Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Despre Nicolae Furdui Iancu

S-a nascut in comuna Sohodol, pe 27 octombrie 1955. Este casatorit cu avocata Daniela Furdui-Iancu si are doi copii.

Nicolae Furdui-Iancu este candidat din partea PNL pentru un post de deputat in colegiul 5 din judetul Alba. A fost coordonator al Comisiei de Cultura in Consiliul Judetean Alba din partea PNL intre 2000 si 2004.

Sustine ca a intrat in politica pentru a face viata mai buna, si ca „lucrurile murdare din politica se intampla tocmai din cauza ca oamenii seriosi si cinstiti stau deoparte”.

Familist convins

Este casatorit cu profesoara Daniela Furdui-Iancu si are doi copii, Maria si Tudor, care au ales sa studieze economia. Ambii sunt studenti la Stiinte Economice la Timisoara.

Numele Furdui este numele de familie al cantaretului, Iancu fiind numele sotiei pastrat de la casatorie. Nicolae Furdui-Iancu este un admirator al lui Luciano Pavarotti, al lui Placido Domingo si Jose Carreras.

Nicolae Furdui Iancu declara ca petrece multe zile in Poiana Sohodol, unde are o ferma de capre, si are 20 de hectare de teren pe care le munceste, activitatea fizica fiind responsabila pentru aspectul sau fizic armonios, chiar daca a trecut de varsta de 50 de ani. Casa bunicilor din Sohodol a transformat-o in muzeu.

El povesteste cum in Sohodol, in 1955 nu exista curent electric si casele erau asezate „raschirat” pe dealuri. In localitate nu se putea ajunge decat cu carul cu boi sau calare pe cal. Acum insa exista electricitate si o cale de acces.

O cariera pentru care a muncit 10 ani

A predat limba romana si limba franceza pana in 1989, cand a devenit interpret de muzica populara. A cantat pe scena pentru prima oara la varsta de 17 ani, cu orchestra liceului Pedagogic din Abrud. Considera ca o cariera muzicala este potrivit pentru un fost profesor.

„Fiind dascal la origine, pentru mine scena e o catedra mai mare. Imi doresc sa cant la fel de frumos pentru publicul meu si sper sa nu-l dezamagesc niciodata”, a declarat Furdui-Iancu, intr-un interviu pentru Jurnalul National.

Cariera sa muzicala a inceput cu odata cu castigarea Marelui Premiu la Festivalul de Folclor de la Drobeta-Turnu Severin in 1984.

„Lansarea propriu-zisa, care a avut loc in urma Marelui premiu pe care l-am castigat la Festivalul de la Turnu-Severin si in urma participarii la concursul organizat de Televiziunea Romana – Floarea din Gradina. Un concurs care consacra artistii. Meseria nu m-a dezamagit niciodata. Ma simt foarte bine pe scena, iar faptul ca publicul te aplauda, te apreciaza, este alaturi de tine iti da o satisfactie enorma, curajul si puterea de a munci in continuare”, spune Nicolae Furdui-Iancu, intr-un interviu pentru Jurnalul National.

A aparut pentru prima oara la televiziune ianuarie 1985 in cadrul emisiunii "Tezaur folcloric", realizata de Marioara Murarescu, la recomandarea lui Gruia Stoica, redactor sef la Radiodifuziunea Romana.

„Am muncit foarte mult pana am ajuns in fata publicului, pana am ajuns pe ecranele televizorului, pana mi-am auzit primul cantec la radio. A fost o munca de 10 ani. Daca ma reintorc in timp apreciez ca am gandit asa la vremea aceea si nu am renuntat. Era posibil ca timp de 10 ani, daca nu reusesti sa te impui, poate ca oricare ar fi fost in locul meu ar fi renuntat. Eu nu am renuntat tocmai pentru faptul ca iubesc ceea ce fac”, mai spune Furdui-Iancu.

In 1987 a aparut primul LP si a infiintat grupul folcloric „Crai Nou” din Alba-Iulia. In 1989 a aparut al doilea album, „Pentru ochii mandrei mele”. A colaborat cu Ansamblul folcloric „Crisana” si cu orchestra de muzica populara „Lautarii” din Chisinau.

Cantecele valorifica folclorul din zona natala

El se declara mandru de „radacinile” sale si valorifica folclorul zonei natale, Tara Motilor.

„Am pornit in cariera cu gandul de a valorifica cantecele zonei in care m-am nascut si am crescut, Tara Motilor. Consider ca de-a lungul vremii am reusit sa le impun pe plan national si international pentru ca am avut multe spectacole si in strainatate. Cred ca motii sunt mandri cu mine si eu la randul meu ii respect si sunt mandru ca traiesc aici”, mai spune Furdui-Iancu, intr-un interviu pentru Timpul.

„Motii dintotdeauna au fost niste romani demni, oameni traiti si crescuti la munte, care nu au permis sa fie sub papucul nimanui. Tocmai de aceea, motii au si eroii lor - Avram Iancu, Horia, Closca si Crisan. Din Tara Motilor au pornit multe revolte”, spune cantaretul.

Cariera politica

Nicolae Furdui-Iancu a fost Coordonator al Comisiei de Cultura in Consiliul Judetean Alba din partea PNL intre 2000 si 2004, si in 2008 este primul pe lista de candidati ai PNL pentru Consiliul Local Alba Iulia.

El recunoaste faptul ca este in primul rand cantaret de muzica populara si doar in al doilea rand politiciam, si ca s-a lansat in politica pentru a face „viata mai buna”.

„Consider ca orice bun cetatean ar trebui sa se implice si in viata politica. Multi prefera sa stea deoparte. Poate ca lucrurile murdare din politica se intampla tocmai din cauza ca oamenii seriosi si cinstiti stau deoparte. Fiecare trebuie sa puna umarul ca viata sa fie mai buna. Sa nu astepţi întotdeauna sa ti se dea”, sustine cantaretul, intr-un interviu pentru Timpul.

La festivitatea de lansare a candidatilor PNL pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2008, Nicolae Furdui-Iancu a intonat un imnul de stat in deschidere, iar la final au concertat Dida Dragan si Razvan Crivoi.

Festivitatea a avut loc in clubul Yax din Campeni, si au fost prezente aproximativ 600 de persoane. A fost o dubla sarbatoare pentru cantaret, care si-a aniversat si ziua de nastere. Invitatii au cantat si au dansat alaturi de el, iar o serie de personalitati au fost prezente pentru a-i ura succes: presedintele Teodor  PNL Teodor Atanasiu, primarul comunei Sohodol, Lucian Andreica, si artistii Veta Biris, Mariana Deac, Ionut Fulea, dar si membrii formatiei Compact.

Link-uri utile:

Nicolae Furdui Iancu
Nicolae Furdui Iancu

Data nasterii: 27 octombrie1955, Sohodol

Cariera:  Profesor, cantaret de muzica populara, politician

Evenimente importante:  Apare pentru prima oara la televiziune in 1985 in cadrul emisiunii "Tezaur folcloric, este coordonator al Comisiei de Cultura in Consiliul Judetean Alba din partea PNL intre 2000 si 2004

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Nicolae Furdui Iancu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.