Cauza morții criticului literar Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură români

Duminica, 24 Martie 2024, ora 07:07
7227 citiri
Cauza morții criticului literar Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură români
Nicolae Manolescu Foto: facebook

Academicianul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 84 de ani.

Scriitorul se afla internat la Spitalul Elias după ce a suferit o fractură la șold ca urmare a faptului că a căzut la o lansare de carte, scrie cotidianul.ro.. Manolescu avea și alte afectiuni – diabet și boală cardiacă și a murit în urma unui stop cardiac.

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române. A activat și ca politician după Revoluția din 1989. A fost ambasador al României la UNESCO și în legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).

Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. A fost, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

Nicolae Manolescu a publicat peste 50 de volume. El a menționat că au existat două persoane care l-au influențat decisiv. În ceea ce ține de literatură, a fost George Călinescu, iar în materie de carieră, cea universitară, a fost George Ivașcu.

Nicolae Manolescu a fost membru fondator al Alianței Civice. A devenit președinte al Partidului Alianța Civică (PAC) (iulie 1991). Partidul a fost membru al Convenției Democrate Romane, pe listele căreia Nicolae Manolescu a fost ales, în septembrie, ca senator. În legislatura 1992-1996, Nicolae Manolescu a fost ales senator PAC de Sibiu. În cadrul activității sale parlamentare, Nicolae Manoescu a fost membru în Comisia Parlamentului României pentru Integrarea Europeană și în Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

În 1992, PAC împreună cu PL'93, au înființat Alianța Naționala Liberală (ANL). La Congresul extraordinar al ANL, Nicolae Manolescu a fost desemnat candidat la președinție. Nicolae Manolescu și-a depus candidatura la președinție pe 20 septembrie 1992. În 1998 P.A.C., partidul înființat de Nicolae Manolescu, fuzionează cu PNL, într-o tentativă de unificare a mișcării liberale. În anul 2000, Nicolae Manolescu a demisionat din funcția de președinte al Consiliului Național al P.N.L. și s-a retras din viața politică.

Criticul literar Nicolae Manolescu s-a remarcat în 2018 cu criticile pe care i le-a adus premierului Viorica Dăncilă.

"Premierul Viorica Dăncilă se comportă ca un papagal: i se pune ceva în față si repetă ceea ce scrie acolo. În România nu există în prezent un discurs politic în sensul propriu al cuvântului. Asistăm la o degradare permanentă a discursului public, niciodată nu a fost mai rău ca acum", a declarat Manolescu la RFI Romania.

Doliu în rugby: a murit Ion Țuțuianu
Doliu în rugby: a murit Ion Țuțuianu
Fostul mare jucător de rugby şi selecţioner al echipei naţionale a României, Ion Ţuţuianu, a decedat la vârsta de 85 de ani, informează, miercuri, Federaţia Română de Rugby pe site-ul...
Un tânăr de 32 de ani a murit din cauza căldurii după ce a muncit afară pe cod roșu de caniculă. „A fost găsit pe o bancă”
Un tânăr de 32 de ani a murit din cauza căldurii după ce a muncit afară pe cod roșu de caniculă. „A fost găsit pe o bancă”
Un bărbat de 32 de ani dintr-o localitate ieşeană a murit, după ce a muncit în soare în propria gospodărie. El a intrat în comă, având temperatura corpului de 43,3 grade. Bărbatul,...
#Nicolae Manolescu, #deces, #cauza, #moarte, #stop cardiac , #stiri cultura
  1. Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma şi i-au găsit un contracandidat Maiei Sandu. "Moscova îşi doreşte ca hoţii să revină la putere"
  2. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  3. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  4. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  5. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  6. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  7. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  8. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  9. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  10. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"