Il va pune Obama pe Sarkozy in umbra?

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 21:56
2007 citiri
Il va pune Obama pe Sarkozy in umbra?

Preluarea functiei de catre Barack Obama il va pune in umbra pe omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, care a fost foarte activ pe plan international, iar multi spera ca liderul francez "va fi pus la locul sau".

Presedintele francez a dat asigurari, cu putine ore inainte de depunerea juramantului de catre Obama, ca asteapta "cu nerabdare sa inceapa sa lucreze impreuna" si sa schimbe lumea alaturi de el, relateaza AFP.

Profitand de presedintia semestriala a UE pe care tara sa a detinut-o din iunie 2008 pana la 1 ianuarie si de incheierea mandatului lui George W. Bush, seful statului francez si-a intensificat aparitiile pe scena diplomatica: in Rusia si Georgia in vara, prin gestionarea crizei financiare pe cont propriu, prin cele doua vizite in Orientul Mijlociu, in timpul conflictului din Fasia Gaza.

Dupa ce a mers la Cairo si Ierusalim duminica, Sarkozy a declarat: "Desigur ca vom avea nevoie de Statele Unite ale Americii, nimeni nu se gandeste sa le excluda". El a dat asigurari ca Europa va lua in continuare initiative, multe din partea Parisului.

O declaratie asemanatoare a facut si ministrul de externe Bernard Kouchner, care a subliniat marti ca "Franta si Europa isi vor juca in continuare rolul".

In ceea ce priveste o posibila rivalitate, Palatul Elysee a reactionat: "Preferam sa actionam impreuna cu el (Obama - n.red.), e loc pentru doua persoane".

Posibilitatea ca steaua lui Nicolas Sarkozy sa paleasca odata cu venirea la conducerea Statelor Unite a lui Barack Obama a suscitat comentarii dure din partea opozitiei in Franta.

Astfel, in opinia deputatului socialist Pierre Moscovici, presedintele francez "va fi pus la locul sau". "Nicolas Sarkozy nu este stapanul lumii, (...) regele Europei, (...) un monarh francez pentru totdeauna", a declarat el.

"Cred ca Barack Obama nu va fi un concurent, ci un antidot pentru partea periculoasa din sarkozism, inclusiv in politica internationala", a rezumat Moscovici, fostul ministru de externe.

Potrivit lui Philippe Braud, politolog la Science Po Paris, sosirea lui Obama "risca sa-l puna in umbra pe Nicolas Sarkozy", insa acest lucru nu s-ar datora numai focalizarii atentiei presei asupra altei persoane, ci si faptului ca "importanta tarii (lui Obama - n.red.) este de nemasurat mai mare fata de cea a Frantei".

Pe de alta parte, politologul vorbeste despre "carisma exceptionala" a noului presedinte american, care "incarneaza schimbarea formidabila in imaginea Statelor Unite in lume", si talentul sau oratoric, ce va face concurenta "stilului lui Nicolas Sarkozy.

Braud anticipeaza ca va fi un "soc spectaculos de stiluri", intre un Sarkozy "activ, daca nu activist" si un Obama "linistit si intelept". "Contrastul risca sa fie permanent intre impulsivitatea unuia si forta calma a celuilalt", considera el.

Franta a sugerat ca se asteapta ca Barack Obama sa-si ia un angajament in "renovarea guvernarii mondiale", a declarat premierul francez Francois Fillon.

Premierul francez si-a exprimat, la randul sau, speranta ca Barack Obama "va recunoaste esecul unilateralismului", care "trebuie sa-i cedeze locul multilateralismului", si ca va participa la rezolvarea marilor crize internationale "respectand pozitia" Europei, in special in ceea ce priveste conflictul israeliano-palestinian.

Quarterly Report - Editia 4

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis sâmbătă, 18 mai, că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora la alegerile pentru membrii...
De ce spune Mircea Geoană că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. „Hai să fim serioși”
De ce spune Mircea Geoană că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. „Hai să fim serioși”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, 18 mai, la Congresul Studenţilor din România, de la Palatul Parlamentului, că sistemul de vot din România este cel mai...
#Barack Obama Sarkozy, #Obama umbra Sarkozy, #Sarkoxy activ, #obama presedinte sua, #Obama juramant , #Barack Obama