Sarkozy cere sefia NATO Europa in schimbul trupelor din Afganistan

Marti, 25 Martie 2008, ora 09:23
1055 citiri
Sarkozy cere sefia NATO Europa in schimbul trupelor din Afganistan

Presedintele francez Nicolas Sarkozy doreste sa obtina sprijinul Marii Britanii in incercarea de a aduce un conational in fruntea Comandamentului NATO din sudul Europei, oferind la schimb suplimentarea contingentului tarii sale din Afganistan, scrie Daily Telegraph citat de Newsin.

Sarkozy incepe miercuri o vizita de stat in Marea Britanie si, potrivit presei, va profita de vizita sa pentru a anunta ca Franta va trimite inca o mie de militari in Irak. Numarul insuficient de militari din Afganistan este unul din subiectele prioritare pe agenda summit-ului NATO de saptamana viitoare de la Bucuresti.

Potrivit cotidianului Daily Telegraph, Sarkozy doreste sa se asigure de sprijinul premierului britanic Gordon Brown pentru obtinerea de catre Franta a conducerii Comandamentului Fortelor Aliate din Sudul Europei (Allied Forces South Europe, AFSOUTH), aflat la Napoli.

Functia este detinuta in mod traditional de un american, cu un adjunct italian si un sef de Stat Major britanic.

Negocierea acestei functii se inscrie in initiativa lui Sarkozy de a readuce Franta in structura militara integrata a Aliantei, din care Charles de Gaulle s-a retras in 1966. In schimbul acestei reveniri a Frantei, Sarkozy doreste ca Statele Unite sa nu se opuna dezvoltarii unei politici europene de aparare coordonata cu cea a NATO.

Franta si-a dorit de mult timp comanda AFSOUTH, dar nu a avut sustinerea necesara pe plan international. Statele Unite au refuzat sa incredinteze functia Parisului in timpul mandatului lui Jacques Chirac, care a facut un prim pas de reintegrare a Frantei in structurile militare ale Aliantei in 1997. De data aceasta, Sarkozy spera ca "darul" sau - asa cum se exprima consilierii sai, respectiv cei 1.000-1.200 de militari suplimentari trimisi in Afganistan, va inclina balanta in favoarea Frantei.

AFSOUTH este responsabil de o suprafata de circa 2,5 milioane de kilometri patrati din care fac parte Grecia, Ungaria, Italia, Spania si Turcia. Zona include si Marea Neagra, Mediterana si Atlanticul pana la Stramtoarea Gibraltar, incluzand Insulele Canare.

Franta este prezenta in Afganistan din 2001, unde are 1.900 de militari cu un rol restrans de reconstructie in jurul capitalei, Kabul. Sarkozy intentioneaza insa sa trimita trupe suplimentare, inclusiv forte speciale, probabil in estul Afganistanului, unde aliatii combat insurgenta talibana sprijinita de al-Qaida. Potrivit unei surse britanice din aparare citata de Telegraph, nu este exclus ca trupele franceze suplimentare sa se afle sub comandament britanic.

Refuzul unor aliati europeni importanti precum Germania, Italia si Spania de a trimite trupe care sa se alature contingentelor britanic, american, canadian si olandez in sudul Afganistanului a condus la diviziuni in cadrul NATO. Canada a amenintat ca se va retrage din provincia Kandahar, una dintre cele mai periculoase, daca NATO nu ii trimite in ajutor inca o mie de soldati.

Daca trupele franceze suplimentare vor fi trimise in est, Statele Unite ar putea disloca o parte dintre militarii lor din aceasta regiune pentru a-i trimite in sud, alaturi de canadieni.

Pe langa problema afgana, Sarkozy spera ca in timpul vizitei la Londra sa incheie cu Brown un pachet amplu de acorduri de aparare. Unul dintre ele se refera la constructia unui avion de transport franco-britanic, care s-a impotmolit din cauza estimarilor costurilor.

Analistii sunt de acord ca abordarea lui Sarkozy in probleme de aparare si in general in relatiile cu Marea Britanie este mult mai pragmatica decat a predecesorilor sai.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#Sarkozy, #trupe, #Afganistan, #NATO , #Afganistan