Editorial: Ce-i trebuia poetului? Stampila

Joi, 04 Februarie 2010, ora 08:31
4218 citiri
Editorial: Ce-i trebuia poetului? Stampila

Nicolae Manolescu a pus punctul de i: pana sa fie canonizat, Mihai Eminescu trebuie sa fie publicat, explicat, citit. Inteles, dar daca nici criticii nu s-au pus de acord asupra unui fir rosu al trairii poetului - dupa mine e imposibil, pentru ca un artist nu are exprimari liniare, fiind prizonierul perceptiei influentate de un peisaj social in continua transformare - , atunci sa nu avem pretentii.

Nu asupra oportunitatii canonizarii poetului national vreau sa insist eu aici, insa. Dar doresc sa aduc argumente macar de amorul artei, spre stiinta Bisericii Ortodoxe Romane.

Intr-o interventie in emisiunea lui Adrian Ursu, parintele PR, Constantin Stoica, a demonstrat ca autonomia credintei institutionalizate a avut mult de suferit traind in concubinaj cu statul.

Normal ca in absenta regulilor, tentezi haosul, dar atata functionarime cata se plimba pe coridoarele Patriarhiei mai rar. Totul e sa interpretezi cu mintea limpede, sa vrei sa argumentezi, sa iei matricea binelui si s-o faci sa lucreze in folosul omului. Daca vrei.

Imi face insa impresia ca BOR nu vrea. Parintele Stoica a sugerat ca exista niste impedimente pentru a declansa procedura de canonizare. Candidatul trebuie sa-si fi marturisit public credinta, ar mai fi de contabilizat evlavia populara, si oricum, toata afacerea ar dura zeci de ani.

Si de ce sa ne mai stresam cu un ins tulburat profund de erotism, cand BOR a reusit sa canonizeze 100 de suflete in acesti ani, care sunt colea, la indemana ignorantilor, si n-au cunoscut femeia decat sub forma de concept?

Si Stefan cel Mare si Sfant a cunoscut-o, au indraznit niste voci si au fost aduse scurt la tacere: Da, dar Papa de la Roma l-a numit "atletul lui Hristos". Ca turcii ne-nconjor. Da, dar "degraba varsatoriu de sange", a indraznit Mircea Diaconu. Da, dar zeci de biserici, a replicat reactiunea.

Ca sa-i pice cu tronc birocratului religios, Eminescu trebuia sa-si declare adeziunea, sa fie explicit, Ana are mere, si n-a facut-o decat daca te duce mintea ca a te certa cu Dumnezeu presupune sa crezi ca exista. Sa te arati indurerat pentru ca nu-I intelegi cararile, dar sa continui sa le cauti.

Dar haideti sa spunem ca n-ar fi avut nicio relatie cu divinitatea, ca i-ar fi fost straina, de vreme ce nu a marturisit-o. Din contorizarea faptului ca a facut inima cititorului sa tremure de dulceata, descoperind frumusetea, duiosia, iubirea pentru cea care i-a dat viata, durerea fizica in fata destinului tarii sale nu pot sa spun decat asa: dragostea revarsata din randurile lui Eminescu a adus binele poruncit de Iisus Hristos in mai mare masura decat reuseste functionarimea Patriarhiei. In frunte cu prelatii-profesori.

... N-am asternut aci decat cateva ganduri, fara pretentia de-a reprezenta argumente pentru ca BOR sa deschida canonizarea. Dar cu dorinta ca intr-o zi sa descopere ca argumentele pentru care Mihai Eminescu nu trebuie sa devina sfant nu tin. Si pana una-alta, prefer o comuniunea spirituala cu poetul culcat in dreapta Domnului, inaccesibila, pe motiv de lipsa lungime de unda cu o stea, decat cu pamantenii aflati la doi pasi, in deal, care nu pricep ca poetul nu trebuie canonizat dintr-un singur motiv: a facut-o poporul roman.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Mihai Eminescu canonizat, #Patriarhia Romana canonizare , #stiri Nicolae Manolescu