Ziare.com
Nicolae Vacaroiu

Despre Nicolae Vacaroiu

Nicolae Vacaroiu este un om politic care a detinut functia de prim ministru si presedinte interimar al Romaniei. Timp de 8 ani, intre 2000 si 2008, a fost presedintele Senatului. Din octombrie 2008, este presedintele Curtii de Conturi.

Nascut pe 5 decembrie 1943, Cetatea Alba, Basarabia, (acum Bugeac/Ucraina) Nicolae Vacaroiu este casatorit cu Marilena si are un fiu, Mihail Eugen.

De profesie economist, Nicolae Vacaroiu a fost profesor la Academia de Studii Economice, a lucrat in Ministerul Economiei si cel de Finante. Inainte de Revolutie, a ocupat diverse functii pana la director in Comitetul de Stat al Planificarii.

A publicat numeroase articole in domeniul economic, financiar si monetar publicate in reviste de specialitate in perioada 1975-1992. In 1998, a aparut volumul sau "Romania - jocuri de interese”, la Editura Intact.

Este pasionat de literatura si tenis de camp.

Studii

In 1969, a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti - Facultatea de Finante, specialitatea "Finante-Credit”.

Activitate profesionala

- In perioada 1996-1997, a fost vicepresedinte al Bancii Comerciale Romane.

- In perioada 1990-1992 a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, sef al Departamentului Impozite si Taxe din Ministerul Economiei si Finantelor (1991), Presedinte al Comitetului interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior (1992).

- In 1990, a fost adjunct al ministrului Economiei Nationale.

- Intre 1975 si 1985 a fost professor asociat la Facultatea de economie tehnologica din cadrul Academiei de Studii Economice.

- In perioada 1969-1990 a lucrat in Comitetul de Stat al Planificarii, ajungand director general in 1987.

Activitate politica

- In octombrie 2008, a fost validat de Parlament in functia de presedinte al Curtii de Conturi, motiv pentru care si-a dat demisia din Senat.

- In perioada 2004-2008, a fost presedinte al Senatului si al Biroului Permanent al acestei Camere, dupa ce a fost ales senator pe listele Aliantei PSD+PUR, in Arges.

- In perioada 20 aprilie - 23 mai 2007, a fost presedinte interimar al Romaniei, pe perioada cat seful ales al statului, Traian Basescu, a fost suspendat de Parlament.

- Intre 2000 si 2004 a fost presedinte al Senatului, ales senator de Arges din partea Partidului Democratiei Sociale din Romania (P.D.S.R.).

- In perioada 1999-2000 a fost vicepresedinte al Biroului Permanent al Senatului.

- Din 1997 este vicepresedinte al Partidului Democratiei Sociale din Romania, actualmente PSD.

- Intre 1997 si 1999 a fost presedintele Comisiei de Privatizare din Senat.

- Din 1996 este membru al Biroului Executiv Central al P.D.S.R.

- Intre 1996-2000 a fost senator de Arges din partea Partidului Democratiei Sociale din Romania (P.D.S.R.), apoi dupa fuziunea cu Partidul Social Democrat din Romania, senator din partea Partidului Social Democrat (P.S.D.).

- Intre 1992 si 1996,a fost prim ministru al Romaniei, considerat independent, insa s-a bucurat de sprijinul Partidului Democratiei Sociale din Romania (P.D.S.R.).

Presedinte al Curtii de Conturi

Pe 14 octombrie 2008, Nicolae Vacaroiu a fost validat, prin votul Camerelor reunite ale Parlamentului, presedinte al Curtii de Conturi, el urmand sa activeze in aceasta functie pentru o perioada de noua ani. Vacaroiu a declarat ca plecarea sa la aceasta institutie reprezinta o "tentatie" si o "atractie", spre final de cariera profesionala.

"Spre final de cariera profesionala, pentru mine este o tentatie si o atractie faptul ca voi fi la Curtea de Conturi, organul suprem de control al tarii, una dintre institutiile fundamentale prevazute de Constitutie", a precizat Vacaroiu.

In ziua imediat urmatoare validarii, Vacaroiu si-a dat demisia din functia de senator si presedinte al Camerei superioare a Parlamentului.

Presedintele Traian Basescu a atacat la Curtea Constitutionala legea Curtii de Conturi, ceea c ear fi pus in pericol numirea lui Vacaroiu, insa CCR a respins contestatia sefului statului.

Curtea de Conturi este organismul de control pentru cheltuirea banilor publici.

La solicitarea Senatului sau a Camerei Deputatilor, poate efectua controale amanuntite in orice institutie publica, avand acces nelimitat la orice fel de date financiare.

Poate cere organelor de cercetare penala sa intervina in situatia in care constata ilegalitati.

Are in subordine Autoritatea de Audit, organism care controleaza accesul la fondurile europene nerambursabile (PHARE, ISPA si SAPARD).

Presedinte interimar al Romaniei

Pe 20 aprilie 2007, Parlamentul Romaniei l-a suspendat din functie pe seful statului, Traian Basescu. Ca urmare al doilea om in stat, presedintele Senatului, pe atunci Nicolae Vacaroiu, a trebuit sa asigure interimatul la palatal Cotroceni.

A preluat interimatul Presedintiei Romaniei, autosuspendandu-se din PSD, dar a ramas totodata si presedinte al Senatului, pasandu-si insa atributiile sale vicepresedintelui Doru Ioan Taracila (PSD).

S-a declarat un "presedinte activ” si a convocat la Cotroceni partidele parlamentare, reprezenantii Guvernului si pe guvernatorul BNR. A comandat si prezidat si o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

S-a remarcat prin faptul ca a decis sa comande medalii in valoare de 3,6 milioane de euro pentru Administratia Prezidentiala.

Presedintia sa interimara a durat pana la 19 mai 2007.

Premier al Romaniei

In septembrie 1992 au avut loc alegeri generale, care nu aduc schimbari majore in conducerea tarii: Ion Iliescu este reales presedinte, iar Frontul Democrat al Savarii Nationale (FDSN provenit din scindarea FSN) castiga alegerile parlamentare.

Nicolae Vacaroiu este numit in fruntea Guvernului si va ramane in aceasta functie pana la urmatoarele alegeri.

In acesti ani se inregistreaza o serie de performante pe plan dimplomatic: Romania devine membru asociat al Uniunii Europene si se alatura Parteneriatului pentru pace al NATO. Economia pare sa isi revina putin din socul inregistrat in anii precedenti; se deruleaza Programul de Privatizare in Masa.

Decoratii

- Ordinul National "Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

- Ordinul National de Merit in grad de Mare Cruce Extraordinara - Paraguay.

- Ordinul Congresului Columbiei in grad de Mare Cruce Extraordinara cu Placa de Aur.

- Marea decoratie "De Merit” a Senatului Republicii Chile.

- Ordinul "Renaissance - First Order” al Regatului Hasemit al Iordaniei.

Nicolae Vacaroiu
Nicolae Vacaroiu

Data nasterii:  5 decembrie 1943

Cariera:  - a fost premier al Romaniei, presedinte al Senatului, este presedintele Curtii de Conturi

Evenimente importante:  - presedinte interimar al Romaniei timp de o luna

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Nicolae Vacaroiu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook

Bancuri despre Nicolae Vacaroiu

La OTV,in pemiera batrana cu 4 lei pensie si dl Vacaroiu! D.D.: - Cat iti ia mamaie...citeste tot bancul
Propune bancVezi toate bancurile
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor