Ministerul Apararii vrea sa ofere Politiei Militare jurisdictie si asupra civililor in timpul Starii de Urgenta sau de Alerta

Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 12:09
5638 citiri
Ministerul Apararii vrea sa ofere Politiei Militare jurisdictie si asupra civililor in timpul Starii de Urgenta sau de Alerta
Politia Militara ar putea avea puteri sporite/FOTO: MApN/Facebook

Ministerul Apararii Nationale promoveaza un proiect legislativ care aduce o extindere a jurisdictiei ofiterilor de politie militara si catre partea civila in situatii exceptionale in contextul in care militarii nu au putut actiona la intreaga capacitate in timpul masurilor legate de starea de urgenta adusa de pandemie. Ministerul Apararii a precizat ca actiunile politistilor militari nu se vor extinde asupra populatiei civile pe timp de pace sau in situatie de normalitate.

Ministrul Nicolae Ciuca a declarat miercuri, 3 februarie, ca acest proiect nu vizeaza un viitor lockdown. "Nu are nicio legatura cu un "lockdown", asta este doar o speculatie, venim cu clarificari in foarte scurt timp", a precizat, pentru publicatia Bugetul.ro, seful Apararii Nationale.

In situatii de alerta, de urgenta, de asediu, de mobilizare sau de razboi, Politia Militara va avea jurisdictie si asupra populatiei civile, nu numai asupra militarilor, se arata intr-un proiect de lege privind atributiile, organizarea si functionarea institutiei, pus in dezbatere publica de Ministerul Apararii Nationale (MApN), scrie Adevarul.ro.

Jurisdictia Politiei Militare se va aplica pe timp de pace sau in situatie de normalitate numai personalului MApN sau altor persoane aflate pe teritoriul unui obiectiv militar sau in zone militare restrictionate, la bordul navelor sau aeronavelor apartinand Ministerului Apararii Nationale si daca vizeaza protectia institutiei militare si securitatea personalului si a bunurilor acesteia. In situatii de alerta, de urgenta, de asediu, de mobilizare sau de razboi, insa, jurisdictia politiei militare se poate extinde, in conditiile legii, si asupra populatiei civile, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege privind atributiile, orgnizarea si functionarea Politiei Militare.

Aceasta modificare legislativa vine dupa ce MApN a constatat ca, in timpul situatiei de urgenta declarate din cauza pandemiei cu noul coronavirus, militarii, implicit si cei din Politia Militara, au fost mobilizati sa intervina in spatiul public pentru mentinerea ordinii fara a avea, insa, o reglementare in acest sens.

"Un aspect care a generat dificultati in activitatea Politiei Militare pe durata decretarii starii de urgenta si de alerta pe teritoriul Romaniei este reprezentat de lipsa prevederilor legislative cu privire la atributiile institutiei in astfel de situatii", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Ministerul Apararii: Actiunile PM nu se vor extinde nu se vor extinde asupra populatiei civile pe timp de pace

Ministerul Apararii a precizat ca actiunile politistilor militari nu se vor extinde asupra populatiei civile pe timp de pace sau in situatie de normalitate.

"Actiunile politistilor militari nu se vor extinde asupra populatiei civile pe timp de pace sau in situatie de normalitate, conform proiectului legislativ aflat in dezbatere publica pe pagina Ministerului Apararii Nationale. Vizat va fi doar personalul Ministerului Apararii Nationale si alte persoane care se vor afla pe teritoriul unui obiectiv militar, sau in zone militare restrictionate.

Numai la solicitarea autoritatilor, pe perioada starilor de urgenta si alerta, specialistii nostri vor putea sprijini structurile sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

In proiectul legislativ sunt cuprinse si reglementate activitati importante din sarcina politistilor militari, pe timpul executarii misiunilor in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, in scopul obtinerii unui nivel de interoperabilitate cat mai ridicat in cadrul NATO.

In ceea ce priveste modul de actiune pe teritoriul national, activitatea politistilor militari pe domeniul public va fi, in continuare, limitata la executarea unor misiuni de paza a unitatilor militare sau la insotirea unor coloane cu tehnica militara ale militarilor romani sau straini care participa la activitati comune pe teritoriul Romaniei", a transmis Ministerul Apararii.

Ce presupune proiectul de lege pus in dezbatere de MApN

"Pe timpul starii de urgenta, Politia Militara continua sa indeplineasca misiunile si sa exercite atributiile specifice pe timp de pace, iar la solicitare indeplineste misiuni in sprijinul structurilor sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, astfel:

a) participa la legitimarea si stabilirea identitatii persoanelor, precum si la verificarea motivului deplasarii/circulatiei persoanelor in afara localitatii/locuintei/gospodariei;

b) asigura avertizarea persoanelor, prin orice mijloace de comunicare, pentru incetarea actiunilor prin care sunt afectate masurile de limitare a deplasarii, de carantinare sau izolare;

c) interzice temporar patrunderea in cladiri, localitati sau zone geografice, delimitate si marcate, in care sunt dispuse masuri de limitare a deplasarii, de carantinare sau izolare, ori dispune evacuarea temporara din acestea a oricarei persoane, daca exista un pericol la adresa vietii, sanatatii sau integritatii corporale, a sa ori a altei persoane;

d) transmite semnale, da indicatii si dispozitii participantilor la trafic.", se arata la Art. 14 din proiectul de lege al MApN.

Practic, potrivit proiectului de lege al MApN, Politia Militara va indeplini in continuare, cand i se va cere, in vreme de stare urgenta, atributiile pe care le-a indeplinit si in primavara anului trecut, pe timp de pandemie de coronavirus.

Organ de cercetare penala speciala

Totodata, conform "noii abordari conceptuale folosite in Armata Romaniei", proiectul de lege prevede ca ofiterii de politie militara vor actiona ca organ de cercetare penala speciala sub controlul operational al procurorului militar. Numirea acestora se va face dupa criterii extrem de riguroase si numai cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la solicitarea sefului Statului Major al Apararii.

Cei care candideaza pe o functie de ofiter al Politiei Militare cu atributii de cercetare penala speciala vor fi obligatoriu cetateni romani, licentiati in drept, care nu sunt cercetati penal sau disciplinar. In plus, "calitatea de ofiter cu atributii specifice organelor de cercetare penala speciale este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior", se mai arata in proiectul legislativ.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ministerul Apararii, #politia militara, #proiect de lege, #stare de alerta, #coronavirus Romania, #Nicolae Ciuca ministru Aparare , #stiri Nicolae Ciuca