Premierul Ciucă, despre taxa de solidaritate dorită de UDMR şi PSD pentru 2022: „Anul acesta nu vom introduce noi taxe”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 17:06
1386 citiri
Premierul Ciucă, despre taxa de solidaritate dorită de UDMR şi PSD pentru 2022: „Anul acesta nu vom introduce noi taxe”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 8 decembrie, după şedinţa coaliţiei, despre introducerea taxei de solidaritate pentru marile companii, că aşa cum şi-au asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vor introduce noi taxe, asta în contextul în care discuţia este ca taxa să fie introdusă din 2022.

Premierul a fost întrebat, la finalul şedinţei coaliţiei, despre taxa de solidaritate, pe care cei de la UDMR şi PSD vor să o introducă. ”Exact ce am am asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vom introduce noi taxe”, a spus Ciucă, precizând că programul de guvernare va fi aplicat aşa cum a fost aprobat în Parlament.

Despre buget, premierul a spus că luni va fi o primă formă a proiectului, iar aprobarea în Parlament a rămas pentru data de 23 decembrie.

Nicolae Ciucă a mai spus că subiectul prefecţilor se discută în acest moment în coaliţie.

”Trebuie să facem în aşa fel încât să mărim capacitatea de absorbţie (a fondurilor europene, nr). Nu este vorba doar de PNRR, ci şi de fondurile operaţionale şi cele de coeziune”, a afirmat Ciucă.

Întrebat dacă există riscul ca banii din PNRR să fie gestionaţi de baronii locali, prim-ministrul a spus: ”Nu guvernăm ţara pentru a ne duce cu fondurile predilect către o anumită regiune sau un anumit judeţ. Ne-am asumat să asigurăm dezvoltarea echitabilă a fiecărui judeţ şi a fiecărei regiuni”.

Florin Cîțu a zis că PNL nu acceptă această taxă

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat miercuri, 8 decembrie, înainte de şedinţa coaliţiei, despre taxa de solidaritate pe companiile mari, care este dorită de UDMR şi PSD, că aceste companii pe care noi vrem astăzi să le penalizăm prin această taxă, au plătit şi în avans să avem bani la buget, atunci când economia a fost închisă. În plus, spune preşedintele PNL, el nu vede care este destinaţia acestor sume.

”Ideea nu este despre ce înseamnă această taxă. Ştiţi foarte bine că este o directivă care va creşte impozitarea companiilor, în toată lumea, la 15%, care va fi din 2023. Ceea ce nu văd eu, şi aici e vorba de principiu, în această perioadă de criză, 2020 şi 2021, să ştiţi că aceste companii pe care noi vrem astăzi să le penalizăm prin această taxă, au plătit şi în avans să avem bani la buget, când economia a fost închisă”, a spus Cîţu.

Liderul PNL a arătat că au fost companii, multinaţionale, care au plătit în avans la buget să avem bani de pensii şi salarii.

”Eu cred că nu este un comportament normal să vii azi să penalizezi aceste companii, pentru că nu am înţeles de ce, care este destinaţia acestor sume. Aştept în continuare explicaţii, vedem şi discutăm cu mediul de afaceri”, a afirmat Florin Cîţu, precizând că ”mediul de afaceri este înţelegător”.

”Lucrurile se pot face dar trebuie să ai discuţii cu cei pe care vrei să-i penalizezi”, a mai spus Cîţu.

Citeste si:
Liberalii critică PSD pe subiectul deducerii fiscale: „O măsură populistă”
Liberalii critică PSD pe subiectul deducerii fiscale: „O măsură populistă”
Coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce PSD a adus în discuție modificarea sistemului de taxare și introducerea impozitării progresive. Mai mulți liberali, printre...
Legea offshore a fost adoptată. ”La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră”
Legea offshore a fost adoptată. ”La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră”
Legea offshore a fost votată miercuri, 18 mai, cu 249 de voturi pentru 34 împotrivă. Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat încă din cursul dimineții că acest lucru se va...
Comentarii
Wolfman
rank 2
Acciza la carburanți