Despre Nicolae Popa

Nicolae Popa s-a nascut in satul Tepesti al comunei Tetoiu din Valcea.

 

El este pionul principal  in afacerea Fondului National de Investitii, datorita functiei de fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Este considerat „omul-cheie” in megaescrocheriile FNI si FNA, respectiv „mana-dreapta” a lui Sorin Ovidiu Vintu.

 

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, societatea de administrare a FNI.

In 2002 a fugit peste granita, pentru ca procurorii emisesera pe numele sau un mandat de arestare. In 2006 a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas.

 

Dat in urmărire internationala prin Interpol, este arestat in 1 decembrie 2009 de catre Interpol Jakarta. Pe 2 decembrie 2009 a fost retinut de catre autoritatile indoneziene din Jakarta.  Autoritatile romane au facut imediat cerere de extradare iar pe 25 august presedintele Indoneziei a semnat decretul care permitea acest lucru.

 

Nicolae Popa si dosarele: FNI, FNA, BID

In 1998, in calitate de director general al SVM GELSOR SA si-a insusit din depozit 65.359 actiuni emise de SC INDUSTRIAL EXPORT SA la valoarea de 25.376 lei/actiune, care apartineau  Sov Invest si erau administrate de GELSOR SA pe care le-a remis unui intermediar in scopul de a fi vandute Bancii Agricole la un pret de 765.000 lei/buc., prejudiciul adus bancii fiind de aproximativ 50 miliarde lei vechi.

 

Nicolae Popa mai este judecat in dosarul privind prabusirea Fondului National de Acumuare (FNA), ajuns in faza de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

In cazul FNA, Curtea de Apel a decis in 3 iunie, condamnarea la opt ani de detentie a Ioanei Maria Vlas pentru inselaciune. Instanta Curtii de Apel Bucuresti a mentinut decizia Tribunalului si privind condamnarea lui Nicolae Popa la 12 ani de detentie pentru complicitate la inselaciune.

 

In 6 iunie 2008, Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, SOV Invest si Gelsor au fost obligati de Tribunalul Bucuresti la plata a aproximativ 60.000 de lei catre investitorii Fondului National de Acumulare (FNA).

 

Numele lui Nicolae Popa a fost vehiculat si in legatura cu dosarul in care Sorin Ovidiu Vantu este acuzat in legatura cu infiintarea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID).

 

Tribunalul Bucuresti aprecia, in 13 ianuarie, in motivarea sentintei de achitare a lui Sorin Ovidu Vantu ca Nicolae Popa a fost un "mandatar ocult" al omului de afaceri.

 

Arestarea lui Vintu si stenogramele

SOV a fost arestat joi sub acuzatia de favorizare a infractorului Nicolae Popa si de facilitare a sustragerii acestuia de la executarea pedepselor primite in tara. In presa au aparut stenogramele unor interceptari ale convorbirilor dintre Vintu si Popa, dar si ale celorlati arestati in acest caz, Alex Stoian si Octavian Turcan.

 

 

 

 

 

 

 

Nicolae Popa
Nicolae Popa

Cariera:  director Gelsor, membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Nicolae Popa, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.
Citeste despre: