Doi prozatori, un poet si un critic literar, in cursa pentru sefia Uniunii Scriitorilor

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 18:36
1179 citiri
Doi prozatori, un poet si un critic literar, in cursa pentru sefia Uniunii Scriitorilor

Scriitorul Nicolae Breban, prozatorul Stefan Agopian, criticul Nicolae Manolescu si poetul Dan Mircea Cipariu si-au depus candidatura pentru sefia Uniunii Scriitorilor.

Breban a afirmat ca a intrat in cursa, dezamagit fiind de "pozitia penibila" in care se afla scriitorul roman.

"Sunt extrem de dezamagit de statutul scriitorului in societatea noastra, in fata institutiilor statului, dar si a presei si a publicului. Nu este nimeni vinovat si toata lumea este vinovata pentru asta. Guvernele succesive au dat la o parte cultura si au aruncat literatura in liberalismul cel mai brutal", motiveaza scriitorul Nicolae Breban.

Potrivit scriitorului, USR trebuie sa isi recastige prestigiul. "Niciodata, nici sub comunism, scriitorii nu au stat asa de jos", spune Breban, care, daca va fi ales, ar vrea sa dea o atentie mai mare filialelor locale ale Uniunii si chiar sa reinfiinteze cenaclurile literare, altadata foarte active si cunoscute.

La randul sau, actualul presedinte al USR, Nicolae Manolescu, si-a depus candidatura pentru un nou mandat, marturisind ca "nu ma tem decat de mine insumi, ca ma apuca scarba si renunt", amintindindu-si de toate problemele care exista.

Raspunzand unor scriitori care au criticat activitatea USR, care nu incurajeaza tinerele talente, ci mai degraba ii sprjina financiar pe cei in varsta, Nicolae Manolescu spune ca "Uniunea Scriitorilor nu este o asociatie de talente, ci de breasla si este firesc ca unii sa fie geniali, iar altii mediocri", la fel cum este normal ca USR, ca institutie, sa ii ajute pe autorii in varsta.

De altfel, si scriitorul Nicolae Breban este in asentimentul lui Manolescu, argumentand ca USR, fiind o uniune de breasla, are si o functie sindicala.

Potrivit unui sondaj efectuat de NewsIn, autorii romani, consacrati sau mai tinere condeie, au marturisit ca se lovesc de aceleasi probleme atunci cand vine vorba despre USR, despre care scriitorii spun ca ar trebui sa modifice procedura de selectie a membrilor, pentru a se debarasa de "veleitari".

"USR se confrunta de 20 de ani cu aceleasi probleme, patrimoniul, resursele financiare scazute si selectia cadrelor, care nu se face dupa criterii valorice, ci birocratice", a radiografiat situatia criticul literar Paul Cernat.

Noul presedinte al Uniunii Scriitorilor va fi ales pe 23 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Uniunea Scriitorilor, #Uniunea Scriitorilor conducere, #Uniunea Scriitorilor presedinte, #Uniunea Scriitorilor alegeri, #probleme scriitori romani , #stiri Nicolae Manolescu