Nicolae Popa adus in Romania, inainte de Paste

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 11:14
2198 citiri
Nicolae Popa adus in Romania, inainte de Paste
Foto: Reuters

Doi ofiteri de la IGPR vor ajunge pe 19 aprilie la Jakarta, capitala Indoneziei, potrivit intelegerii stabilite cu autoritatile indoneziene, pentru a il prelua pe Nicolae Popa si a il aduce in tara.

Potrivit unor surse judiciare, fostul director al Gelsor Nicolae Popa va fi adus in tara in jurul datei de 22 aprilie, in functie de ruta de intoarcere in Romania care va fi aleasa.

Presedintele indonezian a semnat decretul de extradare a lui Nicolae Popa la sfarsitul lunii martie, a declarat miercuri pentru NewsIn Ambasada Indoneziei in Romania, precizand insa ca deocamdata nu se cunoaste data exacta a extradarii.

De asemenea, politia indoneziana a anuntat miercuri ca a primit decretul prezidential pentru extradarea lui Nicolae Popa, relateaza Jakarta Globe. Comisarul Sulistyo, seful unitatii politiei indoneziene pentru lupta impotriva infractiunilor informatice, a precizat ca decretul, care deschide calea pentru extradarea lui Popa, a fost semnat si ca va mai dura doua-trei saptamani pana cand fostul director al Gelsor va fi trimis in Romania.

MAE informase la 24 febuarie ca institutiile din Indonezia implicate in extradarea lui Nicolae Popa au mai trecut, la 18 februarie, de o etapa procedurala in procesul de predare a omului de afaceri roman catre justitia din Romania, dosarul urmand sa ajunga la presedintele indonezian.

Popa a fugit din tara in 2000, iar mandatul international de arestare a fost emis la 26 ianuarie 2002. Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnandu-i la inchisoare pe cei 12 inculpati pusi sub acuzare in cauza, dintre care Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsa de 13 ani inchisoare, iar Nicolae Popa, judecat in lipsa, 15 ani inchisoare.

Fost administrator al grupului financiar Gelsor, Popa a fost invinovatit pentru colapsul fraudulos al FNI, in 2000, cand peste 100.000 de oameni si-au pierdut banii investiti, iar statul roman, ca garant, a fost nevoit sa le plateasca despagubiri de peste 100 de milioane de euro, scrie Jakarta Globe. Popa sustine insa ca nu este vinovat, iar FNI era un fond mutual financiar si nu o schema de tip piramidal. FNI, sustine Popa, a intrat in colaps din cauza retragerilor masive, scrie Jakarta Globe.

Nicolae Popa, condamnat la 15 ani inchisoare in Romania pentru inselaciune si delapidare, a fost arestat la 2 decembrie 2009 la Jakarta. Romania a solicitat extradarea lui Popa, dar, pentru ca nu exista un tratat bilateral de extradare, aceasta se poate face printr-o procedura speciala.

Popa sustine ca nu este fugar argumentand cu faptul ca mandatul international de arestare a fost emis in 2002, iar el se afla deja in Indonezia din 2000. "Nu am plecat din tara din cauza mandatului de arestare. Toate acuzatiile din tara mea sunt minciuni", a declarat Popa, precizand ca a preferat sa traiasca in Indonezia ca un om liber.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Nicolae Popa extradat, #Nicolae Popa Vintu, #Nicolae Popa adus Romania , #stiri Nicolae Popa