Nicolae Popa va ajunge in Romania in decembrie, anunta politia indoneziana

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 17:34
3629 citiri
Nicolae Popa va ajunge in Romania in decembrie, anunta politia indoneziana
Foto: Arhiva

Nicolae Popa va fi extradat in Romania in luna decembrie, a anuntat, joi, un purtator de cuvant al politiei indoneziene.

"Intr-o convorbire purtata intre seful politiei indoneziene, gen. Timur Pradopo, si ambasadorul roman Gheorghe Vilcu, la sediul Politiei, s-a cazut de acord ca Nicolae Popa va fi deportat", a declarat gen.mr. Iskandar Hasan, joi, intr-o conferinta de presa, informeaza Jakarta Globe.

Cum Romania nu are tratat de extradare cu Indonezia, Iskandar a precizat ca se va astepta pana cand o instanta indoneziana va decide oficial deportarea lui Popa in Romania.

"Prima infatisare a avut loc luni, iar urmatoarea va fi pe 29 noiembrie, instanta solicitand prezenta unui interpret in limba romana. Acesta va fi pus la dispozitie", a mai precizat purtatorul de cuvant al politiei indoneziene.

Pana in prezent si-au dat acordul in privinta extradarii lui Nicolae Popa presedintia indoneziena si Ministerul Justitiei si Drepturilor omului.

Nicolae Popa este in prezent internat la Spitalul Politiei Nationale din Jakarta, suferind de gastrita acuta.

Iskandar a mai declarat ca Nicolae Popa nu a comis nicio infractiune pe teritoriul Indoneziei, unde se afla in vizita ca turist, dar a fost arestat pe 3 decembrie 2009 in baza unui mandat international emis de Interpol la solicitarea Politiei Romane.

Ministerul de Externe a precizat, joi, la solicitarea MEDIAFAX, in legatura cu subiectul legat de Nicolae Popa, ca Romania nu are un acord de extradare incheiat cu Indonezia, astfel ca este necesar ca instanta indoneziana sa se pronunte definitiv privitor la aceasta decizie.

"Romania nu are un acord de extradare incheiat cu Indonezia, astfel ca este necesar ca instanta indoneziana sa se pronunte definitiv in legatura cu aceasta decizie", precizeaza Ministerul de Externe.

MAE adauga ca, "daca hotararea instantei este favorabila, partile implicate in procedura extradarii se reunesc pentru intocmirea proiectului de decret care va fi inaintat Presedintelui Indoneziei spre aprobare".

Popa revine in tara dupa zece ani

Popa a fugit din tara in 2000, iar mandatul international de arestare a fost emis la 26 ianuarie 2002.

Nicolae Popa, locotenentul lui Vintu, arestat in Indonezia

Fostul administrator Gelsor fusese condamnat, in lipsa, de Tribunalul Bucuresti pe 20 martie 2007 la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI, sub acuzatia de inselaciune si delapidare.

In decembrie 2009 el a fost arestat la Jakarta, iar la 27 decembrie 2009 politia indoneziana a anuntat ca Nicolae Popa va fi predat autoritatilor romane. Cum Romania nu are tratat de extradare cu Indonezia, a fost asteptat acordul presedintelui Indoneziei, conform legislatiei din aceasta tara.

Ministerul roman al Justitiei a informat, la inceputul lunii septembrie 2010, ca presedintele Indoneziei a aprobat, la 25 august, decretul privind inceperea procedurii de extradare in cazul lui Nicolae Popa.

Ulterior, Ministerul Justitiei roman a formulat o a doua cerere de extradare a lui Nicolae Popa, in vederea executarii pedepsei de 12 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 670 din 6 iunie 2008 a Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala.

Vlas face dezvaluiri: Popa nu va fi adus in Romania, banii domnului Vintu fac minuni

Intre timp, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata, la 12 octombrie, alaturi de Octavian Turcan si de Alexandru Stoian, in dosarul privind fuga din tara a lui Nicolae Popa. Vintu a fost deferit justitiei pentru favorizarea infractorului in forma continuata si a petrecut cateva zile in arestul Politiei.

Dosarul Vintu - Au aparut primele stenograme ale convorbirilor cu Nicolae Popa

Dosarul Vintu: Vezi sms-urile dintre Nicolae Popa si omul lui SOV

Avocatul lui Vintu: Iminenta altei arestari se simte in aer, o adulmec

In acelasi timp, procurorii au decis ca Vintu va fi cercetat si pentru spalare de bani, intr-un dosar disjuns din cel legat de Nicolae Popa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Nicolae Popa extradat, #Nicolae Popa adus Romania, #Nicolae Popa Vintu , #stiri Nicolae Popa