Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 18:47
1828 citiri
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Nicolae Ciucă, premierul României FOTO Facebook / Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că cei 72 de români care au rămas blocați în Maroc vor fi repatriați joi, 2 noiembrie. În acest timp, vor fi îndeplinite formalitățile și autoritățile vor afla dacă mai sunt și alți cetățeni români în zonă.

”A fost o situaţie pe care am rezolvat-o foarte repede, pentru că deja aveam experienţa de data trecută pe situaţia din Africa de Sud şi în felul acesta am decis, astăzi, ca cei 72 de cetăţeni românii, aceasta este cifra pe care o avem de la Ministerul Afacerilor Externe, să poate să se pregătească şi să fie repatriaţi cu o aeronavă a companiei Tarom. Am decis ca să lăsăm astăzi după-amiază şi mâine să poate să se îndeplinească toate formalităţile şi să vedem dacă mai sunt şi alţi români în zonă şi poimâine dimineaţă, aeronava să plece în Maroc şi să extragem, să aducem cetăţenii români acasă, punând, de asemenea, la dispoziţie, prin mecanismul de urgenţe al Uniunii Europene, disponibilitatea de a aduce şi alţi cetăţeni europeni la Bucureşti şi de acolo să fie transportaţi în ţările de origine”, a spus Ciucă marți, 30 noiembrie, la inaugurarea unui tronson de drum pe şoseaua Giurgiu-Bucureşti.

Românii au rămas blocați în Maroc după ce țara a suspendat zborurile din cauza noii variante a coronavirusului, Omicron.

Întrebat despre această decizie, premierul a răspuns că fiecare stat ia decizii în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice, iar autorităţile din România au activat toate mecanismele pentru a menţine sub atenţie tot ceea ce se întâmplă.

”De aceea am şi avut această şedinţă a CNSU în regim de urgenţă. Încă de azi dimineaţă, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, am aflat de situaţia închiderii spaţiului aerian al Marocului şi în momentul acela am discutat cu Raed Arafat, cu toţi cei care sunt, cu ministrul de Interne, cu domnul ministru Grindeanu, să vedem care ne sunt posibilităţile să putem să intervenim”, a adăugat Ciucă.

#nicolae ciuca, #premier, #romani blocati maroc, #omicron, #cnsu, #romani repatriati , #stiri Nicolae Ciuca