Newsweek: Sarkozy sufera de complexul Obama

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 20:38
934 citiri
Newsweek: Sarkozy sufera de complexul Obama
Foto: Daily Mail

Presedintele francez Nicolas Sarkozy nu pare sa fie multumit de faptul ca presedintele american Barack Obama i-a furat lumina reflectoarelor la summit-ul G20, in conditiile in care incearca pe cat posibil sa se impuna pe scena mondiala ca un lider important, sustin jurnalistii de la "Newsweek".

La summit-ul G20 de saptamana trecuta, un eveniment impus de presedintele francez, care a dat tonul in ceea ce priveste preocuparea liderilor mondiali privind programul nuclear al Iranului, Sarkozy a parut stingher, arata Newsweek.

"Obama si Brown au stat unul langa altul. Sarkozy a stat deoparte, cu mina ca ar fi cavaler de onoare la nunta unui strain", scriu jurnalistii de la Newsweek. Asta in ciuda faptului ca mesajul transmis de cei trei in privinta Iranului a fost solidar.

E posibil ca presedintele francez sa fi crezut ca el ar fi trebuit sa fie in centrul atentiei, mai scriu cei de la Newsweek, amintind de eforturile pe care le-a facut Sarkozy pentru a se impune pe scena mondiala: nu a dorit sa renunte la presedintia europeana cand i s-a terminat mandatul, a incercat sa rezolve problema piratilor din Golful Aden si a incercat sa poarte negocieri cu Siria.

"Hiperpresedintele", cum l-a numit presa franceza, "vrea sa fie peste tot mereu", iar Obama pare sa ii calce pe urme.

Insa relatiile dintre cei doi lideri "nu au fost ideale si mereu eficiente". "Este neclar uneori daca Obama isi observa omologul hiperkinetic", mai scriu jurnalistii americani.

"Intrebarea care il bantuie pe Sarkozy este daca il vede cineva ca facand parte dintr-un tandem puternic la nivel mondial - si daca echipa lui va reusi sa isi valorifice intregul potential".

"Obama, zambitor insa distant, il trateaza pe Sarkozy ca pe multi dintre omologii sai ne-egalim, in timp ce Sarkozy il numeste pe presedintele SUA 'prietenul sau', insa termenul nu i se aplica", mai adauga Newsweek.

Complexul lui Sarkozy ar putea deveni o problema, adauga Newsweek, in conditiile in care, in Franta, Obama are o popularitate de aproape 80%, pe cand Sarkozy doar 50%.

Sarkozy nu este insa singurul lider mondial care se simte ignorat de "rock-star-ul" american: dupa summit-ul G20, presa britanica a relatat cum oficialii din delegatia premierului Gordon Brown au "cersit" de cinci ori o intrevedere intre Brown si Obama, insa au fost refuzati, liderul american fiind preocupat de intalnirile cu lideri din Rusia si China.

Quarterly Report - Editia 4

AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
Liderii AUR au reluat, în plină campanie electorală, retorica anti-maghiară și atacurile la adresa UDMR după ce Fidesz, formațiunea premierului Ungariei Viktor Orban, ar fi negat partidului...
Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat miercuri, 22 mai, la Zărneşti, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare...
#Nicolas Sarkozy, #Sarkozy complex Obama , #Barack Obama