Statutul Uniunii Scriitorilor, modificat pentru o noua candidatura a lui Manolescu

Joi, 14 Martie 2013, ora 22:26
2508 citiri
Statutul Uniunii Scriitorilor, modificat pentru o noua candidatura a lui Manolescu
Foto: Arhiva

Statutul Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) a fost modificat, pe 12 martie, si ii permite si lui Nicolae Manolescu, care se afla la al doilea mandat la conducerea USR, sa candideze pentru un al treilea mandat in functia de presedinte al uniunii.

Pe 12 martie, in Consiliul USR, "intense dezbateri" au fost consacrate modificarilor aduse statutului USR, in vederea desfasurarii mai eficiente a activitatilor diverse ale uniunii, potrivit unui anunt al institutiei.

In aceeasi sedinta "a fost votat de catre membrii Consiliului Uniunii Scriitorilor din Romania Statutul modificat, asa cum a rezultat din dezbaterile care au avut loc in filiale si din propunerile primite de Comisia de Statut"".

Surse din USR au declarat ca in noul Statut nu mai apare articolul potrivit caruia "Presedintele USR e ales prin vot de CN (Conferinta Nationala, n.red.), in prima sesiune ordinara, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru USR poate fi ales in aceasta functie pentru cel mult doua mandate. Presedintele poate fi revocat, tot prin vot, de catre CN in sesiune extraordinara". Aceste aspecte apareau in articolul 32 din fostul Statut al USR, prezent inca pe site-ul institutiei.

Modificarea adusa Statutului ii permite si lui Nicolae Manolescu, actualul presedinte al USR, sa candideze pentru un al treilea mandat in fruntea Uniunii Scriitorilor. Nicolae Manolescu a fost ales initial in functia de presedinte al USR in anul 2005 si a fost reales in aceasta functie in noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu in fruntea Uniunii Scriitorilor expira in noiembrie 2013.

Pe de alta parte, surse au declarat ca Nicolae Manolescu si-a anuntat deja in forurile interne ale Uniunii Scriitorilor din Romania intentia de a candida la un nou mandat pentru functia de presedinte al USR.

Contactat, joi, scriitorul Nicolae Prelipceanu, directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), a confirmat modificarea Statutului si eliminarea prevederii potrivit careia orice membru al USR poate fi ales in functia de presedinte al uniunii pentru cel mult doua mandate.

Nicolae Prelipceanu a spus ca noul Statut a fost adoptat cu circa 40 de voturi "pentru" si 6 "impotriva".

Prelipceanu a precizat ca a fost modificata si modalitatea de alegere a presedintelui USR. "Se va vota inclusiv pentru presedintele uniunii, in fiecare filiala. Deci va fi adunare generala a filialei. Este prima oara cand vor putea vota toti membrii USR, pentru ca niciodata nu se puteau aduna la Bucuresti toti (...) De data asta, fiecare membru se poate reprezenta pe sine", a spus Prelipceanu.

Totodata, Prelipceanu a spus ca alegerile pentru desemnarea noului presedinte al USR vor avea loc in septembrie-octombrie 2013.

Cei interesati de functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania isi vor putea depune candidaturile in perioada 10 iunie - 16 august, a mai spus Prelipceanu.

Nicolae Manolescu (nascut in 1939), actualul presedinte al USR, a fost ales in aceasta functie in 2005, aflandu-se, atunci, la primul mandat in fruntea Uniunii. Acesta este membru corespondent al Academiei Romane, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar si fost politician. Ambasador al Romaniei la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanti critici literari contemporani.

In prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activeaza in cele 12 filiale regionale organizate in Romania si in filiala Chisinau.

Pana la momentul difuzarii acestei stiri, Nicolae Manolescu nu a putut fi contactat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#statut modificat Uniunea Scriitorilor, #Nicolae Manolescu Uniunea Scriitorilor , #stiri Nicolae Manolescu