Dar veniti, nu-i asa? Vine cineva? (Alexandra, 15 ani, omor prin imprudenta. Autor: statul roman).
Daca nu ar avea un nume usor de retinut, Breaz, aproape nimeni nu ar sti ca e vorba despre un ministru in Guvernul Romaniei. Daca nu ar fi fost vanitatea personala a Ecaterinei Andronescu, am fi putut avea un minister al Educatiei cu conducere interimara, asa cum au ajuns, in guvernarea PSD, DNA si Parchetul General.
Problema Romaniei e ca partidele aflate la guvernare, PSD si ALDE, au fost aduse de conducerile Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu la nivelul unor organizatii de clan, ale caror obiective nu au nimic de-a face cu interesul public si cu administrarea tarii.
Dar veniti, nu-i asa? Vine cineva? (Alexandra, 15 ani, omor prin imprudenta. Autor: statul roman).
Prima tinta a lui Liviu Dragnea a fost Partidul Social Democrat, pe care a reusit sa si-l subordoneze sau macar sa il tina captiv, asa cum a descris Viorica Dancila starea in care s-a aflat, ca prim-ministru, pana la arestarea lui Dragnea.
Nici macar Mihai Tudose si Ioan Rus nu si-au permis sa ramana sub tutela unui lider de clan si sa deconteze abuzurile unui partid aservit intereselor anti-justitie ale lui Dragnea si camarilei acestuia. Astazi, cei doi sunt membri ai partidului lui Victor Ponta, prim-ministrul guvernului care, avand de toate, a fost complice la uciderea a 64 de tineri, in Colectiv si in spitalele romanesti.
Asa se face ca, dupa demisia ministrului Moga de la Interne, nu exista niciun social-democrat credibil care sa vrea sa isi asume reconstructia MAI-ului, o institutie care ar trebui sa gestioneze si sa garanteze siguranta cetatenilor, dar care si-a dovedit, in ultimele zile, impostura criminala.
Ministerul ajunge la interimatul lui Fifor.
Omorul prin imprudenta al Alexandrei a fost comis de institutiile statului, care au creat toate conditiile pentru ca un criminal sadic sa isi poata duce pana la capat nebunia.
Strategii PSD-ului au aplicat si aici, ca in cazul rebranding-ului Vioricai Dancila, cateva reguli din manual, fara sa tina insa cont de context si de personalizari.
1. Regula tapului ispasitor - pedepsirea simbolica a unui responsabil, pentru a descarca emotiile negative.
Greselile in strategia PSD:
* Pedepsirea trebuie sa fie cinstita si transparenta, altminteri publicul se va simti luat peste picior. Iar un public care gandeste emotional va simti capcana.
Or, demiterea sefului Politiei ca prima masura punitiva asa a si fost perceputa, ca o batjocura, de la felul in care a fost comunicata si pana la finalizarea ei. Astazi, intelegem ca fostului sef al Politiei ii era oricum destinata o alta functie de conducere, asa ca pedeapsa a fost mai degraba o rasplata.
Publicul a fost dus de nas si a stiut.
* Vinovatul simbolic trebuie sa fie proportional cu fapta.
In momentul in care si-a dat demisia, Nicolae Moga era in functie de sase zile si, cu toata degringolada pe care a creat-o in jurul lui, prin exprimari aproximative si o luciditate indoielnica, nu avea legatura directa cu felul in care autoritatile s-au priceput si nu au vrut sa salveze viata Alexandrei.
Dar veniti, nu-i asa? Vine cineva? (Alexandra, 15 ani, omor prin imprudenta. Autor: statul roman).
Dar, asa fiind, un anonim, a fost lesne sa devina exponentul simbolic al intregului mecanism de nepotisme, pile si impostura pe care PSD l-a imprimat institutiilor si a transferat nemultumirea si furia publica asupra intregului partid.
Singurul responsabil proportional cu fapta - o crima colosala -, in lipsa lui Carmen Dan, care ar fi putut sa indeplineasca acest rol al sacrificiului ritualic, ar fi fost Viorica Dancila. Prim-ministrul ar fi trebuit sa demisioneze, pentru ca numai functia ei putea cantari simbolic cat atrocitatea nu a criminalului, ci a institutiilor aflate in administrarea Guvernului.
