Nicolae Vacaroiu, despre cum e furat bugetul de stat: Sunt deturnari de bani legale, acte normative

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 16:42
6513 citiri
Nicolae Vacaroiu, despre cum e furat bugetul de stat: Sunt deturnari de bani legale, acte normative

Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, recunoaste ca Fondul de Rezerva al Guvernului a fost majorat nejustificat, in ultimii ani, insa acest lucru s-a efectuat sub acoperirea legii, cu ajutorul actelor normative.

Intr-un interviu pentru Europa FM, Vacaroiu spune ca prejudiciul adus statului roman in ultimii 10 ani, conform descoperirilor facute de Curtea de Conturi, se ridica la peste doua miliarde de euro.

"In anul 2015, pentru anul 2014, sunt 127 de dosare pe care le-am trimis pentru cercetare penala. Sunt in desfasurare, fie la Parchete, Curti de Apel, DNA, DIICOT, ICCJ. Separat, tot in 2015 pentru 2014, mai avem inca 75 de sesizari, care sunt in discutia plenului Curtii de Conturi.

In perioada 2005-2015 au fost inaintate Ministerului Public 675 de solicitari pentru declansarea procedurii de cercetare penala. Toate insumeaza un prejudiciu total de 2,1 miliarde de euro. Unele au fost solutionate, altele sunt in curs.

Avem si situatii in care prejudiciul produs pe un caz depaseste 500 de milioane de euro. Este vorba, de exemplu, de vanzarea de proprietati mult inferioare. Sau o situatie in care, spre exemplu, s-au produs modificari in norme de legislatie fara ca normele sa fie publicate, producand insa prejudicii de dimensiunea asta", a declarat Nicolae Vacaroiu.

Curtea de Conturi: 2 miliarde de euro, prejudiciu produs de institutiile statului intr-un singur an

Intrebat daca au fost facute sesizari si impotriva persoanelor care au semnat diverse acte - demnitari, fosti premieri, fosti ministri - si daca s-au sesizat Parchetele impotriva unor persoane, amintindu-se ca Fondul de Rezerva al Guvernului a fost majorat de 15 ori in 2014 si ca s-au dat ordonante, ilegal, pentru situatii care nu erau urgente, de impartire a fondurilor, presedintele Curtii de Conturi a raspuns: "Nu".

"Este o practica a ultimelor 3-4 guverne: de fiecare data sesizam acest aspect, pentru ca creeaza mari probleme si inechitate in ce priveste distribuirea acestor sume din Fondul de Rezerva. Fondul de Rezerva e aprobat de Parlament, la o anumita suma de bani.

Pe parcursul executiei, pe motivul ca diferiti ordonatori de credite nu isi pun in aplicare toate programele, se mareste acest Fond de Rezerva, care ajunge si de 10 ori mai mare. Aceste sume sunt distribuite la solicitari, la primarii si peste tot.

Ceea ce am acuzat noi este ca acest Fond de Rezerva este unul special care se utilizeaza in cazuri cu totul exceptionale si trebuie sa aiba in spate o justificare cu totul solida. Sunt acte normative, ele nu se fac din dispozitia unui prim-ministru sau a unui ministru, se dau hotarari de guverne de distribuiri in teritoriu", a explicat Vacaroiu.

Intrebat si daca, asadar, se deturneaza banii legal, presedintele Curtii de Conturi a explicat: "Sigur, deci are act normativ, iar noi aplicam legile".

"Sesizam aspectul, faptul ca banii s-au dat prin act normativ fara a avea in spate o solicitare bine justificata si fundamentata. Fondul de rezerva este pentru situatii deosebite. Guvernul mai are un fond, pentru situatii extreme. Toate acestea suntem obligati sa le trimitem in raportul public si este sarcina Parlamentului sa gaseasca solutii", a mai punctat Nicolae Vacaroiu.

"Ingrijorator este faptul ca acesti 2 miliarde s-au dus la cresterea aia a rezervei si au plecat catre primarii si s-au dus spre alte destinatii, deci au majorat Fondul ala de Rezerva", a adaugat fostul prim-ministru.

Acesta a mentionat ca sunt probleme si la CNADNR: "Sunt probleme mari la CNADNR, dar si in ce priveste drumurile judetene. Studiile de fezabilitate, la nivelul primariilor tendinta este de a elabora studii de fezabilitate pentru aprobare la Comisia Europeana in exces. Sa nu uitati ca fiecare studiu si proiect costa enorm".

"Rambursarile ilegale de TVA la nivelul unui an depasesc 10 miliarde de euro - e o estimare a mea. Sper ca ANAF-ul sa intre in forta mult mai bine in acest sector", a mai punctat Nicolae Vacaroiu.

In luna decembrie, presedintele Curtii de Conturi a transmis ca inspectorii au constatat ca institutiile statului au produs, in 2014, un prejudiciu enorm la buget, estimat la circa 2 miliarde de euro.

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...