Guvernul Ciucă a fost votat de Parlamentul României. Prima declarație a premierului învestit

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 13:06
3349 citiri
Guvernul Ciucă a fost votat de Parlamentul României. Prima declarație a premierului învestit

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a trecut joi, 25 noiembrie, de votul de învestitură din cadrul Parlamentului României.

318 parlamentari au votat „pentru”, iar 126 „împotrivă”.

Cu o zi înainte, toți miniștrii propuși de Guvern și susținuți de alianța PNL-PSD-UDMR și minorități au primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate. Înaintea votului din plen, liderii coaliției au semnat un acord politic care stă la baza alianței. Semnarea acordului s-a făcut fără presă.

La ora 15.00, noii miniștri vor depune jurământul.

„În nume personal doresc să mulțumesc tuturor celor care ne-au acordat votul de încredere. Doresc să mulțumesc și celor care nu ni l-au acord. Cred că e foarte important, atât pentru noii membri ai guvernului cât și pentru dvs, toți membrii parlamentului să știți că am înțeles din tot ceea ce ați exprimat că ne-am asumat o răspundere foarte mare. Am înțeles și recomandările din opoziție. Suntem un guvern al României și vom face tot ce e posibil să avem în centrul atenției noastre cetățeanul român”, a declarat premierul Nicolae Ciucă după anunțarea rezultatului de la vot.

Cu toate că rezultatul votului era unul previzibil, dezbaterea parlamentară nu a fost lipsită de tensiuni și ironii. Președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat în discursul său un atac subtil la adresa liberalilor, precizând că social-democrații au fost nevoiți să ia decizia de a intra la guvernare „după doi ani pierduți”.

”De aceea, PSD trebuie să facă o alegere în acest moment, iar alegerea era următoare, vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne folosim priceperea şi experienţa pentru a stabiliza ţara. Am acceptat acum această provocare pentru că PSD nu fuge de responsabilitate. Am decis să intrăm cu prima linie a partidului. Am venit cu profesionişti care au performat în mediul privat. Am venit cu medici de excepţie. PSD știe să guverneze”, a mai declarat Ciolacu.

De cealaltă parte, vicepreședintele USR Dan Barna l-a „felicitat” pe Marcel Ciolacu, precizând că a reușit „ceea ce nici Ion Iliescu nu a reușit. Ați scos PNL din istorie”. Acesta a criticat apoi că s-a înfiinţat un minister special pentru Gabriela Firea.

”De ce nu l-aţi chemat pe Liviu Dragnea, că e liber de contract, să-i daţi Ministerul Justiţiei?”, a mai afirmat Barna, criticând, de asemenea, că a fost cooptat în Guvern Sorin Grindeanu, premierul care a semnat OUG 13.

Citeste si:
Dan Barna: „PNL a ajuns în buzunarul de la piept al lui Marcel Ciolacu. De ce nu l-ați adus și pe Liviu Dragnea la ministerul Justiției?”
Dan Barna: „PNL a ajuns în buzunarul de la piept al lui Marcel Ciolacu. De ce nu l-ați adus și pe Liviu Dragnea la ministerul Justiției?”
Vicepreşedintele USR Dan Barna l-a „felicitat” joi, 25 noiembrie, pe Marcel Ciolacu, în ședința de plen în care urmează să se voteze guvernul Ciucă. Barna a subliniat că...
Cum își împart PSD și PNL funcțiile din teritoriu. Scenariile care vor tranșa bătăliile locale
Cum își împart PSD și PNL funcțiile din teritoriu. Scenariile care vor tranșa bătăliile locale
Zilele aceastea continuă discuțiile dintre partidele care formează noul guvern privind împărțirea funcțiilor din teritoriu. Este de așteptat ca mai mulți directori ai unor instituții...