Regulilele comunicarii de criza spun ca niciodata vinovatul nu trebuie sa fie unul mai mic simbolic decat crima, altminteri publicul e dus de nas. Si publicul a fost dus de nas si a stiut.
* Tapul ispasitor folosit pe post de supapa trebuie aratat lumii si pedepsit in primele momente ale crizei.
Rolul e ca emotiia negativa sa fie descatusata, "setea de razbunare" sa fi fost cumva amagita. Nu e numai o tehnica de imagine, ci una de responsabilitate sociala, pentru ca o societate dominata de frica, resentiment si neincrederea ca autoritatile o apara devine anarhica si multe monstruozitati se pot intampla.
Au trecut deja cateva zile pana la demisia ministrului de Interne, o zi dupa demisia sefului STS, timp in care autoritatile au facut proba unei si mai mari iresponsabilitati.
Dar veniti, nu-i asa? Vine cineva? (Alexandra, 15 ani, omor prin imprudenta. Autor: statul roman).
Fara sa aiba habar cum sa gestioneze comunicarea de criza, care nu are de-a face cu organizarea unei mese rotunde, top of actiuni de comunicare ale institutiilor de stat, si mai ales care este rostul acesteia, autoritatile au alimentat fake news-uri, frici, adevaruri partiale, teorii ale conspiratiei, anxietati sociale, furia si resentimentele oamenilor care s-au vazut brusc lipsiti de orice protectie a statului, pentru ei si pentru copiii lor.
Rostul comunicarii de criza, intr-o situatie atat de dramatica si tensionata cum este aceea de la Caracal, este sa previna revolte sociale, miscari anarhice si, la limita, alte infractiuni si crime, pe care le face posibil vidul statului.
Or, felul iresponsabil in care s-au comportat autoritatile, mintind sau aruncand pe piata informatii partiale, pe surse, zbaterile de a se salva unul cate unul, de la operatorul serviciului 112 pana la sefi si supra-sefi, a expus Romania tocmai la acest vid de putere si responsabilitate.
Si vorbim despre o societate fragilizata in ultimii ani si al carei capital de incredere in stat e epuizat.
2. Regula masurilor care sa corecteze situatia negativa - odata ce raul s-a intamplat, publicul trebuie asigurat ca raul nu se va mai repeta, pentru ca toate conditiile care au dus la producerea lui vor fi corectate.
Greseli in strategia PSD:
* Cauzele care au dus la situatia rea trebuie formulate cu rigoare, sinceritate si comunicate in cea mai rigida forma, care nu lasa loc de virgule, interpretari si "poate nu e chiar asa".
Nu exista un raport oficial riguros si inchegat care sa descrie, punct cu punct, cauzele care au facut posibil omorul prin imprundenta comis de statul roman asupra Alexandrei. Acestea pornesc de la felul in care Politia si apoi DIICOT au instrumentat disparitia Luizei, in aprilie, trec prin nepriceperea crasa a politistilor sa instrumenteze un caz si ajung pana la inumanitatea celor din sistemul de politie.
* Masurile nu trebuie sa priveasca doar cazul concret, cat si toate cazurile posibile in care alte Alexandre ar putea suna la 112 si muri eliberand linia.
Pentru a putea defini insa aceste masuri, a caror comunicare are un rol social puternic, pentru ca recladeste increderea oamenilor adusi la stadiul descris de Hobbes, de lupi contra celorlalti lupi, era nevoie de o asumare la sange.
Responsabil/fapta/functie/nume si prenume/consecintele neprofesionalismului sau neexercitatrii responsabilitatii/pedeapsa.
Nu pe surse, nu intreband vecinii, nu aruncand teme false, care sa tina Romania ocupata.
Pana una alta, strategia de casa a Guvernului PSD/ALDE a fost sa tina Romania ocupata, in asa fel incat nici sa fi sunat la 112, tara sa nu fie localizata si salvata.
Dar veniti, nu-i asa? Vine cineva? (Alexandra, 15 ani, omor prin imprudenta. Autor: statul roman) .
... Vezi tot