Stanga franceza nu vrea alte trupe in Afganistan

Joi, 27 Martie 2008, ora 14:35
1360 citiri
Stanga franceza nu vrea alte trupe in Afganistan

Liderii opozitiei socialiste din Franta ataca decizia lui Nicolas Sarkozy de a trimite mai multe trupe in Afganistan. Presedintele Frantei a facut acest anunt miercuri in Parlamentul britanic, fara o dezbatere prealabila in fata parlamentarilor francezi, relateaza Reuters.

"Ce ma surprinde, poate chiar ma socheaza, este ca Sarkozy a vorbit despre angajamentele Frantei in Afganistan in fata parlamentarilor britanici, iar in fata parlamentarilor francezi nu a avut loc nicio dezbatere", a declarat Segolene Royal (foto), candidatul socialistilor invins de Sarkozy la alegerile din 2007.

Franta are deja circa 1.500 militari in Afganistan, iar socialistii au cerut o dezbatere parlamentara inainte de trimiterea unor trupe suplimentare. Segolene Royal si-a exprimat ingrijorarea cu privire la siguranta soldatilor si la riscurile asumate de Franta. Secretarul national al partidului, Francois Hollande s-a pronuntat, de asemenea, impotriva intentiei lui Sarkozy. "Consider ca orice desfasurare de trupe suplimentare in Afganistan ar fi o greseala", a precizat el.

Sarkozy cere sprijinul NATO pentru o strategie mai bine coordonata pentru Afganistan. Presedintele Francez doreste de asemenea garantii ca aliatii se vor retrage in acelasi timp si vor participa mai mult la programele de ajutor civil.

Conform Constitutiei franceze, presedintele poate trimite trupe in zonele de conflict fara aprobarea Parlamentului, dar ministrii le-au promis socialistilor o dezbatere. Sarkozy va da toate detaliile legate de initiativa franceza la summitul NATO de la Bucuresti, din perioada 2-4 aprilie.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de...
#Franta, #trupe, #Afganistan , #Afganistan