Nicolae Manolescu - ambasador

Sambata, 16 Septembrie 2006, ora 23:46
3164 citiri
Nicolae Manolescu - ambasador

De mai multa vreme se vorbeste ca Nicolae Manolescu, profesorul, istoricul si criticul literar, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, este destinat sa ocupe postul de ambasador al Romaniei la UNESCO. De obicei cand ecourile se sting intram la banuiala cum ca ceva nu e in regula. Fie solicitantul are alte prioritati, fie ofertantul a dat-o la intors. Cum, uneori, misia de ambasador e o sinecura pentru clientela politica am fost inclinati, marturisesc, sa cred ca cineva mai cu relatii vrea sa fie la Paris, sa arda oxigenul in incinta Palatului UNESCO. Iata de ce ne-am adresat domnului Manolescu. Si bine am facut, caci ne-am linistit: un Domn va ocupa fotoliul rezervat Romaniei in acest important forum mondial de cultura.

Reporter: Mai e valabila, domnule profesor, stirea ca veti fi ambasadorul Romaniei la UNESCO?

Nicolae Manolescu: Da, chiar zilele trecute am fost audiat de comisiile de politica externa ale celor doua Camere...

Reporter: Iata o situatie inedita: profesorul la un examen. Sunt curios ce intrebari v-au putut pune membrii acestor comisii.

Nicolae Manolescu: Da, n-am mai fost de mult la un examen, dar ambasadorul asta la UNESCO e un fel mai special, asa ca nu numai elevul", dar nici macar profesorii" nu erau neaparat competenti in domeniu. Am incercat sa ma documentez, am studiat profilul organizatiei, m-am interesat de protectia monumentelor si culturii romanesti, desi problema mea e mai degraba promovarea decat protectia. Intrebarile au fost generale. Vreau sa va spun ca n-am vrut sa accept pana nu am facut un tur al monumentelor noastre aflate sub protectia UNESCO, am cercetat apoi documete la Externe, si pe Internet am gasit informatii si astfel mi-am facut un dosar, in absenta unuia care ar fi trebuit sa existe. In orice caz am avut ambasadori ilustri acolo cum a fost Vianu, Otetea pana la Dan Haulica si Eugen Mihaiescu. Intarzierea are mai multe explicatii. Abia acuma, in septembrie, Andrei Magheru, predecesorul meu si-a incheiat mandatul. Apoi intre revocare si numire trebuie sa treaca nouazeci de zile. Presupun ca voi fi lasat si eu nouazeci de zile inainte de a pleca.Sunt si o serie de lucruri de rutina care trebuie facute care vor intarzia plecarea; n-a aparut, de exemplu, inca in Monitorul Oficial, decizia de Presedintelui de numire a mea; birocratie, dar asta e!

Reporter: V-ati schitat un proiect de activitate?

Nicolae Manolescu: Mi-am facut un proiect, ca sa zic asa, cu doua aspecte. Unul priveste chestiunile materiale, cum ar fi cele legate de labirintul birocratic prin care se iau deciziile. Voi profita, sper, de faptul ca actualul director general UNESCO, domnul Matsoura, se zice ca e cel mai bun manager din istoria organizatiei, va fi la Bucuresti cu ocazia sommet-ului si voi putea sa aflu care sunt intentiile sale privind modificarile functionare pe care intentioneaza sa le aduca acestei masinarii. In al doilea rand, desi sunt cat de cat familiarizat cu unele comisii si comitete la care am fost, vreau sa cunosc mai bine aspectele care privesc prezenta Romaniei la UNESCO. In privinta accederii la fonduri asta e o chestiune cam misterioasa. Eu nu m-am dumirit, parcurgand documentatia accesibila,ce fonduri ne-au venit. Se pare ca au fost putine si inconsistente. Oricum m-am mirat ca nu apare nicaeri cuantumul si cheltuielile din aceste fonduri. Daca au fost! S-au facut unele lucruri, la Brobota, de pilda, dar am aflat ca nu cu fonduri UNESCO, cu cu fonduri japoneze. Apoi stiu ca, de exemplu, Comisia UNESCO de la Bucuresti are un numar de oameni care sunt platiti foarte prost.

Reporter: Unii scriitori se intreaba ce se va intampla cu breasla dupa plecarea la Paris a presedintelui.

Nicolae Manolescu: Fiind ales nu ma pot nici deroba, nici suspenda, voi fi in tara, probabil, o data la 2-3 luni, cate o saptamana, zece zile, cand voi organiza toate comitetele, consiliile nationale si in rest exista Internetul si alte mijloace moderne de comunicare.

Reporter: Exact asta era urmatoarea intrebare: obisnuiti sa navigati pe Internet? Ce site va place mai mult?

Nicolae Manolescu: Nu-mi place nici unul in mod special si cel mai putin imi place cel al Uniunii Scriitorilor! El a fost promis de mult, dar abia noi, noua echipa, l-am facut in toamna, dar nu i-am gaxit formula cea mai buna.

Reporter: Cum functioneaza colaborarea cu vicele dumneavoastra, Varujan Vozganian cu care v-ati asociat pentru a colecta fondurile pe care le datoreaza editurile prin timbrul literar?

Nicolae Manolescu: Sigur ca functioneaza. Resortul economico-financiar e al lui, dar statutul il obliga sa faca ce-i spun eu. Asa e statutul. Sigur ca functioneaza mai ales ca el e un om competent in materie si pe de alta parte fiind seful comisiei buget-finante la Senat are si parghiile necesare sa grabeasca strangerea datoriilor pe care le au editurile catre Uniune. Avem protocoale cu cateva sute de edituri dintre cele care publica, in special, carte literara. Ce ne-am propus e ca la sfarsitul anului viitor sa avem un fond depozitat egal cu bugetul unui an intreg.

Reporter: Ultima intrebare se adreseaza criticului Nicolae Manolescu: urmariti literatura afisata pe Internet? Daca da, care e parerea dumneavoastra?

Nicolae Manolescu: Urmaresc, stiu ce apare pe aceasta cale, insa, din pacate, cantitatea publicata depaseste orice inchipuire; nu exista nici o monitorizare, nici un control, nici un spirit critic, este un sac enorm in care se arunca, nediferentiat, totul la gramada. E pacat pentru ei, pentru ca banuiesc, n-am nici un motiv sa cred contrariu, ca sunt si oameni talentati printre si care risca fie sa se piarda, fie sa fie considerati niste veleitari care n-au acces la presa scrisa sau la edituri. Ceea ce nu e cinstit pentru ca unii dintre ei sunt valorosi. Dar daca ei prefera acest sistem, daca nu se autocontroleaza, daca nu ies in public cu spirit critic n-au nici o sansa.

Vartan ARACHELIAN

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...
Comentarii
Sile this Millennium
rank 1
DOMNUL MANOLESCU ESTE UN CRITIC REDUTABIL , MERITĂ ACEST POST !