Vremea sabotajelor. Stratagemele luptelor intestine din PSD, PNL și USR în plină criza politică ANALIZĂ

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 18:00
6300 citiri
Vremea sabotajelor. Stratagemele luptelor intestine din PSD, PNL și USR în plină criza politică ANALIZĂ

Încercând să strângă o majoritate parlamentară, premierul desemnat Nicolae Ciucă e sabotat chiar de conducerea PNL. De cealaltă parte, baronii PSD îl împing pe Marcel Ciolacu să voteze guvernul Ciucă, pentru a-l putea acuza apoi că a făcut blat cu Iohannis. La USR, tabăra Barna l-a forțat pe Cioloș să fie propunerea de premier a partidului tocmai pentru a-i păta imaginea.

Cel care încearcă să blocheze ascensiunea lui Nicolae Ciucă spre Palatul Victoria e chiar liderul PNL Florin Cîțu, susțin surse politice pentru ziare.com. Cîțu speră că Ciucă nu va strânge o majoritate parlamentară iar el va fi a treia propunere de prim-ministru. De asemenea, Cîțu și-a anunțat colegii de partid că e dispus să ajungă la anticipate în cazul în care PSD și USR nu votează un guvern minoritar. De altfel, Cîțu se opune ca Nicolae Ciucă să refacă alianța de guvernare cu USR sau să accepte miniștri PSD în guvern. Iar fără voturile USR sau PSD, guvernul Ciucă nu poate trece de Parlament. Potrivit surselor citate, Florin Cîțu s-a opus chiar și în discuțiile cu președintele Klaus Iohannis ca Nicolae Ciucă să accepte refacerea coaliției de guvernare sau o alianță la vedere cu PSD. “Cîțu va juca până la capăt. El încă speră că poate deveni premier. În momentul în care Ciucă ajunge prim-ministru, Florin Cîțu va rămâne fără putere, pentru că partidul și guvernul vor fi controlate de Iohannis”, susține unul dintre vicepreședinții PNL.

Florin Cîțu și Dan Vîlceanu, oamenii care controlează în acest moment PNL, ar accepta doar o variantă de sacrificiu, ca Nicolae Ciucă să fie învestit pentru o perioadă de doar trei luni, iar în Februarie să demisioneze. Apoi, Cîțu să încerce din nou formarea unei majorități parlamentare.

La PSD, Marcel Ciolacu e sabotat chiar de apropiații săi, care în discuțiile individuale îl împing să accepte guvernul Ciucă, apoi spun în partid că Ciolacu execută ordinele lui Iohannis. Un sondaj intern arată că aleșii locali ai PSD resping învestirea unui guvern minoritar PNL-UDMR. Potrivit unor surse politice, Paul Stănescu și Gabriela Firea așteaptă primul pas greșit făcut de Ciolacu pentru a încerca să-l debarce. Pentru a ieși din ambuscadă, Marcel Ciolacu i-a cerut lui Nicolae Ciucă mai multe ministere, însă Florin Cîțu și Dan Vîlceanu s-au opus ca PSD să intre la guvernare. Acum, Ciolacu speră că Ciucă va bate palma cu USR, iar PSD va rămâne în opoziție.

Nici Dacian Cioloș nu a fost scutit de răfuieli interne. Imediat după ce a câștigat șefia partidului, tabăra Barna i-a oferit un cadou otrăvit: nominalizarea pentru funcția de premier, după căderea guvernului Cîțu. Iar președintele Klaus Iohannis l-a desemnat să formeze guvernul tocmai ca să-l umilească, știind că nu poate strânge o majoritate parlamentară. În final, Cioloș a fost salvat de atitudinea responsabilă pe care a afișat-o. Însă ca președinte al USR, Dacian Cioloș rămâne prizonier taberei Barna, care controlează Biroul Politic, forul de conducere al USR.

Citeste si:
Cioloș cere retragerea „avocatei interlopilor” de la șefia Comisiei Juridice. „Semnalul dat este unul de întoarcere într-o zonă cenușie a justiției”
Cioloș cere retragerea „avocatei interlopilor” de la șefia Comisiei Juridice. „Semnalul dat este unul de întoarcere într-o zonă cenușie a justiției”
Președintele USR, Dacian Cioloș, le-a cerut vineri, 26 noiembrie, liderilor PNL și PSD retragerea avocatei Laura Vicol de la șefia Comisiei Juridice a Camerei Deputaților susținând că...
PSD&PNL: (ne)așteptatele compromisuri și simulări?
PSD&PNL: (ne)așteptatele compromisuri și simulări?
Noua construcție guvernamentală pare nu doar nepotrivită, ci și bolnavă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, devenit premier și neobișnuit cu lectura, a citit cu greu schița programului...