt obligatorii pentru toate persoanele susţinute în funcţii publice de către aceasta.

„Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formaţiunii politice care a făcut propunerea. Deciziile Coaliţiei sunt publice, iar dezbaterile în cadrul mecanismelor de decizie ale Coaliţiei sunt confidenţiale până la adoptarea deciziilor”, conform sursei citate.

Coordonarea activităţii Coaliţiei la nivel guvernamental se îndeplineşte de către prim-ministru şi viceprim-miniştri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuţiilor delegate convenite.

„Agenda de lucru a şedinţelor de guvern, stabilirea şi prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniştrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară şedinţei pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului. Pentru coordonarea şi punerea în aplicare a deciziilor Coaliţiei la nivel parlamentar se organizează, săptămânal, şedinţe cu participarea liderilor de grup ai formaţiunilor semnatare din cele două Camere ale Parlamentului”, mai prevede documentul.

În vederea implementării deciziilor coaliţiei la nivel parlamentar, liderii de grup se întâlnesc înaintea tuturor şedinţelor de Birou Permanent/Birou Permanent reunit al Camerelor şi ori de câte ori este necesar, la solicitarea unuia dintre lideri, înaintea şedinţelor comisiilor de specialitate ale Parlamentului, mai indică sursa menţionată.

Potrivit acordului politic, „medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum şi dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susţinerea unor iniţiative legislative se face în şedinţele de Coaliţie”.

„Acordul politic de constituire a Coaliţiei Naţionale pentru România este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024 şi intră în vigoare la data semnării. Modificările la prezentul Acord se dezbat, negociază şi convin între formaţiunile semnatare, fiind decise prin consens”, conchide sursa amintită.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...