Uniunea Scriitorilor isi alege presedintele, la capatul unei campanii tumultoase

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 12:10
1623 citiri
Uniunea Scriitorilor isi alege presedintele, la capatul unei campanii tumultoase

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) va decide, luni, daca il va pastra in continuare pe Nicolae Manolescu in functia de presedinte al institutiei, sau il va schimba pe acesta cu unul dintre cei patru contracandidati, printre care se afla si scriitorul Stefan Agopian.

Ultimele saptamani au fost presarate, in revistele de cultura, de interviuri si comentarii legate de cele cinci candidaturi USR.

Cea mai puternica polemica i-a avut protagonisti pe scriitorul Stefan Agopian si pe actualul presedinte al Uniunii, Nicolae Manolescu.

Agopian, autor al unor romane apreciate ca "Tache de catifea"(1981) si "Fric"(2003), si contributii publicistice active, el fiind redactor la Academia Catavencu si recomandand literatura in revista B-24-FUN, ataca violent actuala conducere.

Pe Manolescu il sanctioneaza fara mila si il acuza de cheltuieli nejustificate, de la calatorii si telefoane in strainatate, la supra-finantarea arbitrara a unor proiecte, cum ar fi revista Noua Literatura.

"Va garantez ca, daca primesc sustinerea dumneavoastra, voi fi un Presedinte mai bun si mai corect decit N. Manolescu, ceea ce nu e atit de greu pe cit ar putea sa para", spune scriitorul de 62 de ani, chiar in programul anuntat membrilor Uniunii.

In timp ce Manolescu spera sa-i atraga pe votanti printr-un program targetat, Agopian promite austeritate.

Daca va fi ales, Agopian va ingheta salariile angajatilor Uniunii si le va reduce pe cele nejustificat de mari, va bloca posturi ca cel de Prim-vicepresedinte sau de Sef de Cabinet, va bloca Festivalul International de la Neptun care "a adus in ultimii patru ani prea putine beneficii scriitorilor romani", va reduce spartan cheltuielile.

"Nu promit ca voi atrage bani de la Uniunea Europeana. In cei douazeci de ani de existenta libera, cu un ultim Presedinte ambasador al Romaniei la UNESCO, Uniunea n-a reusit sa faca nici un proiect european viabil", mai spune Agopian, care de altfel atrage inca de la inceput atentia ca "Cine va promite marea cu sarea este fie prost, fie nebun, fie mincinos".

Manolescu s-a aparat de acuzatiile lui Agopian, raspunzandu-i acestuia pe prima pagina in revista Romania literara, pe care o conduce.

Pe langa a-i atrage atentia asupra faptului ca, la randul sau membru al conducerii USR, Agopian este si el responsabil pentru cheltuielile "nesabuite" din cadrul Uniunii, Manolescu ii raspunde lui Agopian si cu mici ironii literare:"...in loc sa va las sa terminati romanul Fric...".

Altfel, Manolescu are un program electoral atent construit, in care combate acuzatiile, cum ar fi cea legata de lipsa de transparenta a USR, isi enumera realizarile, de exemplu stabilizarea partiala a bugetului Uniunii, si isi anunta punctual obiectivele, printre care continuarea subventionarii colocviilor tinerilor si a publicatiei Noua literatura, angajarea unor experti in imagine si realizarea de proiecte, dar si rationalizarea cheltuielilor.

Manolescu stie sa-i atraga de parte sa si pe tineri si pe scriitorii care au nevoie de sustinere sociala si chiar pe traducatori, carora le promite "sustinere sindicala".

Tot impotriva lui Manolescu candideaza si poetul jurnalist in varsta de 37 de ani, Dan Mircea Cipariu, cu care criticul a avut mici conflicte in presa, cand l-ar fi numit "un dobitoc agitat". Cipariu are un program scurt, cu doua obiective si o acuzatie impotriva conducerii "inerte" a Uniunii.

In programul sau electoral, Cipariu depisteaza doua probleme ale Uniunii, faptul ca membrii USR nu au informatii elementare unii despre altii si lipsa banilor. Cipariu crede ca aceste doua conjuncturi nefavorabile se pot rezolva prin realizarea unei baze de date cu cv-urile membrilor si prin elaborarea de proiecte prin care sa se atraga, din toate directiile, "prin participarea la licitatiile de finantari publice locale, regionale, nationale si europene, cat si prin atragerea unor fonduri private".

Ceilalti doi candidati s-au ferit de conflicte. Nicolae Breban, director al revistei "Contemporanul" si autor al unor romane deja canonizate, cum ar fi "Animale bolnave"(1968) sau "Bunavestire"(1977), deja membru al conducerii USR, scriitorul are un program de condidatura succint si fara acuzatii.

In cateva paragrafe, Breban isi propune "re-abilitarea imaginii scriitorului ca si a intregii literaturi moderne si contemporane in ochii publicului romanesc" si "sustinerea financiara a autorului viu", si mai ales a scriitorilor cu "deficiente de orice natura, sanitare, morale sau de cariera".

Constantin Stan, un scriitor premiat de reviste literare inainte de revolutie intentioneaza sa devina mult mai vizibil si sa apara saptamanal in presa: "lunar, se vor organiza Conferintele de presa ale Presedintelui Uniunii sau ale unui vicepresedinte, in cazul in care presedintele nu poate participa", scrie acesta in programul postat pe site-ul Uniunii Scriitorilor.

De asemenea, Stan spune ca va lupta pentru egalitate intre membri: "USR nu trebuie sa functioneze ca istorie a literaturii, operand pe criterii estetice, subiective de multe ori, in functie de persoanele care sunt la conducere, cu genii, scriitori de prima mana, scriitori de mana a saptea".

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...