Cazul Vintu: Fratele lui Nicolae Popa a parasit Romania, dupa ce a fost dat in consemn

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 07:05
4403 citiri
Cazul Vintu: Fratele lui Nicolae Popa a parasit Romania, dupa ce a fost dat in consemn

Fratele lui Nicolae Popa, Virgil, a reusit sa paraseasca teritoriul Romaniei pe 4 decembrie 2009, la o zi dupa ce a fost audiat de procurori si a primit masura consemnului de frontiera, se arata in referatul Parchetului General cu propunerea de arestare a lui S.O. Vintu, O. Turcan si Alex Stoian.

"La acest moment trebuie precizat ca Popa Virgil a fost audiat la data de 3.12.2009 de catre procurori si s-a dispus masura 'consemnului la frontiera' insa la data de 4.12.2009 acesta a reusit sa paraseasca teritoriul Romaniei si sa ajunga in Indonezia unde devine 'persoana de legatura intre Popa Nicolae si inculpatul Vantu Sorin Ovidiu'", se arata in referatul citat.

De asemenea, anchetatorii sustin ca Vintu, Turcan si Stoian i-au oferit sprijin lui Nicolae Popa si dupa arestarea acestuia, in Jakarta, pe 2 decembrie 2009.

Dosarul Vintu - Au aparut primele stenograme ale convorbirilor cu Nicolae Popa

"In acest sens, pentru ca Popa Nicolae sa nu execute din pedeapsa de 15 ani un interval prea mare de timp in arestul autoritatilor indoneziene sau in cazul in care nu se putea obtine acest rezultat, momentul extradarii sale in Romania sa fie amanat cat mai mult cu putinta , inculpatii Vintu Sorin Ovidiu, Turcan Octavian si Stoian Alexandru au derulat o serie de demersuri si actiuni.

Acestea au fost concretizate in sprijin material si moral acordat condamnatului atat personal, cat si prin intermediul fratelui sau Popa Virgil, care s-a deplasat in acest scop la Jakarta - Republica Indonezia", se arata in referat.

Pe de alta parte, in referatul cu propunerea de arestare se arata si ca Vintu, Turcan si Stoian aveau impusa, prin ordonata a procurorului, masura obligarii de a nu parasi tara. Astfel, Turcan avea interdictie din 7 decembrie, Vintu din 16 decembrie, iar Stoian din 11 decembrie. In legatura cu aceasta interdictie impusa lui Sorin Ovidiu Vintu, in referat se arata ca omul de afaceri a avut o "atitudine de aroganta si sfidare evidenta".

Mai mult, procurorii mai spun si ca, dupa impunerea interdictiilor, Vintu este tinut in continuare la curent cu situatia judiciara a lui Nicolae Popa, insa prin limbaj cifrat.

"Prin intermediul convorbirilor telefonice, care devin 'cifrate' dupa luarea masurilor procesuale in cauza, a mesajelor de tip SMS, dar si prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru (escorta lui Vintu Ovidiu Sorin) care este informat de regula de catre Popa Virgil (fratele lui Popa Nicolae, aflat si el in Indonezia) inculpatul Vintu Ovidiu Sorin este 'tinut la curent cu situatia juridica a condamnatului Popa Nicolae'", se arata in documentul citat.

Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan, dar si Alexandru Stoian au fost arestati preventiv, joi noaptea, pentru 29 de zile, prin decizia Tribunalului Bucuresti, care insa nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Sedinta in care magistratii Tribunalului Bucuresti au judecat propunerea de arestare a celor trei a durat aproximativ doua ore, iar instanta a deliberat inca aproximativ o ora. Procurorii au inaintat joi seara magistratilor Tribunalului Bucuresti propunerile de arestare preventiva, pentru 29 de zile, in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian, informeaza Parchetul General.

Potrivit procurorilor, din probele administrate in cursul urmaririi penale a rezultat ca Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi trimis sume de bani lui Nicolae Popa, "pentru ca acesta sa se sustraga de la executarea pedepsei de 15 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 423/20.03.2007 a Tribunalului Bucuresti, pronuntata in dosarul nr. 24.632/3/2006, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 2098/2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dosar in care la data de 23.07.2009 a fost emis mandat european de arestare".

Procurorii spun ca pe parcursul urmaririi penale s-a stabilit ca transmiterea sumelor de bani "s-a realizat in baza dispozitiilor inculpatului Vintu Sorin Ovidiu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae avea acces cu ajutorul inculpatului Turcan Octavian, sau in numerar cu sprijinul inculpatului Stoian Alexandru".

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus in cursul zilei de joi retinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului.

In acelasi dosar privind fuga din tara a lui Nicolae Popa, fost director al Gelsor, in care au fost retinuti S.O. Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian, liderul sindical Liviu Luca are calitate de martor, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Citeste si:
LIVE TEXT Congresul PNL. Liberalii aleg astăzi noul președinte al partidului. Președintele Klaus Iohannis, prezent la eveniment
LIVE TEXT Congresul PNL. Liberalii aleg astăzi noul președinte al partidului. Președintele Klaus Iohannis, prezent la eveniment
Congresul PNL în urma căruia se va alege noul președinte al partidului are loc sâmbătă, 25 septembrie, într-un eveniment organizat la Romexpo, la care participă 5.000 de delegați din...
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a transmis, vineri seară, 24 septembrie, un apel către membrii PNL înaintea Congresului în care, le spune că, de ei depinde dacă vor reface guvernarea cu USR...
Sursa: rNews
Comentarii