Cererea lui Nicolae Popa de rejudecare a dosarului FNI, respinsa

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 18:49
1564 citiri
Cererea lui Nicolae Popa de rejudecare a dosarului FNI, respinsa
Foto: Arhiva

Tribunalul Bucuresti a decis, joi, sa respinga ca inadmisibila cererea fostului director Gelsor Nicolae Popa de rejudecare a dosarului FNI, in care este condamnat la 15 ani de inchisoare.

Hotararea tribunalului nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a depus pe 26 mai, la Tribunalul Bucuresti, cereri de rejudecare in dosarele privind prabusirea FNI si FNA.

Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost adus in Romanie in noaptea de 21 spre 22 aprilie, cu un avion charter care a aterizat pe Aeroportul Otopeni in jurul orei 2.30, la terminalul Tiriac Air, de unde a fost dus in arestul Politiei Capitalei.

Popa a fugit din tara in 2000, iar mandatul international de arestare a fost emis la 26 ianuarie 2002. Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnandu-i la inchisoare pe cei 12 inculpati pusi sub acuzare in cauza, dintre care Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsa de 13 ani inchisoare, iar Nicolae Popa, judecat in lipsa, 15 ani inchisoare.

Fost administrator al grupului financiar Gelsor, Popa a fost invinovatit pentru colapsul fraudulos al FNI, in 2000, cand peste 100.000 de oameni si-au pierdut banii investiti, iar statul roman, ca garant, a fost nevoit sa le plateasca despagubiri de peste 100 de milioane de euro, scrie Jakarta Globe. Popa sustine insa ca nu este vinovat, iar FNI era un fond mutual financiar si nu o schema de tip piramidal. FNI, sustine Popa, a intrat in colaps din cauza retragerilor masive, potrivit Jakarta Globe.

Nicolae Popa, condamnat la 15 ani inchisoare in Romania pentru inselaciune si delapidare, in dosarul FNI, si la 12 ani de inchisoare in dosarul FNA, a fost arestat la 2 decembrie 2009 la Jakarta. Romania a solicitat extradarea lui Popa, dar, pentru ca nu exista un tratat bilateral de extradare, aceasta s-a facut printr-o procedura speciala, fiind necesar acordul presedintelui indonezian.

Popa sustine ca nu este fugar argumentand cu faptul ca mandatul international de arestare a fost emis in 2002, iar el se afla deja in Indonezia din 2000. "Nu am plecat din tara din cauza mandatului de arestare. Toate acuzatiile din tara mea sunt minciuni", a declarat Popa, precizand ca a preferat sa traiasca in Indonezia ca un om liber.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Nicolae Popa dosar FMI, #Nicolae Popa arestat inchisoare FMI , #Sorin Ovidiu Vintu